foto

Anne Ramsey

  • nar. 1.9.1929
    Omaha, Nebraska, USA
  • zem. 11.8.1988 (58 let)
    Los Angeles, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Anne Ramsey, rodným jménem Anne Mobley, se narodila 1. září 1929 v Omaze, největším městě amerického státu Nebraska. Její otec byl úspěšným vedoucím pracovníkem v oblasti pojišťovnictví, matka měla předky u náboženského hnutí Pilgrims, tzv. Poutníků. Rodiče zajistili své dceři kvalitní vzdělání, absolvovala exluzivní školy v Connecticutu, kde ve stejném ročníku studovala i Jacqueline Lee Bouvier, budoucí první dáma USA a manželka prezidenta J. F. Kennedyho. Pak studovala svobodná umění na Bennington College ve Vermontu a začla se zajímat o divadlo. V 50. letech již účinkovala v řadě inscenacích na Broadwayi. V roce 1954 se Anne provdala za herce Logana Ramseye a společně se přestěhovali do Philadephie, kde zakotvili v Theatre of the Living Arts.

Začátkem 70. let se naplno rozjela její filmová a televizní kariéra, jež by jí mohla závidět leckterá hoollywoodská hvězda. Trvala bezmála 20 let a její závratné tempo ukončilo až hereččino předčasné úmrtí. Zahrála si asi v 25 filmech a ztvárnila přes 30 televizních a seriálových rolí. Jsou pro ni charakteristické menší role převážně přísných, mrzutých a drsných žen, ačkoliv ve skutečnosti byla pravým opakem – podle jejích hereckých kolegů velmi milá, ochotná a sympatická.

Jejím prvním filmem bylo drama THE SPORTING CLUB (1971), kde hrála společně se svým manželem. Pak se usadila v menších úlohách a epizodních rolích, ale díky svému přesvědčivému ztvárnění pro ni později tak charakterickému typu ženských rolí, to netrvalo dlouho a zájem o ni narůstal. Jak je patrné z její filmografie, o nabídky nouzi neměla. V 70. letech ztvárnila řadu televizních a epizodních rolí v různých seriálech: např. populární CHARLIEHO ANDÍLCI (1976) a DOMEČEK V PRÉRII (1978). Z filmů je to např. westernová komedie s Charlesem Bronsonem OD DVANÁCTI DO TŘÍ (1976), komedie s Jane Fonda FUN WITH DICK AND JANE (1977), Nicholsonova westernová komedie UTEČEME NA JIH (1978), drama WHEN YOU COMIN' BACK, RED RYDER? (1979) či komedie s Clintem Eastwoodem VŽDYCKY VYHRÁT (1980).

V 80. letech pokračovala stejným tempem. Objevila se v akční komedii Johna Schlesingera BLÁZNIVÁ DÁLNICE (1981), akční krimi THE KILLERS (1982) a v několika seriálech a TV filmech: SMRT KRÁLOVNY (1981), CHCEME ŽÍT (1982) nebo VRAŽDA SHELOCKA HOLMESE (1984) s Angelou Lansbury. V roce 1985 se Anne Ramsey objevila jako hlava zločinecké rodiny Fratelli v úspěšném rodinném filmu ROŠŤÁCI, který mimo jiné produkoval Steven Spielberg. Za postavu matky Fratelli se jí dostalo uznání mnoha diváků a obdržela Saturn Award v kategorii nejlepší herečka ve vedlejší roli.

Krátce po natáčení filmu ROŠŤÁCI však byla u herečky zjištěna rakovina v přední části krku, byla nucena podstoupit náročnou operaci, během níž jí byla odstraněna část jazyka a čelistní kost. To mělo za následek zhoršení výslovnosti, z čehož se však Anne Ramsey podařilo v budoucnu udělat svou přednost a nikoliv hanpicap. Z nemoci se dostala a pokračovala v práci. Její nejslavnější role a největší úspěch na ni teprve čekal. Hrála ještě v průměrné hororové komedii SMRTÍCÍ PŘÍTELKYNĚ (1986) a v dramatu PLEVEL (1987) v hlavní roli s Nickem Noltem.

