foto

Catherine Oxenberg

  • nar. 22.9.1961 (56 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Catherine Oxenberg se narodila 22. září 1961 v New Yorku. Její rodiče, americký obchodník Howard Oxenberg a jugoslávská princezna Jelisaveta Karadjordjevic, se rozvedli když jí bylo osm a matka se pak provdala do Anglie, kam s sebou vzala i Catherine. Ta se později vrátila zpět do států a absolvovala zde střední školu, po níž byla přijata na Harvard. Odtud ale záhy přešla na Kolumbijskou Univerzitu v New Yorku, kde se věnovala studiu psychologie, filozofie a mythologie a také začala s modelingem. Její fotografie zdobily mj. obálky časopisů Vogue, Cosmopolitan nebo Harper´s Bazaar, který ji v roce 1985 zvolil jednou z 10 nejkrásnějších žen světa.

Svou převážně televizní kariéru odstartovala na začátku 80. let snímkem americké stanice CBS THE ROYAL ROMANCE OF CHARLES AND DIANA (1982), ve které ztvárnila titulní roli princezny Diany, k níž se o deset let později ještě jednou vrátila ve filmu CHARLES AND DIANA: A PALACE DIVIDED. Nato podepsala smlouvu s talentovou agenturou ICM a posléze s televizním mogulem Aaronem Spellingem, který jí nabídl její nejslavnější roli Amandy Carringtonové ve veleúspěšném seriálu stanice ABC DYNASTIE (1981-1989), v níž na televizní obrazovce zazářila v letech 1984 až 1986.

V roce 1988 si zahrála s Hughem Grantem v kultovním britském hororu DOUPĚ BÍLÉHO ČERVA kontroverzního režiséra Kena Russella, kterýžto snímek dodnes zůstává nejvýznamnějším počinem v její filmografii. Následovala řada televizních filmů (k těm lepším patří např. K-9000, který jsme mohli vidět i u nás) a minisérií, a také videosnímků, v nichž se hned několikrát (např. v COLLECTORS, OMEGA CODE, ROAD RAGE, SANCTIMONY, VECTOR FILE, PREMONITION) objevila po boku svého druhého manžela, herce Caspera van Diena (HVĚZDNÁ PĚCHOTA, OSPALÁ DÍRA). Zatím posledním projektem, na kterém se podílela, je reality show I MARRIED A PRINCESS, ve které se dvacet průměrných Američanek vydává do Londýna naučit se vybraným způsobům, aby byla posléze jedna z nich korunována první americkou princeznou.

Catherine (v rodinném kruhu Kitty) se v roce 1991 narodila dcera India, jejíhož otce dodnes úspěšně tají. Drží také rekord v nejkratším manželství v Hollywoodu – její sňatek s proslulým filmovým producentem Robertem Evansem v červenci 1998 trval pouhých 10 dní. Se svým druhým manželem, hercem Casperem van Dienem, kterého si vzala o rok později, má dvě dcery a žijí s nimi i jeho syn a dcera z předchozího manželství. Díky jejím prarodičům, jugoslávskému princi Paulovi a řecko-dánské princezně Olze, koluje Catherine v žilách tatáž modrá krev jako řadě evropských korunovaných hlav, od řeckých, skandinávských a anglických králů a královen (je např. sestřenicí Andrewa, prince z Wallesu a španělské královny Sofie) až po ruské cary a carovny (rodiče ji dali jméno po její prababičce Kateřině Veliké). Catherine mluví plynně francouzsky a španělsky a je vášnivou obhájkyní ženských práv.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2015 Higher Mission
Ratpocalypse
Sharktopus vs. Whalewolf (TV film)
2014 Sharktopus v Mermantula
Šípková Růženka
2010 Dog Who Saved Christmas Vacation, The (TV film)
2008 Hvězdná pěchota 3: Skrytý nepřítel
2004 Předtucha (TV film)
2002 Nebezpečná země (TV film)
Smrtící soubor
2001 Bludný Holanďan
The Miracle of the Cards (TV film)
2000 Nebezpečná štvanice (TV film)
Tvář smrti
1999 Artušův meč (TV film)
Boys Will Be Boys (TV film)
Katastrofy (TV film)
Kód Omega
Nájemní vrazi (TV film)
Povedená spravedlnost (TV film)
1998 Hra na schovávanou (TV film)
1994 CyberFin Virtual Dolphin Swim
Harlequin 3 - Svůdné krásky (TV film)
1993 Rubdown (TV film)
1992 Charles a Diana (TV film)
Sexuální ozvěna
1991 K-9000 (TV film)
1990 Bony (TV film)
Globalnyj forum
Overexposed
Ring of Scorpio (TV film)
1989 Ráj detektivů (TV film)
Swimsuit (TV film)
1988 Doupě bílého červa
1987 Roman Holiday (TV film)
Still Crazy Like a Fox (TV film)
1984 Cover Up (TV film)
1982 Royal Romance of Charles and Diana, The (TV film)

TV seriály

2006 Watch Over Me (TV seriál)
1996 Chůva k pohledání (TV seriál)
Where's Fran? (S03E16)
1995 Chůva k pohledání (TV seriál)
Oy Vey, You're Gay (S03E07)
1993 Acapulco HEAT (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)

Dokumentární

2016 Sexology
2001 Dynasty: The E! True Hollywood Story (TV film)
1988 Walking After Midnight

TV pořady

2017 Megyn Kelly Today (TV pořad)
2011 Eco-Hollywood (TV pořad)
2006 Dynasty Reunion: Catfights & Caviar (TV pořad)

Producentská filmografie

Dokumentární

2016 Sexology

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace