foto

Anthony Heald

  • nar. 25.8.1944 (74 let)
    New Rochelle, New York, USA

Biografie

„Myslím, že vezmeme doktoru Lecterovi i záchodové prkénko.“ - ČERVENÝ DRAK

Divadelní, filmový a televizní herec Anthony Heald proslul nejvíce rolí uhlazeného slizkého věznitele Hannibala „kanibala“ Lectera doktora Fredericka Chiltona ve snímcích MLČENÍ JEHŇÁTEK a ČERVENÝ DRAK. Už na střední škole začal se svou velkou láskou divadlem a po vysoké se jí dál věnoval v regionálních ochotnických spolcích. Na počátku 80. let se mu podařilo prosadit na newyorské divadelní scéně, přičemž udržet se v New Yorku mu předtím pomohla peněžitá výhra v televizní soutěži. Na stříbrném plátně debutoval v roce 1983 malou rolí v dramatu Mikea Nicholse SILKWOODOVÁ s Meryl Streep.

Jeho filmových 15 minut slávy přišlo v roce 1991 v Oscarovém thrilleru Jonathana Demma MLČENÍ JEHŇÁTEK, natočeném podle stejnojmenného bestselleru Thomase Harrise. Ztvárnil tu správce ústavu pro choromyslné kriminálníky mezi kterými se nachází i nechvalně známý masový zabiják Hannibal Lecter, na jehož analýze by jako psychiatr rád udělal kariéru. Brání mu v tom ale vysoká inteligence jeho pacienta, který jím navíc otevřeně pohrdá a v závěru filmu, kdy se Lecterovi podaří uprchnout je naznačeno, že se chystá svého opovrhovaného věznitele zabít. K této roli se Heald vrátil o jedenáct let později v prequelu ČERVENÝ DRAK (2002) Bretta Rattnera.

Po MLČENÍ JEHŇÁTEK si jej Hollywood zaškatulkoval jako padoucha a byl obsazován do vedlejších záporných rolí. Z jeho dalších snímků jmenujme trojici filmových přepisů bestsellerů Johna Grishama PŘÍPAD PELIKÁN (1993), NEBEZPEČNÝ KLIENT (1994) a ČAS ZABÍJET (1996), kde si po MLČENÍ JEHŇÁTEK opět zahrál ředitele psychiatrického ústavu, dále kriminálku POLIBEK SMRTI (1995), horor CHOBOTNICE (1998), thriller 8 MM (1999) či drama ŽIVOTNÍ ZKOUŠKA (2000). Často hraje doktory a právníky.

Ze škatulky záporáka ho vysvobodil až televizní scenárista David E. Kelley („ALLY MCBEAL“). Ten mu potom, co se Heald objevil v jeho seriálu „PRACTICE“, napsal do svého dalšího seriálu „BOSTON PUBLIC“ hlavní roli přísného zástupce ředitele střední školy Scotta Gubera, kterou si diváci rychle oblíbili. Kromě toho od poloviny 80. let Heald hostoval v řadě populárních seriálů jako „MIAMI VICE“, „NA ZDRAVÍ“, „PRÁVO A POŘÁDEK“, „AKTA X“, „TO JE VRAŽDA NAPSALA“ nebo „FRASIER“.

Heald se netají tím, že filmy si pouze přivydělává a jinak že dává přednost divadlu. Jeho ochotnická kariéra zahrnuje víc než 35 let a Heald byl za svou práci na divadle čtyřikrát oceněn cenou Obie Award a dvakrát nominován na prestižní Brodway´s Tony Award. Kromě toho také namluvil přes 60 audio knih, mezi nimi i Grishamův román Případ pelikán, v jehož filmovém zpracování si zahrál. Se svou manželkou, divadelní manžerkou Robin Herskowitz má dvě děti.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

Filmy

2016 The Stairs
2006 Bezva vejška
X-Men: Poslední vzdor
2004 Pomsta ženy středního věku (TV film)
2002 Červený drak
2001 The Ruby Princess Runs Away
2000 Životní zkouška
1999 8 MM
Akta X: Samantha (video kompilace)
1998 Chobotnice
1996 Čas zabíjet
1995 Polibek smrti
Zmatkář
1994 Nebezpečný klient
1993 Malá pistolnice Jo
Nevinné tahy
Případ Pelikán
1992 Šepoty ve tmě
1991 Abby, My Love (TV film)
Mlčení jehňátek
Super
1990 Pohlednice z Hollywoodu
1987 Rozkacená sudba
Sirotci
Šťastný Nový rok
1986 Případ neoprávněného zabití (TV film)
1985 The Beniker Gang
1984 Učitelé
1983 Silkwoodová

TV seriály

2013 Mezi životem a smrtí (TV seriál)
Rodinná pouta (E10)
Pravda či následky (E08)
Vidlička lepší nože (E04)
další epizody (4)
Sam & Cat (TV seriál)
2005 Vražedná čísla (TV seriál)
Sériové vraždy (S01E01)
Kauzy z Bostonu (TV seriál)
Upřímně, šíleně, hluboce (S02E07)
Škodolibost (S02E02)
Černá vdova (S02E01)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Oko za oko (S02E17)
2004 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Eighty-One (S04E15)
Chapter Eighty (S04E14)
Chapter Seventy-Nine (S04E13)
další epizody (5)
2003 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Seventy-Six (S04E10)
Chapter Seventy-Five (S04E09)
Chapter Seventy-Four (S04E08)
další epizody (24)
2002 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Fifty-Two (S03E08)
Chapter Fifty-One (S03E07)
Chapter Fifty (S03E06)
další epizody (23)
Akta X (TV seriál)
Pravda (S09E19)
2001 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Twenty-Nine (S02E07)
Chapter Twenty-Eight (S02E06)
Chapter Twenty-Seven (S02E05)
další epizody (21)
2000 Bostonská střední (TV seriál)
Chapter Eight (S01E08)
Chapter Seven (S01E07)
Chapter Six (S01E06)
další epizody (8)
Akta X (TV seriál)
Konec cesty (S07E11)
Frasier (TV seriál)
Zrada ve vinařském klubu (S07E17)
1997 Liberty! The American Revolution (TV seriál)
1994 Právo a pořádek (TV seriál)
Virtue (S05E08)
1991 Právo a pořádek (TV seriál)
The Troubles (S01E20)
1986 Fresno (TV seriál)
1985 Miami Vice (TV seriál)
The Prodigal Son (S02E01)

Dokumentární

2018 Every Act of Life
2002 Benjamin Franklin (TV seriál)
2001 Inside the Labyrinth: The Making of 'The Silence of the Lambs'

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace