foto

Gabrielle Carteris

  • nar. 2.1.1961 (56 let)
    Scottsdale, Arizona, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Gabrielle Carteris se stále příležitostně objevuje v televizi a filmu, již dnes je ale zřejmé, že popularitu získanou před lety rolí studentky Andrey Zuckermanové v seriálu BEVERLY HILLS 90210 se jí již nepodaří překonat. Gabrielle se narodila ve Scottsdale v Arizoně, otec řeckého původu Ernest Carteris vlastnil restauraci, matka Marlene pracovala jako realitní makléřka. Rodiče se ale brzy rozvedli a matka s dětmi (Gabrielle pochází z dvojčat, bratr se jmenuje James) přesídlila do San Francisca, kde si otevřela obchod s dětským oblečením.

Gabrielle se od dětství věnovala tanci, kvůli svému nevelkému vzrůstu (měří 155 cm) se však nakonec kariéry baletky vzdala, byla ale členkou školního divadelního souboru, s pantomimickou skupinou vystupovala v roce 1977 i v Evropě. Na soukromé univerzitě Sarah Lawrence College vystudovala psychologii a divadelní vědu (1983), koncem osmdesátých let se pak začala objevovat v televizních seriálech. První zkušenost s filmovou kamerou učinila epizodní úlohou dívky v baru v dramatu DÝKA (Jacknife, 1989).

Zásadním zlomem v její kariéře se stal rok 1990 a začátek natáčení již zmíněného seriálu BEVERLY HILLS 90210. Tady v devětadvaceti letech hrála šestnáctiletou studentku Andreu Zuckermanovou, nepříliš pohlednou premiantku a redaktorku školních novin. O uměleckých kvalitách seriálu BEVERLY HILLS 90210 lze samozřejmě diskutovat, nelze ale popřít, že v devadesátých letech se stal celosvětovým fenoménem a všem zúčastněným přinesl obrovskou popularitu. Paradoxně právě Gabrielle Carteris vyčnívající charakterem a vizáží z řady krasavců a krasavic získala značné sympatie diváků. Nutno také dodat, že během let se podoba Andrey Zuckermanové po vizuální stránce výrazně posunula k lepšímu. Brandon Walsh (Jason Priestley), jehož Andrea od začátku seriálu milovala, si této proměny všiml až po delší době a pamětníci si jistě vzpomenou, že když jí vyznal lásku, tak ona jej poslala k šípku s tím, že si měl vzpomenout dřív. Gabrielle Carteris strávila natáčením BEVERLY HILLS 90210 pět let (1990-1995) a hrála ve 145 dílech.

V návaznosti na popularitu ze seriálu BEVERLY HILLS 90210 dostávala Gabrielle Carteris další nabídky převážně z televize, kde hrála v řadě seriálů a televizních filmů. Jen výjimečně byla oslovena i filmem, mihla se například v hororu KAINOVA VÝCHOVA (Raising Cain, 1992), jednu z hlavních rolí hrála v dramatu ZNEUŽITÍ MOCI (Malpractice, 2001), tento film u nás ale není známý. U nás jsme ji mohli vidět v kriminálních seriálech POLICIE NEW YORK (NYPD Blue, 2002) nebo MYŠLENKY ZLOČINCE (Criminald Minds, 2010). Prosadila se i v dabingu animovaných seriálů, svůj hlas uplatnila také v řadě videoher. Krátce měla i vlastní televizní show GABRIELLE, která reflektovala ještě popularitu z BEVERLY HILLS a vysílala se v letech 1995-1996.

V poslední době se Gabrielle Carteris angažuje ve vedení několika organizací, které zastupují zájmy herců, od roku 2011 je například prezidentkou Americké federace televizních umělců v Los Angeles. Od roku 1992 je vdaná a se svým manželem, burzovním makléřem Charlesem Isaacsem, má dvě dcery – Kelsey Rose (*1994) a Mollie Elizabeth (*1999). Závěrem dodejme, že v roce 2012 s několika kolegy z BEVERLY HILLS natočila sérii reklam na dětské oblečení pro firmu Old Navy.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 The Suicide Note
2011 12 vánočních přání (TV film)
2008 Dimples
2006 The Wives He Forgot (TV film)
2005 The Toy Warrior
Vyzdobený sál (TV film)
Záhadný muž (TV film)
2004 Panika (TV film)
2002 V pasti (TV film)
2001 Full Circle
Zneužití moci
1997 Vetřelec 007
1996 Tváří ke své minulosti (TV film)
1995 Dvojí tvář požehnání (TV film)
Osudová posedlost (TV film)
1992 Kainova výchova
1990 Beverly Hills 90210 (TV film)
1989 Dýka
1988 Date Rape (TV film)
1987 Seasonal Differences (TV film)
What If I'm Gay? (TV film)

TV seriály

2016 Code Black (TV seriál)
Diagnosis of Exclusion (S01E15)
The Fog of War (S01E12)
2015 Code Black (TV seriál)
Black Tag (S01E11)
Cardiac Support (S01E10)
The Son Rises (S01E09)
další epizody (7)
2013 Longmire (TV seriál)
Party's Over (S02E05)
Průměrňákovi (TV seriál)
Přítel (S04E13)
2010 Událost (TV seriál)
2009 Make It or Break It (TV seriál)
2008 My Alibi (TV seriál)
2005 Avatar: Legenda o Aangovi (TV seriál)
Myšlenky zločince (TV seriál)
2004 Drake a Josh (TV seriál)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Kurt Dempsey (S01E05)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
2000 Křižovatky medicíny (TV seriál)
1999 Batman budoucnosti (TV seriál)
Big Guy and Rusty the Boy Robot (TV seriál)
1995 JAG (TV seriál)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
1993 Policie New York (TV seriál)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2004 I Love the '90s (TV seriál)
2003 Beverly Hills 90210: 10-Year High School Reunion (TV film)
Emmanuel Lewis: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)

TV pořady

2017 23rd Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2012 FOX 25th Anniversary Special (TV pořad)
2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
2003 Surreal Life, The (TV pořad)
1991 Circus of the Stars #16 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace