foto

Milan Kiš

  • nar. 3.8.1934
    Bratislava, Slovensko, Československo
  • zem. 5.3.2007 (72 let)
    Bratislava, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Milan Kiš sa narodil 3. augusta 1934 v Bratislave. Počas navštevovania základnej školy rozvíjal svoj prirodzený talent v Rozhlasovej hereckej družine. Neskôr, ako osemnásťročný navštívil konkurz do mládežníckeho súboru Dedinského divadla. Tu sa mu podarilo zaujať a bol okamžite prijatý.

Okrem Dedinského divadla bol neskôr členom Krajského divadla v Spišskej Novej Vsi, Krajského divadla v Trnave, Divadla Andreja Bagara v Nitre a divadla Tatra revue v Bratislave. Počas divadelnej kariéry stvárnil nespočetné množstvo postáv, napr. v hrách Sen noci svätojánskej, Prefíkaná vdova či Ženský zákon. Za postavu mliekara Tovjeho v muzikáli Jozefa Bednárika, Fidlikant na streche získal prvú cenu Jozefa Kronera. Mimo klasického divadla pôsobil aj v bábkovom divadielku pre najmenších.

Svoj herecký talent zúročil aj pred kamerou. V televízii upútal tragickou postavou mladého cigána vo filme Martina Hollého - Balada o siedmich obesených (1968), ktorá bola ocenená viacerými cenami. Ďalej sme ho mohli vidieť vo filme Horúčka (1975), ako večne opitého lekárnika Filadelfiho vo filme Pomocník (1982) či neposedného holiča Dropu z Jakubiskovej Tisícročnej včely (1983). Ďalšiu spoluprácu s Jakubiskom absolvoval v trilógii Nevera po slovensky (1980), kde si zahral nezabudnuteľnú postavu Karčiho, ktorý nebol vábny tanečník, ale zato vyrobil čokoľvek. Z televízie si ho pamätajú nielen dospelí ale aj deti, a to práve z niektorých seriálov a rozprávok - Spadla z oblakov či Ďuro-Truľo.

Svoj osobný život trávil so svojou životnou partnerkou Olinkou Maslienkovou, s ktorou nebol v manželskom zväzku. Skonal vo veku 72 rokov, 5. marca 2007 po krátkej a ťažkej chorobe.

Radovan "TeddyBearik" Košťan

Herecká filmografie

Filmy

2004 Zlatý hlas (TV film)
1998 Jeppe z vŕšku (divadelní záznam)
1993 Prípad na vidieku
1992 O troch točkách (TV film)
1991 Diabol vo Francúzsku (TV film)
Lorenzaccio (TV film)
Zbytočné trápenia (TV film)
Čerti nespia (TV film)
1990 Rozprávka o tichej krajine (TV film)
Sila lásky (TV film)
1989 Jánošíkov dar (TV film)
Mediteránske rozprávky (TV film)
Novinári (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Prorok Rak (TV film)
Semaforová rozprávka (TV film)
Turandot (TV film)
Zlatňanka (TV film)
Živé svetlo (TV film)
1988 Marhuľový lekvár (TV film)
Proso (TV film)
1987 Ako som nedostal Nobelovu cenu (TV film)
Kobyla na bielej čiare (TV film)
Modré kráľovstvo (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Začiatok sezóny
Zbojnícke fašiangy (TV film)
Záplata na záplate (TV film)
1986 Cena odvahy
Dobríčko (TV film)
Kráľ a rozprávkar (TV film)
Pytačky (TV film)
Utíkejme, už jde!
Šťastie na dobierku (TV film)
1985 Ako dve hrdličky (TV film)
Hodinky (TV film)
Hra (TV film)
Skleníková Venuša
Skon Paľa Ročku (TV film)
Zbierka zaujímavostí (TV film)
1984 Dies irae (TV film)
Loktibrada (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
Neodchádzaj nocou letnou
V bludisku pamäti
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Múdra Gabriela (TV film)
Pozadí (TV film)
Princezná a mesiac (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Saša (TV film)
Tam je hviezda Sírius (TV film)
Tisícročná včela
Výlet do mladosti (TV film)
Zlatá rybka (TV film)
1982 Chuť vody (TV film)
Guľôčky
Najstarší škorec Svätopluk (TV film)
O smelom krajčírikovi (TV film)
Sůl nad zlato
1981 Crainquebille (TV film)
Konôpka (TV film)
Paradajka za rohom
Pomocník
Člny proti prúdu
Ďuro-Truľo (TV film)
Ťažká profesia (TV film)
1980 Děti zítřků
Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Nevera po slovensky
Neveľká komédia (TV film)
1979 Bitka o Van Gogha (TV film)
Byt (TV film)
Dve frašky (TV film)
Pericola (TV film)
Prvá vina odpustená (TV film)
Smrť šitá na mieru
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
1978 Bendžo kvintet (TV film)
Posledná fáza zatmenia (TV film)
Sladké bezvládie (TV film)
Surovô drevo (divadelní záznam)
Vraj cholera (TV film)
Zlaté časy
1977 Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Chlapi (TV film)
Penelopa
Pyrrhovo víťazstvo (TV film)
Tlstibáb (TV film)
Zlatá réva
Štipku soli (TV film)
1976 Americká tragédia (TV film)
Postup (TV film)
Ružové sny
1975 Horúčka
Jurát (TV film)
Kamarátka pre nás dvoch (TV film)
Tetované časom
1974 Luigiho srdce (TV film)
Sezam,otvor sa! (TV film)
Smrť v kufri (TV film)
Túžba letného poludnia (TV film)
1973 Dolina
1972 Adam Šangala (TV film)
Inšpektorov veľký prípad (TV film)
1969 Nevesta (TV film)
1968 Balada o sedmi oběšených (TV film)
Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
1967 Čaj u pána senátora (TV film)

TV seriály

1986 Safari (TV seriál)
1985 To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
1984 Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
Vynálezy hodinára Aurela (TV seriál)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Tisícročná včela (TV seriál)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Život bez konca (TV seriál)
1981 Dobrodružstvá Janka Hraška (TV seriál)
1980 Bakalári (TV seriál)
1978 Spadla z nebe (TV seriál)
Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1975 Vivat Beňovský (TV seriál)
1971 Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
1969 Chválenkári (TV seriál)

TV pořady

2002 Večer plný secesie (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace