foto

Marie Brožová

  • nar. 14.9.1901
    Hustopeče nad Bečvou, Rakousko-Uhersko
  • zem. 26.9.1987 (86 let)
    Praha, Československo

Biografie

Marie Brožová se narodila 14. září 1901 v Hustopečích nad Bečvou do zcela umělecké rodiny. Jejím otcem byl divadelní ředitel Karel Brož (1851 – 1925), matkou herečka Kateřina Brožová (1861 – 1951), sourozenci herci Růžena Opravilová (1892 – 1976) a Antonín Brož (1895 – 1983) a manželem architekt Karel Lhota (1894 – 1947) a divadelní režisér Bohuš Stejskal (1896 – 1955). Díky této dispozici v dětství hrála divadlo (po prvním sňatku krátce hrála jako Marie Lhotová) ve společnosti svého otce. Bez větších hereckých školení (jen díky pravé a přínosné praxi a vedení otce) se uchytila u kočovných společností.

Prošla společnostmi F. K. Štětky a Groha (1919 – 1921). Poté se již natrvalo usadila v kamenných divadlech. Posílila herecké soubory brněnského Národního divadla (1921 – 1926), Městského divadla v Plzni (1926 – 1931) a do odchodu na penzi také Vinohradské divadlo (1931 – 1963). Marie Brožová byla herečkou nevšedního rejstříku. Za svoji úctyhodnou divadelní dráhu prošla všemi obory milovnic, mladých a silných hrdinek, tragických matek a přirozeně lidských babiček v klasickém repertoáru.

Na divadelních prknech se skvěle se svým realistickým herectvím představila např. jako Julie („Romeo a Julie“), královna Marie Stuartovna („Marie Stuartovna“), Jenůfa („Její pastorkyňa“), Maryša („Maryša“), Emilie Marty („Věc Makropulos“), Hanička („Lucerna“), Slávka Hlubinová („Měsíc nad řekou“), Titanie („Sen noci svatojánské“), Solveig („Peer Gynt“), Porcie („Kupec benátský“), Valča Peroutová („Léto“) a inscenacích „Gazdina roba“, „Mladá garda“, „Přelom“, „Deník Anny Frankové“, „Vějíř lady Windermerové“.

K filmové práci se dostala až na prahu své čtyřicítky ve velkých úlohách psychicky otřesené (ale silné) Marie Rynešové ve Slavínského dramatu ADVOKÁT CHUDÝCH (1941), profesorky zpěvu Májové ve Vávrově TURBINĚ (1941) podle stejnojmenného románu Karla Matěje Čapka – Choda a ženy starosty Kovandy (Jaroslav Průcha) v Čápově JAN CIMBURA (1941).

Sama herečka si dlouhé opomíjení filmařů vysvětlovala tím, že by její „světlé oči působily na plátně slepě“. Do konce okupace ještě hrála manželku tkalce (Gustav Hilmar) v Barochově krátkém snímku POHÁDKA O KNOFLÍKU (1944) a bývalou lásku Leopolda Koháka (František Hanus) Emu Kalinovou – Lebedovou v poetické komedii ŘEKA ČARUJE (1945) Václava Kršky.

Po okupaci, kdy se přehrála do úloh babiček, matek, hospodyň a tetiček, vytvořila různé drobnokresby osudem zkoušených žen ve snímcích PŘEDTUCHA (profesorová Anna Jelínková), PAN HABĚTÍN ODCHÁZÍ (Marie Habětínová), DIVÁ BÁRA (panna Pepinka), ZVONY Z RÁKOSU (Zimová), PLAVECKÝ MARIÁŠ (matka Váňová), STŘÍBRNÝ VÍTR (Janova matka Jarmila), JAN HUS (matka popraveného tovaryše Staška), PSOHLAVCI (Lomikarova žena), ČERNÝ PRAPOR (Václavova matka), PROBUZENÍ (ředitelka domova mládeže), POCHODNĚ (Rezlerová), TŘI ZLATÉ VLASY DĚDA VŠEVĚDA (sudička), ŽENU ANI KVĚTINOU NEUHODÍŠ (Podzimkova matka), UKRADENÁ VZDUCHOLOĎ (Jakoubkova babička), TŘINÁCTÁ KOMNATA (teta Mína), BOUŘLIVÉ VÍNO (Hrdličkova teta), PŘÍBĚH LÁSKY A CTI (matka Nerudová), JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (stará služka u Melánie), HRA O KRÁLOVNU (Anežka Přemyslovna), KONEČNÁ STANICE (Krapková) či KDYŽ ROZVOD, TAK ROZVOD! (paní Šimková).

Její charakterní herectví mohli diváci nejvíce ocenit ve třech rozdílných postavách zlé a nesnášenlivé manželky profesora Jaroslava Mareše (Jan Pivec) Julie v Delongově dramatu DŮM NA OŘECHOVCE (1959), hodné a osudem těžce zkoušené babičky Pavlínky (Brigita Hausnerová) v sociálním dramatu PAVLÍNKA (1974) Karla Kachyni a titulní důvěřivé paní Márové v Jirešově komedii CAUSA KRÁLÍK (1979). S filmem se rozloučila epizodkou stařenky na hranicích ve dvojdílném životopisném dramatu PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983) režiséra Otakara Vávry.

Soustavně spolupracovala taktéž s rozhlasem („Pět soch“, „Sněhová královna“ či „Puškin“), dabingem, televizními inscenacemi (AUTOREVUE, JAK CHODÍ BABIČKY SPÁT, ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, NÁVRAT PANA RYŠÁNKA, BABIČKA JE RÁDA nebo SPOR ARCHITEKTA ZÍTKA) a seriály (RODINA BLÁHOVA, NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA a VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE). Sama umělkyně byla za svou životní práci odměněna „čestnými“ oceněnými: Vyznamenání Za vynikající práci (1961) a titul Zasloužilá umělkyně (1966). Marie Brožová zemřela 26. září 1987 v Praze ve věku osmdesáti šesti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

1986 Lev s bílou hřívou
1983 Putování Jana Amose
1982 Když rozvod, tak rozvod
Žhářka (TV film)
1981 Konečná stanice
Výlety (TV film)
1980 Hra o královnu
Svítalo celou noc
Veronika, prostě Nika (TV film)
Zabijačka (TV film)
1979 Causa Králík
Rovnice o jedné krásné neznámé (TV film)
1978 Babička je ráda (TV film)
Darmošlap
Muž pro domácnost (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
1977 Jak se budí princezny
Pasiáns
Příběh lásky a cti
1976 Bouřlivé víno
O stříbrném kamínku (TV film)
1975 Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
1974 Pavlínka
1973 Hra, kterou nikdo nepískal (TV film)
Rohožka (TV film)
Ó rozume, ó lásko
1972 Z pohádky do pohádky (TV film)
1971 Návrat pana Ryšánka (TV film)
1970 Hrabě Drakula (TV film)
Kapacita (TV film)
O princezně ve věži (TV film)
1969 Hrozné děti (TV film)
1968 Jak chodí babičky spát (TV film)
Maratón
Třináctá komnata
1967 Když má svátek Dominika
O princezně, která pořád vařila (TV film)
Princezna Pampeliška (TV film)
Soud pana Havleny (TV film)
1966 Autorevue (TV film)
Ukradená vzducholoď
Ženu ani květinou neuhodíš
1964 Návraty
1963 Tři zlaté vlasy děda Vševěda
1961 Pohled do očí
Tereza
1960 Pochodně
Postavy mimo hru
Případ Lupínek
1959 Dům na Ořechovce
Probuzení
1958 Černý prapor
1957 Intermezzo (TV film)
Tam na konečné
1956 Kdo se směje naposled
Události dne
1955 Psohlavci
1954 Jan Hus
Na konci města
Stříbrný vítr
1952 Plavecký mariáš
1951 Štika v rybníce
1950 Zvony z rákosu
1949 Divá Bára
Pan Habětín odchází
1947 Předtucha
1945 Řeka čaruje
1941 Advokát chudých
Jan Cimbura
Turbina

TV seriály

1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Sněhurčina smrt (E01)
1984 Sanitka (TV seriál)
1981 Tři spory (TV seriál)
Spor architekta Zítka (E01)
Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Reoperace (S02E01)
1975 Matka (TV seriál)
Rozcestí (E06)
1973 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Rajská jablíčka (E02)
Haraburďárna (E01)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Smrt Porthose (E03)
1959 Rodina Bláhova (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace