Reklama

Reklama

Smrtící vůně

  • angličtina The Deadly Perfume (festivalový název)
Animovaný / Krátkometrážní / Komedie / Dobrodružný
Československo, 1969, 9 min

Obsahy(1)

Animovaná parodie Václava Bedřicha na krejcarové horory.  Výtvarník Vladimír Kladiva natočil v roce 1969 s režisérem Václavem Bedřichem parodii na krejcarové horrory Smrtící vůně. Vycházel ze stylu italského výtvarníka Gianfilippa Uselliniho a citlivě spojil parodii literárního žánru s parafrází výtvarného rukopisu. Smrtící vůně je příběh mladé dvojice, které zlotřilý vědec se svými pomocníky klade různé nástrahy. Mladí lidé jej však svou vynalézavostí přelstí a tak se zachrání před hrozným osudem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba a temná animace, obojí na pomezí hororu, v pořádku. Méně v pořádku je ale strašlivá plochost děje: já vím, že to trvá jen 9 minut, ale co nějakej dějovej zvrat, něco nečekaného...? Chápu, že přesně takhle to tvůrci chtěli, že předloha je stejně jednoduchá, ale i v ní se něco děje, není to tak moc prostoduché... osobně se cítím trošku zklamán. ()

Earl10 

všechny recenze uživatele

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Detektivní příběh, který se snaží působit velmi mrazivě. A to hlavně pomocí hudby, která sice opravdu pomáhá, ale i tak je to pouze průměrné dílko. Popravdě pochybuji, že si tuhle epizodu z detektivní cyklu ještě pustím. Některé následující díly jsou mnohem lepší! [50%] ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

To, co pro hraný film představuje parodie Adéla ještě nevečeřela, tím je pro animovaný film Smrtící vůně. Jde o netypické, v pravdě originální dílko, které balancuje na hraně skutečného hororu, kdy využívá depresivní hudební motivy a především barevně zneklidňující kresbu Vladimíra Kladivy, a nefalšované parodie, kdy si pohrává s diskreditovanými motivy a rekvizitami brakových románů a doplňuje je postupy typickými pro animovanou grotesku. Celkový dojem: 80 %. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

jednotlivé díly této (aspoň pro mě) neznámé série připomínající brakovou dobrodružnou literaturu z počátku 20.století a jsou příběhově vesměs stejné a mění se jen prostředí. Všechny taky spojuje stylová animace a výborná hudba Luboše Fišera, která celou atmosféru povyšuje minimálně o stupeň výš. V českých luzích a hájích je podobná akční perla nevídaná. Viděl jsem jen 4 povídky, které se dají najít na uloz.to. Podrobné hodnocení bude u všech stejné, ale přesto se mi nejvíce líbily kvůli okatě přeháněné parodičnosti díly Utopená ponorka a Poklad v pyramidě. Tato mi konečně zodpověděla tajemnou otázku z dětství, když jsem viděl její část na ORF a neustále jsem hledal, kdo natočil animované pokračování Adély, která ještě nevečeřela ;-) takže nenatočil a je to škoda ... [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Tuhle animovanou sérii podle šestákových dobrodružných příběhů jsem náhodou zahlédl na CS Filmu, tedy jen některé díly, a uchvátila mne. Příběhy jsou samozřejmě na jedno brdo - šílený vědec za pomoci svých tří poskoků unese krásnou manželku jednoho mladíka, mladík je pronásleduje a po nějaké honičce dívku zachrání. Ale ta animace je dokonalá, včetně výpravy (tedy animace ulic, domů, skladišť, lodí, pyramid, džungle, dnů a nocí), o hudbě nemluvě, plus některé nápady (třeba honička v lunaparku). V tomhle dílu profesor dívku unese za pomoci otrávené vůně v květině. Odnese to žel psík, ale mladá dvojice vymyslí chytrý plán, jak profesora odhalit přímo v jeho sídle a pomstít se mu. Podle mne by to klidně mohl být první díl série (a posledním Poklad v pyramidě). ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama