Reklama

Reklama

Jana Werichová-Kvapilová

Jana Werichová-Kvapilová

nar. 18.10.1935
Praha, Československo

zem. 09.05.1981 (45 let)
Praha, Československo

Biografie (2)

Na českém filmovém nebi se mihla jako létavice - krátce a rychle. Nebylo jí dopřáno překročit stín otcova jména, ač v 50. létech 20. století používala pseudonym Jana Hálová, který se objevuje i u několika filmů. Nechtěla, aby ji lidé vnímali jen jako dceru Jana Wericha. Vystudovala DAMU, působila v divadlech v Uherském Hradišti, Kolíně, pražském Rokoku či Karlíně. V Nuselském divadle nejen hrála, ale byla též asistentkou režie. Její nejznámější rolí je ta v… (více)

Zajímavosti (6)

Anticharta, mechanismus loajality (2017)

  • Blízká přítelkyně Werichovi rodiny a autorka knihy „A taky jsem vařila u Werichů“ Eva Tůmová uvedla, že Jan Werich u dveří divadla podepsal prezenční listinu, ale když začala v sále hřímat soudružka Švorcová o zaprodancích, popadl svou dceru Janu za ruku a začal vykřikovat, že je to svinstvo a podraz a odešel ze sálu. Okamžitě po návratu domů volal Jiřímu Voskovci, aby své prohlášení stran anticharty zavolal do rádia Svobodná Evropa, což se stalo. Že se událost opravdu stala potvrdil fotograf Drahoš Froněk, jemuž to sdělil kamarád a režisér televizního přenosu Josef Henke. Ze záběrů byla scéna pochopitelně vystřižena. Těžce nemocný Werich se snažil komunikací přes média i ministerstva, aby jej z publikovaného seznamu vyškrtli, ale marně. Říkal, že nejvíc se stydí před panem Trnkou a Havlem. (sator)

Okres na severu - Případ (1981)

  • Pionýři zpívají píseň „Se zpěvem a smíchem“ od autora textu Olgy Rambouskové (což je pseudonym divadelníka a textaře Františka Kubra 1905–1958) a autora hudby Josefa Stanislava (1897–1971). U táboráku zazni píseň „Život je jen náhoda“ autorů Jiřího Voskovce, Jana Wericha a skladatele Jaroslava Ježka. (sator)

Galerie (2)

Reklama

Herečka

Scenáristka

Filmy
1964

Drahý zesnulý (TV film)

Krátkometrážní
1965

Magnetické vlny léčí (TV film)

Reklama

Reklama