foto

Simon Oakland

  • nar. 28.8.1915
    New York City, New York, USA
  • zem. 29.8.1983 (68 let)
    Cathedral City, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Simon Oakland byl americký divadelní, filmový a televizní herec. Oakland se narodil v Brooklynu, v New Yorku. Svou uměleckou dráhu ale začal jako hudebník /hrál na violu a tento nástroj jej provázel také jeho celou filmovou kariérou/. Jako koncertní houslista působil až do konce 40.let. S herectvím pak začal právě na konci 40.let 20.století a to na Broadwayi ve hrách "Light Up the Sky", The Shrike" a "Inherit the Wind". Divadlo nadále zaujímalo jednu z jeho celoživotních vášní.

Svůj filmový debut ztvárnil jako drsný ale pro svou práci zaujatý novinář v noirovém snímku s Barbarou Graham I WANT TO LIVE! /1958/. Tento typ postav pak tvoří podstatnou část jeho herecké kariéry. Začal tedy hrávat role drsných chlapíků, obvykle ve vedoucích pozicích, jako např. v Hitchcockově slavném hororu PSYCHO /1960/, kde ztvárnil postavu psychiatra, vysvětlujícího hlavní postavě Normanu Batesovi jeho diagnózu - několikanásobnou poruchu osobnosti. Za tuto roli dostal honorář 1.000 USD.

Objevil se také ve vedlejší roli poručíka Shranka ze slavném muzikálu WEST SIDE STORY /1961/, v akčním thrilleru se Stevem McQueenem BULLITT /1968/ nebo v jedné z hlavních rolí sci-fi seriálu KOLCHAK: THE NIGHT STALKER / 1974-1975/. Dvakrát účinkoval v detektivním seriálu PERRY MASON /1957-1966/, vždy v roli vražedné oběti. Po boku Beverly Garland hrál v krimi-drama seriálu DECOY /1957-1958/, objevil se ve westernovém seriálu DUNDEE AND THE CULHANE /1967/, v dalším krimi-drama seriálu SHERIFF OF COCHISE /1956-1960/, v hlavní roli s Johnem Bromfieldem a jednu z hlavních postav generála Thomase Moora ztvárnil v televizním seriálu BAA BAA BLACK SHEEP /1976-1978/, v hlavní roli s Robertem Conradem. V dobrodružném dramatu THE SAND PEBBLES /1966/ - opět se Stevem McQueenem - hrál vedlejší postavu Stawskiho a v mysteriózním dramatu TONY ROME /1967/ si zahrál jednu z hlavních postav Rudyho Kostermana po boku slavného zpěváka Franka Sinatry.

Oakland často cestoval mezi New Yorkem a Hollywoodem aby se mohl věnovat jak divadlu tak i filmu. Lidé si jej často pletou s hercem Claudem Akinsem. Simon Oakland zemřel na rakovinu, den po svých 68.narozeninách v Cathedral City v Kalifornii. Zanechal po sobě manželku Lois a jejich jediné dítě.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

1978 Evening in Byzantium (TV film)
1977 Young Joe, the Forgotten Kennedy (TV film)
1976 Baa Baa Black Sheep (TV film)
Demon and the Mummy, The
1975 Please Call It Murder (TV film)
1974 Crackle of Death (TV film)
1973 Happy Mother's Day, Love George
Key West (TV film)
Night Strangler, The (TV film)
Toma (TV film)
Vládce severní dráhy
1972 Chatova země
Night Stalker, The (TV film)
1971 Crosscurrent (TV film)
Lov
Scandalous John
1970 Za jasného dne uvidíš navždy
1968 Alexander the Great (TV film)
Bullittův případ
Chubasco
1967 Tony Rome
1966 Strážní loď Sand Pebbles
Velký Bill
1965 Who Has Seen the Wind? (TV film)
Ďábelský bacil
1964 Ready for the People (TV film)
1963 The Raiders
Wall of Noise
1962 Hemingway's Adventures of a Young Man
Jdi za svým snem
Third of a Man
1961 West Side Story
1960 Murder, Inc.
Psycho
The Rise and Fall of Legs Diamond
Unsolved (TV film)
Who Was That Lady?
1958 Bratři Karamazovi
Chci žít!
1955 Hodiny zoufalství

TV seriály

1982 Tucker's Witch (TV seriál)
1981 Bret Maverick (TV seriál)
1979 Matt and Jenny (TV seriál)
The Littlest Hobo (TV seriál)
1978 David Cassidy - Man Undercover (TV seriál)
Vega$ (TV seriál)
1977 CHiPs (TV seriál)
Lou Grant (TV seriál)
The Hardy Boys/Nancy Drew Mysteries (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
Feather and Father Gang, The (TV seriál)
Gibbsville (TV seriál)
Letka černých ovcí (TV seriál)
Quincy M.E. (TV seriál)
1975 Ellery Queen (TV seriál)
S.W.A.T. (TV seriál)
Switch (TV seriál)
1974 Kolchak: The Night Stalker (TV seriál)
The Rockford Files (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
The New Perry Mason (TV seriál)
The Starlost (TV seriál)
The Wide World of Mystery (TV seriál)
Toma (TV seriál)
1972 Young Dr. Kildare (TV seriál)
1971 Cade's County (TV seriál)
The Man and the City (TV seriál)
1970 Dan August (TV seriál)
1969 Marcus Welby, M.D. (TV seriál)
Medical Center (TV seriál)
The Young Lawyers (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
It Takes a Thief (TV seriál)
The Mod Squad (TV seriál)
The Name of the Game (TV seriál)
The Outsider (TV seriál)
1967 Captain Nice (TV seriál)
Dundee and the Culhane (TV seriál)
Gentle Ben (TV seriál)
Good Morning, World (TV seriál)
Ironside (TV seriál)
Judd for the Defense (TV seriál)
Neúplatný (TV seriál)
Off to See the Wizard (TV seriál)
1966 Felony Squad (TV seriál)
Mission: Impossible (TV seriál)
Tarzan (TV seriál)
1965 Agent Smart (TV seriál)
The Big Valley (TV seriál)
The F.B.I. (TV seriál)
The Trials of O'Brien (TV seriál)
The Wild Wild West (TV seriál)
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Mr. Broadway (TV seriál)
Profiles in Courage (TV seriál)
Reportér (TV seriál)
Slattery's People (TV seriál)
The Rogues (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
East Side/West Side (TV seriál)
Mr. Novak (TV seriál)
My Favorite Martian (TV seriál)
The Bill Dana Show (TV seriál)
The Outer Limits (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Thirty-Fathom Grave (S04E02)
1962 Combat! (TV seriál)
Saints and Sinners (TV seriál)
Stoney Burke (TV seriál)
The Nurses (TV seriál)
The Virginian (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Bus Stop (TV seriál)
Cain's Hundred (TV seriál)
Car 54, Where Are You? (TV seriál)
Follow the Sun (TV seriál)
The Defenders (TV seriál)
The New Breed (TV seriál)
The Twilight Zone (TV seriál)
The Rip Van Winkle Caper (S02E24)
1960 Checkmate (TV seriál)
Directions (TV seriál)
Outlaws (TV seriál)
Route 66 (TV seriál)
The Law and Mr. Jones (TV seriál)
1959 Adventures in Paradise (TV seriál)
Black Saddle (TV seriál)
Bonanza (TV seriál)
Brenner (TV seriál)
Deadline (TV seriál)
Laramie (TV seriál)
Men Into Space (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
The Alaskans (TV seriál)
The Detectives (TV seriál)
The Third Man (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
Tightrope (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)
Bronco (TV seriál)
Naked City (TV seriál)
1957 Captain David Grief (TV seriál)
Decoy (TV seriál)
Have Gun - Will Travel (TV seriál)
Perry Mason (TV seriál)
Tales of Wells Fargo (TV seriál)
The O. Henry Playhouse (TV seriál)
The Silent Service (TV seriál)
The Thin Man (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Sheriff of Cochise (TV seriál)
Zane Grey Theater (TV seriál)
1955 Gunsmoke (TV seriál)
I Spy (TV seriál)
The Alcoa Hour (TV seriál)
1954 Producers' Showcase (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
The United States Steel Hour (TV seriál)
You Are There (TV seriál)
1951 Goodyear Television Playhouse (TV seriál)
1950 Armstrong Circle Theatre (TV seriál)
Big Town (TV seriál)
1947 Kraft Television Theatre (TV seriál)

Dokumentární

2007 Cinemassacre's Monster Madness (TV seriál) - a.z.

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace