Reklama

Reklama

Cizinec

  • USA The Stranger (více)
Trailer

Obsahy(1)

Vyšetřovatel Wilson z komise pro válečné zločiny pátrá po uprchlém nacistovi Franzi Kindlerovi, který se za války podílel na genocidě židovského národa a dosud věří v nacistické ideje. Stopa zavede Wilsona až do poklidného connecticutského městečka Harper. Kindler tu působí pod falešným jménem Charles Rankin jako všemi respektovaný a oblíbený učitel v chlapecké škole. Právě si bere za ženu soudcovu dceru Mary Longstreetovou. Aby se vyhnul vyzrazení, zabije bývalého kolegu Meinikeho, který ho vyhledal. Pátrající Wilson tak přijde o jediného svědka. Jediné, čeho se může chytit, je Kindlerova vášeň pro starožitné hodiny...
Po veledílech Občan Kane a Skvělí Ambersonové natočil Orson Welles příběh v téměř hitchcockovském stylu, založený na přímočarém vyprávění, jasně rozehraných charakterech a pozvolné gradaci napětí. Dokázal tak, že je schopen natočit kvalitní a přitom zcela osobitý hollywoodský film, třebaže ani Cizinec se ve své době nesetkal s žádoucím diváckým ohlasem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Keď sa pozrieme na rok vzniku, musíme Hustonovi (iné zdroje uvádzajú scenáristov troch a bez Hustona), Wellesovi a samozrejme Hitchovi v Notorious nechať, že bez časového odstupu zobrazili tému aktuálnu pre nasledujúce desaťročia. Netradičný noir, ktorý je zlovestný väčšinou svojich temných záberov v minime lokácií. Predvídateľnosť deja oživuje a napätie zvyšuje Kindlerov "trilerový" plán na to, ako von zo šlamastiky a jeho následné trhliny. Okrem ústrednej témy potrestania zločinov proti ľudskosti je Cudzinec smutným príbehom lásky a najzaujímavejšou postavou sa tak stáva milujúca, pochybujúca a nakoniec zradená Mary. Viem si predstaviť aj alternatívnu verziu, kedy by si Welles a Robinson vymenili svoje úlohy. Čo je pre mňa dôkazom toho, že dokázali zahrať kohokoľvek. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

Cizinec je skvělý noirový film nejen pro "hitcockovské" napěti, ale především pro poutavý až invenční vizuál, kterým se Welles stal bezesporu nesmrtelnou ikonou světové kinematografie. Přesvědčivé herectví jak E. Robinsona a pro něj typické role detektiva/komisaře, tak Orsona Wellese, který během filmu krásně ztvárnuje psychické hroucení a ztrátu půdy pod nohama v drobných mimikách a pohybech. Cizinec sice možná je v historickém kontextu lehce naivní, ale tomu neubírá na napínavosti ani v dnešní době. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Orson Welles je pro mě génius filmu. Nejen proto, že natočil něco jako "Občana Kana", ale především proto, že byl natolik schopným tvůrcem po všech stránkách. Ve filmu "Cizinec" naprosto exceluje herecky, aby režisérky pak vyvrcholil film téměř v duchu monster filmů. A projde mu to, stejně jako klasické tmavé stíny noir filmu. Místy je "Cizinec" ke konci díky kameře a obrazu skutečně hororovým zážitkem. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Orsona Wellese jsem už viděl ve Třetím muži, takže teď už vím, kde si toho padoucha natrénoval. Cizinec je naprosto ukázkový dramatický thriller, který poměrně připomíná práci mistra napětí – Alfreda Hitchcocka. Režisér samotný prý tenhle film natočil jen jako ústupek studiu, aby dostal peníze na Dámu ze Šanghaje. Kéž by umělci v podobných případech vždycky odvedli tak kvalitní práci! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Welles je jako režisér podvratný, až cynický, jako padouch slizký. A o morálce Američanů, kteří bez mrknutí oka začnou lynčovat hada, dosud vyhřívaného na prsou, si myslí svoje. Nepřítel nečíhá „tam někde“, obědvá u vašeho stolu. Jak pak lidé mají mít hezké sny, Orsone, ty škodolibý parchante? 80% Zajímavé komentáře: Radek99, EdaS, Radko, marlon ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • První film natočený po druhé světoivé válce, který ukázal koncentrační tábory. (Kulmon)
  • Nejméně oblíbený vlastní Wellesův film. (Kulmon)

Související novinky

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

Noir Film Festival 2015 startuje již 20. 8.!

11.08.2015

4 dny, 5 míst, 47 projekcí... Unikátní přehlídka filmů noir na hradě Křivoklát se blíží mílovými kroky! Třetí ročník festivalu, věnující se širšímu pojetí noirového fenoménu, startuje ve čtvrtek 20.… (více)

Reklama

Reklama