Reklama

Reklama

Obsahy(1)

1920: Autentická událost z dějin dělnického hnutí - hodonínská generální stávka z pohledu několika místních dětí... Příkladně politicky angažované dílo gottwaldovského (zlínského) studia, na jehož scénáři se podílel i jeho tehdejší ředitel. Asi to dostal za stranický úkol... (oficiální text distributora)

Recenze (11)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Menšík, Kodet, Prachař, Kostelka... V době normalizace asi povinné natáčky propagandy. Historie poněkud pokroucena, respektive důvody událostí spíše pomlčeny. Každopádně bylo zcela jasné, že kvůli nenajedeným vykořisťovatelům dělnictva, je potřeba změnit režim. Dělníci by měli řídit továrny, nikoli buržoazie. A to si robotníci uvědomili již za první republiky! Inteligence (učitelé) prznili děti náboženstvím, továrníci je trýznili hlady, exekutoři zabavovali zbytky majetku, četníci a vojsko tu nespravedonost bránili. A ubozí dělníci bojovali za lepší zítřky. Kdyby toto dílo vzniklo v 50. letech, divil bych se méně. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nádherná komunistická blbost, kde silně přesvědčeným (ne přesvědčivým) hercům nelze nedat alespoň tu dvacítku. Mi se více, než příběh jako takový, líbily odbočné „perličky“. Kratina naštval tím, že se oholil, to neměl, naprosto tak ztratil image. Jo, a nonens volens musím přidat za hudbu. Překvapila účast pana Menšíka v miniroli. ()

Reklama

KM Phoenix 

všechny recenze uživatele

Film kde děti i historie hrají pouhou stafáž. Když to shrnu tak se jedná o nepříliš nápaditý "historický" film, kde se ani moc nesoudruhuje, ale který je lehce zmatený, jako kdyby tvůrci nevěděli na co se mají přesně zaměřit či co vlastně chtějí divákovi sdělit. Navíc pro neznalé dějepisu (generální stávka marxistického křídla sociální demokracie jako reakce na zabrání lidového domu v Praze umírněným křídlem téže strany) je to i dost matoucí, vzhledem k tomu, že spousta věcí není vysvětlena ani pojmenována (možná si tvůrci naivně mysleli, že by tyto údaje měl každý znát). A co zůstane pro běžného diváka po odříznutí "historické" stránky? Sdělení, že chudí se mají špatně, děti mají hlad a že i být dcerou továrníka není žádný med a je lepší jít tisknout letáky k socialistům než úpět v kapitalistické domácnosti. Jinak jedna hvězda za výpravu a druhá za herce, škoda že neměli k ruce lepší materiál k zahrání... ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Dědo a proč vy nemáte filntu?" "Mně na ně stačí huba."                                                                                                             Pokud dostali scénáristé zpracování tématu jako stranický úkol, zhostili se ho se ctí. Děti zítků je drama jako když vyšije. Pomalejší rozehrávka s představením hlavních postav, postupné odkrývání problematiky až po vyvrcholení. Film je v pořádku i po obsahové stránce, žádné vymývání mozků, je předvedené celé pozadí údálosti i s důvody, proč k nim došlo. Postavy jednají s přirozeností, dialogy jsem napsané s citem, nechybí humorné či úsměvné scény. Pěkné je, že Ilja Prachař jako veliký soudruh hraje pána a na bolševiky nadává. ()

pankito odpad!

všechny recenze uživatele

Z tak zvráceného překrucování dějin přesahujícího i majora Zemana mi bylo až zle... čs. demokraté jsou stylizováni do role obtloustlých sudeťáckých Trautenbergů nebo alespoň krvežíznivých kapitalistických vrahů. "Odkašlete si, pane profesore, máte té Vaší demokracie plnou hubu." Přes pár světlých míst musím dát odpad, jinak bych vlastně tohle ideologické vymývání mozků legitimizoval. ()

Zajímavosti (2)

  • Natáčení probíhalo v Uherském Ostrohu. Ve filmu je pak možné spatřit místní pivovar, náměstí, zámek nebo Moravní most. (Kovaja)

Reklama

Reklama