Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film sleduje Mohameda s islámskými začátky v Mekce, ve které jsou první muslimové perzekvováni pro svou víru, odchod do Mediny a konečný triumfální návrat muslimů do Mekky. Je zde vylíčeno množství krutých událostí, např. bitva u Badru nebo bitva u Uhudu, a hlavní část příběhu je vyprávěna z pohledu vedlejších postav jako jsou strýc Mohameda Hamza ibn 'Abd al-Muttalib, Bilal a Zayd (Mohamedovi nejbližší druzi) a na straně druhé Abu Sufyan (vůdčí představitel Mekky) a jeho žena Hind bint Utbah (zpočátku nepřátelé islámu, kteří se později sami stali muslimy). (noelcoward73)

(více)

Recenze (5)

Fingon 

všechny recenze uživatele

70% Snímek, který nemá 170, ale 206 minut (či alespoň moje verze má), natočil režisér Moustapha Akkad (jinak známý především jako producent série Halloween) s různými herci v angličtině a arabštině. Toto je arabská verze filmu a ač o půl hodiny delší, je daleko zajímavější a koukatelnější než anglická sestřička, Anthony Quinn - ne-Anthony Quinn. Prvních sto třicet minut je velmi dobrých, po přestávce už je to bohužel slabší. A Mohamedův adoptovaný syn Ali měl hodně zajímavý meč... ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Kvalitní a zcela ojedinělý libyjský film o vzniku islámu od syrského režiséra Akkada s muslimskými herci (na rozdíl od britské verze Ar Risaláh). Film ukazuje zejména přerod arabské polyteistické kultury v monoteistickou za cenu pronásledování a krvavých bojů. Zajímavá je např. pasáž, kdy menšinoví muslimové prchají před terorem pohanů do Habeše ke křesťanskému panovníkovi, u nějž dojde ke krátké teologické debatě o Ježíši Kristu a Panně Marii (muslimové skutečně - stejně jako křesťané - věří, že Ježíš Kristus se narodil z Panny, Ježíš /Isá/ je pro muslimy prorokem). Z úcty k proroku Mohamedovi zde není za celou dobu tohoto 3hodinové filmu herecky zobrazen, stejně ani jeho žena Chadidž, ani dcera Fatima a první chálifové. Islám "zastupuje" Mohamedův strýc Hamza. ()

JoSte 

všechny recenze uživatele

Až mě překvapilo, jak ta ohromná stopáž dokázala udržet pozornost. Stejně tak mě potěšila vyřčená smířlivost, již po necelé hodině doložil křesťanský kněz načrtnutím čáry svojí holí: „The difference between our two Religions is no greater than this line.“ Velkolepá výprava, oku lahodící kamera a uchu lahodící arabský jazyk dokázaly zpříjemnit i na první pohled tak filmově nudný námět jako historie náboženství. Během tří a půl hodiny si při pozorném sledování můžete všimnout řady osvěžujících prvků. Jedním z nich je first person kamera, s jejíž pomocí se tvůrci vypořádali se zapovězeným vyobrazením Mohameda. Dalším je nabídka, jež se objevila po jednom z vnitřních válečných střetů, že každý zajatec se může osvobodit tím, že naučí deset muslimů číst a psát. K vidění je také broušení mečů nebo stavební postup při budování první mešity. Zmínit musím i ikonickou šavli s rozštěpenou čepelí a camel cam / POV z jízdy na velbloudovi. V čase 2:54:30 se dočkáme dokonce i Wilhelm screamu. Film je k vidění na YouTube, např. zde, a při letmém srovnání s anglickou verzí je o poznání lepší a především autentičtější. ()

inutihar 

všechny recenze uživatele

Velkofilm o vzniku islámu a jeho šíření po Arabském poloostrově. A také film, ve kterém hlavního hrdinu celou dobu neuvidíte. Provedení je sice slabší, občas to vypadá jak televizní inscenace, herecké výkony jsou v některých případech velmi zvláštní a v podstatě to je propaganda, ale je to silný zážitek. A představitelé křesťanů mluví anglicky, což mi přijde úplně nejvtipnější. V každém případě lepší (a delší) než anglický "remake". ()

Reklama

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno