foto

Gabrielle Carteris

  • nar. 2.1.1961 (59 let)
    Scottsdale, Arizona, USA

Biografie

Americká herečka Gabrielle Carteris se stále příležitostně objevuje v televizi a filmu, již dnes je ale zřejmé, že popularitu získanou před lety rolí studentky Andrey Zuckermanové v seriálu BEVERLY HILLS 90210 se jí již nepodaří překonat. Gabrielle se narodila ve Scottsdale v Arizoně, otec řeckého původu Ernest Carteris vlastnil restauraci, matka Marlene pracovala jako realitní makléřka. Rodiče se ale brzy rozvedli a matka s dětmi (Gabrielle pochází z dvojčat, bratr se jmenuje James) přesídlila do San Francisca, kde si otevřela obchod s dětským oblečením.

Gabrielle se od dětství věnovala tanci, kvůli svému nevelkému vzrůstu (měří 155 cm) se však nakonec kariéry baletky vzdala, byla ale členkou školního divadelního souboru, s pantomimickou skupinou vystupovala v roce 1977 i v Evropě. Na soukromé univerzitě Sarah Lawrence College vystudovala psychologii a divadelní vědu (1983), koncem osmdesátých let se pak začala objevovat v televizních seriálech. První zkušenost s filmovou kamerou učinila epizodní úlohou dívky v baru v dramatu DÝKA (Jacknife, 1989).

Zásadním zlomem v její kariéře se stal rok 1990 a začátek natáčení již zmíněného seriálu BEVERLY HILLS 90210. Tady v devětadvaceti letech hrála šestnáctiletou studentku Andreu Zuckermanovou, nepříliš pohlednou premiantku a redaktorku školních novin. O uměleckých kvalitách seriálu BEVERLY HILLS 90210 lze samozřejmě diskutovat, nelze ale popřít, že v devadesátých letech se stal celosvětovým fenoménem a všem zúčastněným přinesl obrovskou popularitu. Paradoxně právě Gabrielle Carteris vyčnívající charakterem a vizáží z řady krasavců a krasavic získala značné sympatie diváků. Nutno také dodat, že během let se podoba Andrey Zuckermanové po vizuální stránce výrazně posunula k lepšímu. Brandon Walsh (Jason Priestley), jehož Andrea od začátku seriálu milovala, si této proměny všiml až po delší době a pamětníci si jistě vzpomenou, že když jí vyznal lásku, tak ona jej poslala k šípku s tím, že si měl vzpomenout dřív. Gabrielle Carteris strávila natáčením BEVERLY HILLS 90210 pět let (1990-1995) a hrála ve 145 dílech.

V návaznosti na popularitu ze seriálu BEVERLY HILLS 90210 dostávala Gabrielle Carteris další nabídky převážně z televize, kde hrála v řadě seriálů a televizních filmů. Jen výjimečně byla oslovena i filmem, mihla se například v hororu KAINOVA VÝCHOVA (Raising Cain, 1992), jednu z hlavních rolí hrála v dramatu ZNEUŽITÍ MOCI (Malpractice, 2001), tento film u nás ale není známý. U nás jsme ji mohli vidět v kriminálních seriálech POLICIE NEW YORK (NYPD Blue, 2002) nebo MYŠLENKY ZLOČINCE (Criminald Minds, 2010). Prosadila se i v dabingu animovaných seriálů, svůj hlas uplatnila také v řadě videoher. Krátce měla i vlastní televizní show GABRIELLE, která reflektovala ještě popularitu z BEVERLY HILLS a vysílala se v letech 1995-1996.

V poslední době se Gabrielle Carteris angažuje ve vedení několika organizací, které zastupují zájmy herců, od roku 2011 je například prezidentkou Americké federace televizních umělců v Los Angeles. Od roku 1992 je vdaná a se svým manželem, burzovním makléřem Charlesem Isaacsem, má dvě dcery – Kelsey Rose (*1994) a Mollie Elizabeth (*1999). Závěrem dodejme, že v roce 2012 s několika kolegy z BEVERLY HILLS natočila sérii reklam na dětské oblečení pro firmu Old Navy.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2015 Dopis na rozloučenou
2011 12 vánočních přání (TV film)
2008 Dimples
2007 Plot 7
2006 The Wives He Forgot (TV film)
2005 The Toy Warrior
Vyzdobený sál (TV film)
Záhadný muž (TV film)
2004 Panika (TV film)
2002 V pasti (TV film)
2001 Full Circle
Zneužití moci
1997 Vetřelec 007
1996 Tváří ke své minulosti (TV film)
1995 Dvojí tvář požehnání (TV film)
Osudová posedlost (TV film)
1992 Kainova výchova
1989 Dýka
1988 Date Rape (TV film)
1987 Seasonal Differences (TV film)
What If I'm Gay? (TV film)

TV seriály

2019 BH90210 (TV seriál)
The Long Wait (E06)
Picture's Up (E05)
The Table Read (E04)
další epizody (6)
2018 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Rodinné vazby (S15E13)
2016 Code Black (TV seriál)
Diagnosis of Exclusion (S01E15)
The Fog of War (S01E12)
2015 Code Black (TV seriál)
Black Tag (S01E11)
Cardiac Support (S01E10)
The Son Rises (S01E09)
další epizody (7)
2013 Drsný šerif (TV seriál)
Párty skončila (S02E05)
Průměrňákovi (TV seriál)
Přítel (S04E13)
2011 Událost (TV seriál)
A Message Back (E14)
Turnabout (E13)
Make It or Break It (TV seriál)
Requiem for a Dream (S02E16)
2010 Myšlenky zločince (TV seriál)
Samotář (S05E17)
2008 My Alibi (TV seriál)
2006 Avatar: Legenda o Aangovi (TV seriál)
Slepá banditka (S02E06)
2004 Drake a Josh (TV seriál)
2003 Plastická chirurgie s. r. o. (TV seriál)
Kurt Dempsey (S01E05)
2001 Drzá Jordan (TV seriál)
JAG (TV seriál)
Nejasná zpráva (S07E05)
2000 Křižovatky medicíny (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Óda na radost (S10E27)
1999 Batman budoucnosti (TV seriál)
Big Guy and Rusty the Boy Robot (TV seriál)
Tatík Hill a spol. (TV seriál)
Take Me Out of the Ball Game (S03E24)
1998 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Setkání po letech (S08E27)
1996 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Narozeniny 2 (S06E32)
Narozeniny 1 (S06E31)
1995 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Vítej živote! Sbohem Beverly Hills! (S05E30)
Skutečný McKay (S05E29)
Holky stranou (S05E28)
další epizody (14)
1994 Dotek anděla (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Vánoce jako každý rok (S05E15)
Nespravedlnost pro všechny (S05E14)
V plamenech (S05E13)
další epizody (31)
1993 Policie New York (TV seriál)
Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Někde na Světě teď mají Vánoce (S04E15)
Úder větru (S04E14)
Emily (S04E13)
další epizody (29)
1992 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Je to báječný život (S03E16)
Laskavost cizích lidí (S03E15)
Divocí koni (S03E14)
další epizody (26)
1991 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
1. Vánoce v Beverly Hills (S02E18)
Chuckie se vrací (S02E17)
Má zoufalá Valentine (S02E16)
další epizody (29)
1990 Beverly Hills 90210 (TV seriál)
Umění naslouchat (S01E09)
Bezva máma (S01E07)
Vyšší vzdělání (S01E06)
další epizody (8)
1964 Another World (TV seriál)

Dokumentární

2018 This Changes Everything
2004 I Love the '90s (TV seriál)
2003 Beverly Hills 90210: 10-Year High School Reunion (TV film)
Emmanuel Lewis: The E! True Hollywood Story (TV film)
2001 Beverly Hills 90210: The E! True Hollywood Story (TV film)

Host