Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bůh je jen jeden, a Mohamed jest jeho Prorokem.
Epický příběh o zrodu islámu začíná v sedmém století našeho letopočtu v arabské Mecce, kde se meditujícímu Mohamedovi zjevil archanděl Gabriel. Vyzval jej k zavržení všech božstev Ka'by a uctívání jediného skutečného Boha. Mohamedovo učení se okamžitě znelíbilo vládnoucím rodům, a tak byl spolu se svými stále početnějšími stoupenci donucen odejít z Mekky do exilu v Medině. Vliv nového náboženství neustále sílil a po několika letech vyústil v sérii válek mezi Mohamedovými přívrženci vedenými jeho strýcem Hamzou (Anthony Quinn) a Mekkánci nadále odmítajícími uznání monoteistického náboženství. Přestože rozhodující bitva u Uhudu roku 625 n. l. skončila spíše než vítězstvím jedné strany jen velkým krveprolitím, rostoucí vliv Mohameda a jeho stoupenců již nešlo zastavit. Velkou poutí o pět let později byla Mekka ve jménu jediného Boha a jeho Proroka Mohameda osvobozena.
Ačkoliv filmaři respektovali islámskou tradici a postava Proroka Mohameda se tak neobjeví ani v jediném záběru, natáčení filmu a první projekce provázely mohutné náboženské protesty. (dopitak)

(více)

Recenze (12)

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Neinvenční náboženská agitka. Skutečnost, že v celém filmu za celou dobu jeho trvání není ukázána hlavní postava by mohla působit téměř jako modernistický narativní experiment (i při vědomí náboženské motivace, kterou film hned v úvodu sám přizná titulkem), kdyby i tento aspekt nebyl pojat naprosto neumětelsky a doslova mechanicky: Viz výrazně nápaditější řešení totožného problému v Ben-Hurovi s jeho neviditelným Ježíšem (i parodie téhož v Životě Briana). Esteticky (výpravou, inscenací herců apod.) pak film celkově působí velmi zastarale a neživotně: zhruba jako kdyby Vávra natočil o dvacet let později znovu Jana Husa bez jediné změny s výjimkou užití širokoúhlého formátu. ()

ad142 

všechny recenze uživatele

Pôsobivý a elegantne nasnímaný veľkofilm o jednej z najvýznamnejších osobností dejín, ktorej posolstvo disponovalo takou vnútornou silou, že po stáročia dokázalo formovať životy ohromných más ľudí a podarilo sa mu pretrvať až do súčasnosti. Film zachytáva prakticky všetky kľúčové okamihy Muhamadovho života a sprostredkuje nám základy a jadro učenia Islamu. Al-Risâlah si udržuje veľmi dobré tempo a ani na chvíľu nenudí. Aj napriek skutočnosti, že ústredná postava celého snímku na plátne nezjaví ani na sekundu a neprehovorí ani slovo, mu nijakým spôsobom neškodí a podiel na tom bezpochyby má šikovná réžia autora Moustapha Akkada, ktorý okrem tohto diela natočil už len jediný film. K tomu treba prirátať, že ide o jeden z mála autentických európskych filmov o Islame, čo z neho robí (aspoň v našich končinách) unikát. ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Pozerať film, v ktorom hlavná postava neprehovorí ani slovo a po celý čas nie je ani na obraze, je pre film veľmi podivné. Všetko za hl. hrdinu je sprostredkované skrz ostatné postavy. Stopu na filmovom zážitku to jednoducho musí zanechať. Ako aj preukrutná 3-hodinová stopáž. Film sa tým chtiac-nechtiac nevyhne viacerým hluchým miestam. Príbeh tvorí naozaj posolstvo, ako hovorí aj sám názov. Posolstvo pre inovercov, čím trochu pripomína propagandu. Inak mu nemožno uprieť veľkovýpravnosť či veľkoleposť. Viacero masových scén, niekoľko na tú dobu dobre zvládných bojových scén, atmosféra kvalitná a taktiež charizmatického Quinna, ktorého ja môžem kedykoľvek. Pritom ani ostatným - vedľajším - hercom nechýba charizma. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Film jehož hlavní postavu za celé tři hodiny neuvidíte ani neuslyšíte. Ne, Anthony Quinn skutečně nehraje Mohameda (nýbrž Hamzu) a spatřit tak můžete jen jeho šavli, berlu a vidět jeho očima skrze kameru. Film líčí vznik islámu od tří poslů vyslaných Prorokem až do jeho smrti a řekl bych, že odpovídá pietním biblickým opusům jako třeba "Ježíš Nazaretský" (1977). Na neholywoodskou produkci je zpracování velmi dobré, ve filmu jsou dvě velké bitvy a plusem je i hudba Maurice Jarreho. Film je určen především obci věřících a seznámení se s islámem (popřípadě konfrontaci ideálů s realitou), přesto to jsou tři hodiny, kterých určitě nelituji. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ako mnohým iným, aj mne dosť výrazne vadilo, že postava, o ktorej je tento film sa v tomto filme vôbec neukáže. Ako potom môže strhnúť davy, keď jeho myšlienky len prerozprávajú iné postavy? Tie sú za to aj mučení a inak persekuovaní, no jeho (Mohammeda) akoby sa to všetko vôbec netýkalo. Aj vojnové strety vedie Hamza (Quinn) a často som nevedel, či sa tam niekde motal aj Mohammed alebo sa niekde opaľoval. Ale inak tie myšlienky, ktoré tu boli prezentované, na ktorých mal stáť islam, boli veľmi pekné, podobne ako vo filmoch o Ježišovi, len škoda, že tak ako v katolíckej cirkvi, aj medzi prívržencami islamu sa takýchto myšlienok vôbec nedržia, dokonca by ich dnes považovali za rúhačské. Ako to, že všetci sú si rovní, aj ženy sú rovné mužom, že treba rešpektovať každého, bez ohľadu na vieru, či je kresťan alebo Žid... Asi by to bolo treba pustiť talibancom a iným podobne fanaticky veriacim. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (2)

  • Snímek vyvolal po svém uvedení v USA nepokoje, při kterých zanynuli dva lidé. Zato umírnění muslimové přijali snímek se sympatiemi. (zdeny99)
  • Přestože je film o Mohamedovi, sám Mohamed se na plátně neobjeví. (zdeny99)

Související novinky

Neviditelný prorok?

Neviditelný prorok?

29.10.2008

Tak tohle je opravdu zapeklitý problém. Představte si, že jste producent, který se rozhodl natočit film o životě proroka Mohameda. Bude to anglicky mluvený snímek, jehož úkolem je představit počátky… (více)

Reklama

Reklama