V roce 1987 se objevila ve vedlejší avšak výrazné roli v komedie VYHOĎ MÁTI Z VLAKU v hlavní roli s Billy Crystalem a Danny DeVitem, který se ujal i režie. Anne Ramsey jakoby nastřádala všechny nashromážděné zkušenosti a vměstnala všechny negativní lidské vlastnosti do jedné postavy – monstrózní paní Liftové. Nesnesitelnou a zlověstnou matku hlavního hrdiny Owena (D. DeVito) zahrála tak dokonale, že byla nominována jak na Zlatý Glób, tak Oscara v kategori nejlepší herečka ve vedleší roli. Ale zůstalo jen u nominací, v obou případech si cenu odnesla Olympia Dukakis za roli ve snímku POD VLIVEM ÚPLŇKU. Ale i pouhé nominace na tak významná ocenění nejsou zanedbatelné, za svůj výkon ale získala alespoň svůj druhý Saturn Award. Krátce po té se jí však zákeřná nemoc vrátila a 4 měsíce po slavnostním předávání Oscarů, kterého se osobně zúčastnila, dne 11. srpna 1988 ve věku nedožitých 59 let nemoci podlehla.

Herečka však natáčela do poslední chvíle a tak se objevila i ve filmech, jejichž výroba byla dokončena až v roce 1989. V roli prodavačky se mihla na začátku dramatu v hlavní roli s Whoopi Goldberg a Jamesem Belushim HOMER A EDDIE (1989). V několika dalších filmech si opět zahrála společně se svým manželem Loganem Ramseyem († 2000): komedie SAY YES (1984), STRAŠIDELNÉ VÁNOCE (1988), hororová komedie DOCTOR HACKENSTEIN (1988) a také ve svém posledním filmu – hororové komedii MEET THE HOLLOWHEADS (1989). Její vůbec poslední rolí bylo účinkování v jedné epizodě seriálu ALF (1988).

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

1989 Another Chance
Homer a Eddie
Meet the Hollowheads
1988 Doctor Hackenstein
Good Ole Boy: A Delta Boyhood
Strašidelné Vánoce
1987 Love at Stake
Plevel
Vyhoď máti z vlaku
1986 Smrtící přítelkyně
Řekni ano!
1985 Rošťáci
1984 Killers, The
Půvabné svaly (TV film)
Seduction of Gina, The (TV film)
1983 I Want to Live (TV film)
1982 Class Reunion
Marian Rose White (TV film)
1981 Bezvýznamná smrt (TV film)
Bláznivá dálnice
Jak zemřel Randy Webster (TV film)
1980 Black Marble, The
Marilyn: The Untold Story (TV film)
Vždycky zvítězit
White Mama (TV film)
1979 When You Comin' Back, Red Ryder?
1978 Dar lásky (TV film)
Home Run for Love, A (TV film)
Utečeme na jih
1977 Legrace s Dickem a Jane
1976 Boy in the Plastic Bubble, The (TV film)
Dawn: Portrait of a Teenage Runaway (TV film)
Od dvanácti do tří
1975 The New Original Wonder Woman (TV film)
1974 For Pete's Sake
Law, The (TV film)
Rhinoceros
1973 The Third Girl from the Left (TV film)
1972 Novodobí centurioni
Příběhy z pískoviště
1971 Sporting Club, The

TV seriály

1988 Alf (TV seriál)
Pes v domě (S02E20)
1987 Trying Times (TV seriál)
1984 Night Court (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Vražda Sherlocka Holmese (S01E01)
1983 Herndon (TV seriál)
1982 Knight Rider (TV seriál)
Rodinná pouta (TV seriál)
1981 Poldové z Hill Street (TV seriál)
1979 Blind Ambition (TV seriál)
1976 Charlieho andílci (TV seriál)
Delvecchio (TV seriál)
Laverne & Shirley (TV seriál)
Mary Hartman, Mary Hartman (TV seriál)
1975 Starsky a Hutch (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
1974 Little House on the Prairie (TV seriál)
1973 The Magician (TV seriál)
Columbo (TV seriál)
Sladká, leč smrtící (S03E01)
1972 Banyon (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace