Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nejstarší český televizní seriál, z něhož se celý dochoval pouze závěrečný díl, byl vysílán v letech 1959 - 1960. Seriál byl při svém uvedení natolik úspěšný, že další díly byly realizovány na základě mnoha žádostí diváků. Scénář seriálu byl kolektivním dílem I. Prachaře, Z. Bláhy a J. Dietla a jednotlivé díly popisovaly převážně komediální, někdy lehce komunálně kritické příběhy rodiny, která byla pojmenována podle jednoho z autorů. Hlavní role byly ztvárněny S. Zázvorkovou, I. Prachařem - rodiče, L. Trojanem a J. Jiráskovou - syn a dcera. Seriál dramaturgovali J. Dietl a J. Dudková, prvních devět dílů režíroval Jaroslav Dudek. Seriál se začal vysílat 9. prosince 1959. (Bart)

(více)

Recenze (17)

Flego 

všechny recenze uživatele

Rodina Bláhova bol prvým seriálom, na ktorom sa podieľal Jaroslav Dietl. Vznikol v rokoch 1959 a 1960, bohužiaľ sa prvých deväť častí ( r. Jaroslav Dudek ) nedochovalo, lebo sa vysielalo naživo v mesačných odstupoch. Posledná desiata časť ( Putování za Peškem, r. Stanislav Strnad ) sa vysielala ako súčasť silvestrovského programu a bola predtočená, takže je dostupná aj dnešnému divákovi. Seriál reflektoval na súčasnú rodinu, v ktorej vznikajú prevažne komické situácie, tvorcovia sa však občas pustili aj do istého kritického pohľadu na spoločnosť. Z historického hľadiska sa tento prvok rýchlo udomácnil medzi divákmi a žánrovo podobné seriály aj v budúcom období slávili úspechy. ()

Šimpy 

všechny recenze uživatele

Prima pokoukání. A teď pár informací....předpokládám, že titulky k jedinému dochovanému dílu stvořil někdo dodatečně, dále předpokládám, že seznam herců v titulkách se týká jen herců v tom jediném 10. díle a nyní, proč to píšu. Pokud jsou mé předpoklady správné, jsou v titulcích zjevné chyby. Je zde uveden Ondřej Kepka, ačkoliv v seriálu je Jaroslav Kepka (Trojanův kamarád s motorkou)...zde i na fdb je to správně. Dále je uvedena Jana Dítětová...pokud není v jiném díle, tak se zřejmě jedná o záměnu s Ivankou Devátou (zde i na fdb uvedeny obě)....dívka ve vlaku. Rovněž je uveden v titulcích Josef Pehr...zde opět zřejmě záměna s Antonínem Šůrou...pravděpodobně kvůli jejich fyzické podobě. (na čsfd i fdb uveden Pehr)...podřízený Prachaře. A zajímavost...průvodčího ve vlaku (Josef Vošalík) nepochybně v postsynchronech namluvil Rudolf Deyl mladší...schválně si poslechněte. A domnívám se, že i zákazníka u taxiku namluvil někdo jiný (zde si nejsem jist, ale mohl ty být rovněž Deyl). :-) ()

Reklama

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Tak včera pozdě večer se mi konečně podařilo shlédnout ten náš nejstarší televizní tolik diskutovaný seriál, bylo to sice jen torzo z původně devítidílného seriálu (přesněji poslední díl "Putování za peškem") ale i tak jsem byl docela spokojen. Jak z výkony herců (především J. Kemr a L.Trojan) tak s celkem podařeným a vtipným scénářem (herci I. Prachař, Zdeněk Bláha a král mezi králi pozdější československé seriálové tvorby J.Dietl), z hudbou a v ne poslední řadě i s celkem kvalitním obrazem a zvukem. Ale zase v žádném případě se to nedalo srovnat jen s o něco málo starším seriálem "Tři chlapi v chalupě", který je rovněž nedochován (tedy až na 4 díly). První domácí seriál vznikl v letech 1959 - 1960. Devět dílů bylo odvysíláno s více než měsíčními odstupy, stejně jako tomu bylo v případě dalšího, mnohem slavnějšího seriálu "Tři chlapi v chalupě". Z těch se zachovaly pouze čtyři díly - jak Rodina Bláhova, tak i většina dílů Chlapů" byla vysílána živě a bez záznamu. Poslední díl "Putování za Peškem" ze Silvestra 1960 je vlastně takovým příběhem mladého Bláhy (L.Trojan), který na Silvestra jede na motorce pro sestru, zastaví stopaři (J. Kemr) a po jejich rozloučení v hospodě za Prahou je přesvědčen, že ho stopař okradl. Po návratu domů zjistí, že tomu bylo omylem naopak a vydává se s rodiči stopaře hledat, aby se mu omluvil a vrátil peněženku. Tento díl režíroval Stanislav Strnad. Viděl jsem to tedy jak už jsem výše napsal zcela poprvé, a ani nevím, nebo se mi to spíš nikde nepodařilo zjistit, jestli to kromě tehdejší premiéry v ČST, ještě někdy potom ČST vysílala, a to jestli už jen jako torzo, nebo ještě v původním stavu? A kdy se ti jednotlivé díly ztratily, nebo přesněji řečeno kdy se nedochovaly? A co bylo tou říčinou proč tu už dnes nejsou? Otázek tedy hodně a odpovědi se mi zatím nedostává žádné. Ale i tak dávám za 3* za ten jediný díl. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem viděl jen desátý díl, takže celý seriál jako takový nemohu posoudit, ale nedalo mi to a posoudím jen tuto část. Mně to přišlo jako svěží dílko, takové úsměvné, prostě pohodovka na nedělní dopoledne. Je tedy škoda, že zbytek seriálu někde zapadl. Ale to se asi nedá nic dělat. Mimochodem ve dvou scénách to na postsynchronech pokazili, herci sice mluví, ale ústa mají zavřená. 141020116507/6513 ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hodnotíme-li jediný dochovaný 10. díl, můžeme až překvapivě shledat, jak výtečný počátek českého seriálu to byl. Minimálně ve srovnání s celou přehlídkou seriálů let 60. nechává Rodina Bláhova všechny ty Elišky a Rudolfy daleko za sebou. Konzistentní děj, sympatické herecké výkony, ideální pointa a oku lahodící kombinace interiérů a exteriérů. Fanda Mrázek a Milka Balek-Brodská měli mít ovšem seriál vlastní. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (5)

  • Jedna epizoda se odehrávala u Černého moře, cestu televizního štábu tehdy spolufinancovala československá cestovní kancelář Čedok, šlo tak vlastně o první českou televizní reklamu použitou v hrané televizní tvorbě. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Název seriálu byl zvolen podle jednoho z jeho tvůrců. (JoranProvenzano)

Reklama

Reklama