foto

Dag Malmberg

  • nar. 18.1.1953 (65 let)
    Gävle, Gävleborgs län, Švédsko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dag Åke Sigvard Malmberg se narodil ve švédském přístavním městě Gävle na břehu Botnického zálivu. Po studiích sociologie na universitě v Göteborgu, druhém největším městě Švedska, začal pracovat jako kulisní technik v göteborgském městském divadle - Göteborgs stadsteater. Časem postoupil na pozici asistenta režie. Když při jedné zkoušce představení zaskakoval za nemocného herce bylo doporučeno, aby zkusil hereckou školu. Rozhodl se pro divadelní akademii při universtě v Göteborgu, kterou absolvoval v letech 1981 až 1984. Poté účinkoval v několika dramatických souborech v Göteborgu, Malmö, Stockholmu i v menších švédských městech.

V roce 1988 se mu naskytla příležitost ukázat se na televizních obrazovkách v seriálu TRÄPATRONERNA, poté nasledovaly další seriály jako například ÅR AV DRÖMMAR (1994), POLISEN OCH PYROMANEN (1996) a GLAPPET (1997), býť především v menších rolích. Dag Malmberg si u televizních seriálů ÄLSKADE LOTTEN (1996) a VITA LÖGNER (1997).

Věhlas mu přinesly role v kriminálních televizních filmech a seriálech. Jednalo se o roli Jonnyho Bloma, kolegu göteborgské detektivní inspektorky Irene Huss (Angela Kovács) v švédsko-německých koprodukčních filmech pojmenované po hlavní postavě IRENE HUSS, které byly natočený v letech 2007 až 2011. Ještě větší úspěch měl dánsko-švédský seriál MOST (2011), kde ve třech seriích ztvárnil Hanse Pettersona, nadřízeného Sagy Norénové (Sofia Helin) z policie Malmö.

Nebál se zúčastnit i projektu natáčení nezávislého hororového filmu ZON 261 (2016), kde si zahrál generálmajora švédské armády Wingrena. Jednalo se o projekt, který opíral jen o finanční podporu diváků a několika málo sponzorů.

Jeho manželkou je herečka Jill Ung.

Jiří "Ampi" Amler

Herecká filmografie

Filmy

2018 Der Kommissar und das Meer - Der wilde Jack (TV film)
2017 Borg/McEnroe
Operation Ragnarök
2015 Pozdravy ze severu
2014 Der Kommissar und das Meer - In einer dunklen Nacht (TV film)
Gentlemen
Micke & Veronica
Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
2012 Call Girl
Johan Falk: Barninfiltratören
Rendez-vous à Kiruna
2011 Irene Huss - Den som vakar i mörkret (TV film)
Irene Huss - Det lömska nätet (TV film)
Irene Huss - Hon na svědka (TV film)
Irene Huss - Kruh mlčení (TV film)
Irene Huss - Muž s malou tváří (TV film)
Irene Huss - Ve skrytu stínů (TV film)
Kolik je na světě brusinek?
2010 Snadný prachy
Zvuk hluku
2009 Atlet
Göta kanal 3 - Kanalkungens hemlighet
Så olika
2008 Ach, ti dospělí!
Irene Huss - Noční vizita
Irene Huss - Ohnivý tanec
Irene Huss - Porcelánový koník z dynastie Tchang
Irene Huss - Skleněný ďábel
Irene Huss - Zlaté tele
Selma (TV film)
2007 Irene Huss - Dračí tetování (TV film)
Wallander: Pyramiden
2006 Den som viskar (TV film)
Fallet G
2005 Krama mig
2001 Píseň pro Martina

TV seriály

2017 Fallet (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
Epizoda 7 (E07)
Epizoda 6 (E06)
další epizody (5)
Génius (TV seriál)
Kapitola osmá (S01E08)
Kapitola sedmá (S01E07)
2016 Springfloden (TV seriál)
2015 Most (TV seriál)
Epizoda 8 (S03E08)
Epizoda 7 (S03E07)
Epizoda 6 (S03E06)
další epizody (8)
2014 Blå ögon (TV seriál)
Viva Hate (TV seriál)
2013 Most (TV seriál)
Epizoda 10 (S02E10)
Epizoda 9 (S02E09)
Epizoda 8 (S02E08)
další epizody (10)
2012 30° i februari (TV seriál)
2011 Anno 1790 (TV seriál)
Most (TV seriál)
Epizoda 10 (S01E10)
Epizoda 9 (S01E09)
Epizoda 8 (S01E08)
další epizody (10)
2010 Drottningoffret (TV seriál)
Kommissarie Winter (TV seriál)
2008 Häxdansen (TV seriál)
2007 Forestillinger (TV seriál)
Kodenavn Hunter (TV seriál)
2006 Rebelové a hrdinové (TV seriál)
2005 Saltön (TV seriál)
2004 Orka! Orka! (TV seriál)
2003 De drabbade (TV seriál)
2002 Familjen (TV seriál)
2001 Kommissarie Winter (TV seriál)
1999 Jakten på en mördare (TV seriál)
Sjätte dagen (TV seriál)
1997 Glappet (TV seriál)
1996 Anna Holt - polis (TV seriál)
Polisen och pyromanen (TV seriál)
1984 Träpatronerna (TV seriál)

TV pořady

1992 Gomorron (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

1997 Vita lögner (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace