foto

Andrej Mojžiš

  • nar. 16.10.1925
    Kremnica, Slovensko, Československo
  • zem. 4.2.2020 (94 let)
    Zvolen, Slovensko

Biografie

Andrej Mojžiš sa narodil 16. októbra 1925 v Kremnici a žil v nej do svojich trinástich rokov. Potom sa s rodičmi presťahoval do Bartošovej Lehôtky, čo je malá obec medzi Kremnicou a Žiarom nad Hronom.

Tu začali prichádzať úvahy o budúcom povolaní. Rodičia chceli mať z Andreja výpravcu, nakoľko jeho otec bol železničiarom. Andrej však zvažoval povolania súvisiace s lesníctvom, pretože mal k prírode veľmi blízko. Napokon o jeho povolaní viac-menej náhodou rozhodol spoločenský život v Bartošovej Lehôtke, ktorý sa odohrával hlavne v kultúrnom dome. Tu prebiehali večierky a predstavenia ochotníckeho súboru, ktorého bol členom.

Jeho kolega z ochotníckeho súboru sa chcel uchádzať o miesto vo zvolenskom divadle, a tak Andreja požiadal o sparingpartnerstvo pri dialógu. Čo Andrej nečakal bolo, že ich prijali oboch, no on ponuku neprijal, nakoľko už bol v danej dome zamestnaný na výbore v Kremnici. Avšak táto práca ho po istom čase prestala baviť, a tak trvajúcu ponuku z divadla prijal a 1. augusta 1953 sa stal hercom Divadla Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, ktorého členom bol počas celej svojej hereckej kariéry aj napriek ponukám z mnohých ďalších divadiel.

Andrej bol všestranný herec, ktorý stvárnil v divadle mnoho typologicky rozličných postáv, vďaka ktorým sa jeho herectvo zdokonalilo. Týmito postavami boli napríklad Mercutio, Neznámy, gróf Vronskij, Teterev, Mat Burke, Vojnický, Leonardo, Tartuffe, Edgar, Tesnošil, Jupiter, kráľ Matej, Kreón, gróf Richard, Turcarett, Pantalone, profesor Higgins, Mikuláš Koperník, Prospero, fráter Timoteo, Mihálik i richtár Jahoda, don Juan, Willy Loman, šašo Feste, Jánošíkov otec či Eugen Filadelfi.

Svoje miesto si zastal aj na filmovom plátne, kde tiež dokázal svoju všestrannosť. Dôkazom toho sú postavy Hajtman Sekera (Adam Šangala, 1972), Partizánsky veliteľ (Trofej neznámeho strelca, 1974), Bielov kapitán (Vivat Beňovský, 1975), Hrnčiar (Sebechlebskí hudci, 1975), Doktor (Desať percent nádeje, 1976), Major SS (Ako sa Vinco zaťal, 1977), Serdoux (Louis Pasteur, 1977), Augustín Leština (Jedenáste prikázanie, 1977), Horár (Smrť chodí po horách, 1979), Otec (Výlet do mladosti, 1983), Vezír (Sila lásky, 1990), Metod (Sokoliar Tomáš, 2000) či postava Katolíckeho kňaza (Nedodržaný sľub, 2009).

Jeho herecké majstrovstvo bolo ocenené viacerými vyznamenaniami a cenami. V roku 2000 sa stal držiteľom Ceny Jozefa Kronera za celoživotné dielo. Dňa 1.1.2007 prevzal z rúk prezidenta SR Pribinov kríž II. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky. V roku 2008 získal cenu Čestný motýľ za celoživotný prínos pre Divadlo Jozefa Gregora Tajovského. A v roku 2009 dostal cenu Kvet kultúry a umenia Banskobystrického samosprávneho kraja. Okrem hrania v divadle a filme sa osvedčil aj v muzikálovom žánri a niekoľkokrát účinkoval v banskobystrickej spevohre. Blízke mu boli aj rozhlasové hry, a tak sme jeho hlas mohli počuť i z rádií a napokon aj z dabingu.

V týchto dňoch si už užíva dôchodcovský vek, ktorý je už omnoho pokojnejší ako jeho herecká kariéra aj kvôli prekonaniu dvoch infarktov a voperovanému kardiostimulátoru.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2009 Jídlonoš (studentský film)
Nedodržený slib
2000 Král sokolů
Za mestskými múrmi: Obeť (TV film)
1999 Rozum nadovšetko (TV film)
Z kapsy rozprávkara (TV film)
1998 Opojenie z premeny (TV film)
1997 Kríž - cesta spásy (TV film)
Tábor padlých žien
V zajatí lásky (TV film)
1996 Herodes a Herodias (TV film)
Starožitné zrkadlo (TV film)
Vyššia moc
Všetci ľudia budú bratia (TV film)
1995 Albert, Albert (TV film)
Tajomstvo šťastia (TV film)
1994 Gendúrovci (TV film)
Noc je môj nepriateľ (TV film)
Národný hriešnik (TV film)
1993 Líška (TV film)
Podozrenie (TV film)
Porucha (TV film)
Tanec lásky a smrti (TV film)
1992 Kráľ lesa (TV film)
Most (TV film)
Rozprávky z Hollywoodu (TV film)
Sudca a jeho kat (TV film)
1991 Dúhová cesta (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Rozruch na onkológii (TV film)
Simon a Clotilde (TV film)
1990 Júlia (TV film)
Konečná dolina (TV film)
Niť života (TV film)
Piata pečať (TV film)
Posmrtné svedectvo (TV film)
Sila lásky (TV film)
1989 Jánošíkov dar (TV film)
Malý somár na dne duše (TV film)
Modrá katedrála (TV film)
Muž, ktorý skorumpoval Hadleyburg (TV film)
Rentabilita (TV film)
Reverend (TV film)
V službách zákona: Kleptomanka (TV film)
1988 Solúnski bratia (TV film)
Spoločník pána veľkomožného (TV film)
1987 Dribling (TV film)
Gottšalk (TV film)
Kto ste, Jozef Gabčík? (TV film)
Na vlne (TV film)
Tá tajovská voda mútna (TV film)
1986 O siedmich rokoch (TV film)
Starý priateľ (TV film)
Ľudmilka (TV film)
1985 Akcia Skippy (TV film)
Hra (TV film)
Hĺbkový rekord (TV film)
Keď príde september (TV film)
Medulienka (TV film)
Prípad Archieho Mixa (TV film)
Tu musíš žiť (TV film)
1984 Oko za oko (TV film)
1983 Domov pre štyroch (TV film)
Ionov sen (TV film)
Magma (TV film)
Predohra v mol (TV film)
Princezná a mesiac (TV film)
Rodinná anamnéza (TV film)
Sklári (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
Zrelá mladosť
1982 Chlap prezývaný Brumteles (TV film)
Chlapec a husle (TV film)
Špiónka v galérii (TV film)
1981 Bodka v zemi (TV film)
Jablčná Siska (TV film)
Syn človeka (TV film)
Tlmočník (TV film)
1980 Chlapec z majera (TV film)
Hodina zažíhania sviec (TV film)
Najatý klaun (TV film)
Príbeh na pobreží La Ballena (TV film)
Triptych o láske (TV film)
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Hra bezohľadných (TV film)
Opis života, utrpenia a smrti M. L. Kinga (TV film)
Smrť chodí po horách (TV film)
Železné ruky (TV film)
1978 Hrdina (TV film)
Leť, ptáku, leť!
Na vysokej skale: Prekliata (TV film)
Odviate cesty (TV film)
Poéma o svedomí I., II.
Päť dní do rozsudku (TV film)
Zbojnícky tanec (TV film)
Zem (TV film)
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Anjelik za desať šilingov (TV film)
Dom na predmestí (TV film)
Leto na Rovniach (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Nohavice (TV film)
Plánka (TV film)
Počúvajme slnko (TV film)
1976 Demeterovci (TV film)
Desať percent nádeje
Páva (TV film)
Rozdelení
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
Syn (TV film)
Tereza (TV film)
Veľkomožní páni (TV film)
1975 Objav v lese (TV film)
Sebechlebskí hudci
Strieborný prach (TV film)
Život na úteku
1974 Kronika (TV film)
Trofej neznámeho strelca
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Otcova slnečnica (TV film)
Očovské pastorále
1972 Adam Šangala (TV film)
Matka (TV film)
Plamene (TV film)
Rodinná slávnosť (TV film)
1971 Mŕtve oči (TV film)
Taký obyčajný deň (TV film)
1970 Model upír (TV film)
1969 Prípad jasnovidca Hanussena (TV film)
1968 Jasná záležitosť (TV film)
Výšiny (TV film)
1967 Drak se vrací
1966 V páse zlomená (TV film)
1964 Dvanásta odbila (TV film)

TV seriály

1998 Za mestskými múrmi (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
1991 Dido (TV seriál)
Pochopenie (E03)
Zrkadielko (E02)
Znaky na múre (E01)
1986 Okná dokorán (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Povstalecká história (TV seriál)
Obrat (E02)
1983 V službách zákona (TV seriál)
1982 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
1977 Jedenáste prikázanie (TV seriál)
1975 Nepokojná láska (TV seriál)
Rodina (E05)
Mária (E04)
Sestry (E03)
další epizody (5)
Vivat Beňovský (TV seriál)
A strázsamester (E07)
1974 Pavol zasahuje (TV seriál)
1971 V tieni vlkov (TV seriál)

Dokumentární

2001 Aurel Stodola (TV film) - vyp.
1981 Ľudský faktor (TV film)

Divadelní záznam

1989 Záveje (divadelní záznam)
1981 Ďatelinkový štvorlístok (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1996 Poviem ti rozprávku (TV pořad)
1987 Snehové sypané (TV pořad)