Reklama

Reklama

Úžasný Mauric

  • Velká Británie The Amazing Maurice (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Mauric je kocour ulice. Všemi mastmi mazaný, pořádně prohnaný a jako každá správná kočka myslí především na sebe. Jednoho dne ovšem zničehonic zjistí, že začíná mít lidské myšlenky a dokonce že opravdicky mluví. A není sám! Krysy z místního klanu jsou na tom stejně, začaly mluvit, být inteligentní a zajímat se o vzdělání. Prý sežraly něco ze skládky u magické univerzity.. 
Mauric a krysy vytvoří podivuhodné přátelství a do party přiberou ještě lidského kluka, který je chytrý sice jen přiměřeně, ale zato umí hrát na píšťalu. Společně pak chodí od města k městu, vyrobí tam krysí pohromu, kluk se dá najmout jako krysař a všichni nakonec shrábnou odměnu. Teď ovšem dorazili do města, kde něco nehraje. Zavání to tu spiknutím nejen na zemi, ale i pod ní. V podzemí se totiž ukrývá pořádně děsivé a zlověstné tajemství. Osvědčený trik se zvrtne a namísto hromady zlaťáků čeká úžasnou partičku Maurice, krys a kluka velké, zábavné a řádně nebezpečné dobrodružství. (Bontonfilm)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (37)

Chřástal 

všechny recenze uživatele

Parafráze na Krysaře v kombinaci s povědomými příběhy o zvířatech zmutovaných díky nebezpečnému odpadu (tentokrát z Neviditelné univerzity) a o komunitě mířící za pochybnou vidinou zaslíbené země zní trochu nepůvodně a přeplácaně, ale ve filmu se to nijak netluče a docela to zapadá do rámce vypravěčky poučené čtením příběhů a jejich motivy a pravidly. Posvátná kniha inteligentních hlodavců je sice pohádková knížka, ale jak říká krysí prorok, není důležité, co je to za knihu, ale co si z ní vezmete… Vynikající duel krysy se psem a působivé finále s docela strašidelnou entitou. Suma sumárum celkem vtipné i napínavé a jako možné první setkání dětského diváka s Pratchettovou Zeměplochou uspokojivě zvládnuté. Všímaví uvidí Velkou A'Tuin i mistra samotného. ()

Arach.No 

všechny recenze uživatele

Povedená pratchettovka s nižším rozpočtem, což nijak nevadí, výborným obsazením a fungujícím humorem, která by měla potěšit i spisovatelovy dospělé fanoušky. Film dobře pracuje s vysvětlováním zákonitostí vyprávění, takže by mohl být pro mladší děti v tomhle i naučný, a jedním z prvních kroků k pochopení jak příběhy fungují, proč je číst a mít rád. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Předlohou k Úžasnému Mauricovi a vlastně i Pratchettovou tvorbou jsem zcela netknutý, takže pokud se film vzdálil od jeho poetiky, je mi to veskrze šumák. Samotný příběh je v podstatě variací na pohádku o Krysaři, nicméně film povznáší z vod průměrnosti nevšední styl vyprávění, který ale nebude všem divákům po chuti - mně však tento vypravěčský postup sedl (ať už šlo o příběh o panu Hopsálkovi, boření příběhových klišé, či reflexi diváka skrze postavy). Navíc bylo fajn vidět animák vzniklý mimo velká studia, který nebyl vyloženě hloupý/infantilní a vizuálně odfláklý. Slabší čtyři hvězdičky! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Skvělá adaptace Zeměplochy, povětšinou věrná, tak to má být. Mauric na první pohled vypadá z hlediska animace poměrně lacině, ale výsledek je velmi, velmi pěkný a vizuálně zajímavý a úplně klidně bych si dokázal takhle představit i další zeměplošské adaptace. To kouzlo předlohy se tvůrcům podařilo poměrně dobře zachovat, potěší pár odkazů pro znalejší a pozornější fanoušky a film bez problémů zaujme jak děti (nové fanoušstvo?), tak i dospělé (staré fanoušstvo). Zábavné, odpočinkové, s úctou k předloze, Pratchett by byl velmi pravděpodobně s výsledkem opravdu spokojený. Náramně sympatická záležitost s ještě sympatičtějším originálním hlasovým obsazením. 75 %. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No, kdybych byl film neviděl, tak bych si byl býval pomyslel, že tohle bude animovaná pěti hvězda jak vyšitá. Kocour Mauric v hlavní roli, Terry Pratchett v rámci předlohy a německé středověké maloměstské prostředí jako bonus. Všechno super. Pak si to ale pustíte a tak nějak si hovíte, odpočíváte a ne a ne se do příběhu zažrat. Je to fajn odpočinková záležitost, která by mohla těšit i děcka. Ale zároveň na ní není nic vysloveně zvláštního. ()

Galerie (86)

Zajímavosti (4)

  • Film vytvorili počas pandémie animačné štúdiá v Sheffielde a Hamburgu, pričom všetci animátori pracovali na diaľku. (Arsenal83)
  • Zatímco ve filmu probíhá potyčka mezi Mauricem, hlodavci a Krysím králem, je možné v pozadí scény vidět podstavec s bustou Terryho Pratchetta, autora knižní předlohy. (tlesk)
  • Ve filmu je celá řada eastereggů na jiná Pratchettova díla ze světa Zeměplochy. Mimo jiné se zde mihne kupříkladu první zeměplošský turista Dvoukvítek nebo mág nápadně podobný neschopnému Mrakoplašovi. (tlesk)

Reklama

Reklama