Reklama

Reklama

Poslední vlna

  • Austrálie The Last Wave (více)
Mysteriózní / Thriller / Drama
Austrálie, 1977, 106 min (Alternativní 101 min)

Obsahy(1)

Pragmatický mladý právník David Burton (Richard Chamberlain) ze Sydney se ujme obhajoby skupinky Aboriginů, obviněných z vraždy. Komplikovaný případ ho zavede mezi australské domorodce, o kterých dosud nevěděl skoro nic. Jejich rituály, kouzla a iracionalita ho začnou fascinovat a vzdalovat rodině i dosavadnímu způsobu myšlení. Skutečnost je ovšem hrůznější, než si kdy dokázal představit, a bezprostředně se týká nejen jeho vlastního osudu, ale i budoucnosti celé arogantní bělošské civilizace. Zemi postihují prudké bouře a lijáky a ničivá poslední vlna, o které se zmiňují nejstarší aboriginské mýty, zřejmě není pouhou strašidelnou pohádkou pro děti... (Cinemax)

(více)

Recenze (51)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by sa Posledná vlna odohrávala niekde v americkom zapadákove, bola by asi sklamaním. Lenže oná exotičnosť a neotrepanosť prostredia z nej robia vcelku výnimočný zážitok. Scenár nepatrí k najpremyslenejším, Weir sa ešte len režisérsky oťukáva, ale napriek tomu tento mysteriózny film celkom dobre funguje. Vo Weirovej filmografii patrí k slabším, ale vzhľadom k môjmu obdivu k jeho ďalším dielam zaokrúhľujem nahor. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že nejednoho diváka tenhle prapodivný film unudí k smrti, já ale pokaždé slastně vrním. Hodnocení je tedy čistě subjektivní, prostě mi tenhle mysteriózní thriller sedl jako prdel na hrnec. Snad to mohlo být ještě drobet lepší, ždibíček kratší, konec o fous méně rozjetý, v hudbě méně mdlých synťákových ploch, ale co - prostě nemohu nenasázet plný počet hvězd. Jedna * za úžasné, tísnivé katastrofické scény - led uprostřed pustiny, černý déšť, stromy prorážející okna. Druhá * za naprosto dokonalé využití Aboriginských mýtů. Třetí * za krásně, klasicky vygradovanou smyčku nezvratných událostí a scén na pomezí reality a snové halucinace, směřující až k epickému závěru. Čtvrtá * za kameru, práci se zvukem a domorodou hudbou, pátá * za sluncem sežehnuté, rudé australské krajinky. Můj soukromý mikrokosmos. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Saturn ´80 (USA): Nominace na ceny za nejlepší fantasy film a pro nejlepšího režiséra (Peter Weir)............ MFF v Sitges ´82 (Španělsko): Cena pro nejlepšího herce (Richard Chamberlain). Scénář : Peter Weir, Tony Morphett, Petru Popescu. Kamera : Russell Boyd. Hudba : Charles Wain. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

U mňa obrovské sklamanie. Námet je super, zo začiatku to výborne šlape ale už niekde po prvej tretine Weir dupne na brzdu a až do konca sa to nechytí. Prišlo mi to tak strašne nevzrušivé a nudné až som rozmýšľal či ten film náhodou nevyhral minimálne 20 cien v Cannes. Slabých 5/10 a suverénne najhorší Weirov film čo som videl. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Zručně natočené a se silnou mysteriózní atmosférou, ale tááákhle natahované. Nudě jsem se opravdu nedokázal ubránit, zvlášť když je jen velmi málo témat, která mě zajímají méně než australští Aboriginálové... Člověk, který mě v profilu filmu Dotek Medusy na Poslední vlnu nalákal slovy "je to podobné a ještě o chlup lepší", musí být blázen. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Australský filmový institut udělil snímku dvě ceny, a to v kategoriích nejlepší kamera (Russell Boyd) a nejlepší zvuk (Don Connoly, Greg Bell a Phil Judd). (Terva)
  • Snímek získal v roce 1997 cenu IBEX pro nejlepší film. (Terva)
  • Richard Chamberlain získal jako David Burton na mezinárodním filmovém festivalu v Katalánsku cenu Clavell de Plata v kategorii nejlepší herec. (Terva)

Související novinky

Komu letos poputují čestné Oscary?

Komu letos poputují čestné Oscary?

22.06.2022

Americká Akademie filmového umění a věd (AMPAS) každoročně kromě známého a mediálně ostře sledovaného předávání Oscarů na přelomu zimy a jara organizuje o pár měsíců dřív i menší ceremoniál předávání… (více)

Reklama

Reklama