foto

Amanda Bearse

  • nar. 9.8.1958 (60 let)
    Winter Park, Florida, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Amanda Bearsová se narodila 9.srpna 1958 ve Winter Parku na Floridě. Na střední škole v Atlantě se dostala k herectví, které studovala v New Yorku na Neighborhood Playhouse pod vedením pedagoga SAnforda Meisnera. Později studovala také režii na American Film Institute a USC School of Cinematic Arts v Los Angeles. První příležitost vystoupit před kamerou dostala mladá herečka v roce 1982 v seriálu ALL MY CHILDREN, kde si Amanda Bearse zahrála...Amandu. V roce 1983 učinkovala v televizním dramatu Guse Trikonise FORST AFFAIR a o rok později se objevila v celometrážním filmu Herberta Rosse PROTOKOLl s Goldie Hawnovou v hlavní roli. V roce 1985 dostala Bearsová dvě výraznější role ve dvou filmech - studentské komedii Jamese Frawleyho FRATERNIT VACATION a upírském hororu Toma Hollanda NOC HRŮZY.

Koncem 80 let a počátkem 90 let učinkovala hlavně v televizních projektech - fantasy Jima Drakea GODDES OF LOVE nebo hororové komedii Roberta Gintyho PŘÍŠERNÁ RODINKA. Ovšem mezitím již nastal přelom v její kariéře. ŽENATÝ SE ZÁVAZKY. Herečka vyhrála konkurs na roli sousedky Mercy. Posléze začala také režírovat některé díly seriálu. O jejím smyslu pro humor a sebereflexi svědčí i to, že nejedna zakomplexovaná herečka by byla v pokušení vyškrtnout ze scénáře některé jízlivosti ohledně svého vzhledu. Vždyt Alovy poznámky o jejich slepičích nohou a malém poprsí se proplétají mnoha dialogy. V jednom dílu Bunda dokonce naznačuje, že Marcy je kluk a její muž Jefferson homosexuál. Je to celkem ironie, protože je známo, že Amanda Bearsová je lesbička a jako jedna z prvních hereček svou sexuální orientaci v roce 1993 veřejně přiznala.

Podobně jako ostatní herci seriálu se ani Amanda nemohla dlouho zbavit "klatby Bundových". Role Marcy, která ji přinesla slávu a nemalé honoráře, ji bohužel také nadlouho zaškatulkovala. V době stagnace herecké kariéry se Amanda rozhodla postavit za kameru, měla jisté zkušenosti s režírováním některých dílů Ženatý se závazky i seriálu THE CREW. "Rozhodla jsem se přestat hrát, protože jsem se chtěla věnovat režii a musela jsem lidem ukázat i svou vážnější stránku. Jistě bych se za nějaký čas chtěla vrátit před kameru, ale jen pokud budu moci hrát i někoho jiného" uvedla tehdy. Nejdříve dostávala jako režisérka po jednom či dvou dílech různých seriálů, postupně práce přibývalo. Podílela se mj. na seriálových projektech VERONIČINY SVŮDNOSTI, JESSE, DHARMA & GREG, SABRINA, MLADÁ ČARODĚJNICE či DENÍK ZASLOUŽILÉ MATKY. Ukázalo se, že tato drobná blondýnka (163cm) doslova překypuje energií.

Vedle svých stěžejních režijních aktivit Amanda neodmítne objevit se čas od času jako host v některém filmu nebo seriálu. Naposledy si v roce 2003 v krátkometrážním snímku Leela Friedlandera GIVE OR TAKE AND INCH zahrála lesbičku Charlottu, která chce jít na operací změny pohlaví. O dva roky dříve se režírovala jeden díl seriálu NIKKI a v dalším učinkovala jako učtěpačná Marcy Rhodesová. V současnosti se chystá natáčet seriál BUTCH AND FAY o dvou hercích, kteří uzavřou fiktivní sňatek, aby zachránili svou kariéru. Autorkou scénáře je australská herečka Portia de Rossi, která je stejně jako Bearsová lesbička a aktivistka hnutí za práva homosexuálů. Amanda žije v Atlantě ve státě Georgia, vychovává dospívající adoptovanou dceru Zoe a se svou partnerkou Dell Pierceovou provozuje kavárnu. Také ona se angažuje v emancipačním hnutí osob homosexuálů a natáčí filmy na toto téma.

Krematorminator

Herecká filmografie

Filmy

2018 Sky Sharks
2003 Give or Take an Inch
1995 Příšerná rodinka (TV film)
Zkurvená generace
1988 Bohyně lásky (TV film)
1985 Americká zmrzlina
Noc hrůzy
1984 Protokol
1983 First Affair (TV film)

TV seriály

1997 Ženatý se závazky (TV seriál)
Svatba s blbcem (S11E23)
Zajatci (S11E22)
Sestřenice Mandy (S11E21)
další epizody (12)
1996 Ženatý se závazky (TV seriál)
Vánoce (S11E08)
The Juggs opustili scénu (S11E07)
Díkuvzdání à la Bunda (S11E06)
další epizody (18)
1995 Ženatý se závazky (TV seriál)
Vaříme s Máslem (S10E13)
Manželská poradna (S10E12)
Lov na medvěda (S10E11)
další epizody (24)
1994 Ženatý se závazky (TV seriál)
Vraťte nám Tátu cvoka (2. část) (S09E13)
Vraťte nám Tátu cvoka (1. část) (S09E12)
Konec sezóny (S09E11)
další epizody (25)
1993 Ženatý se závazky (TV seriál)
Nejhorší Vánoce (S08E13)
Jen maličký kousíček (S08E12)
The Jeffersons (S08E10)
další epizody (25)
1992 Ženatý se závazky (TV seriál)
Vánoce (S07E12)
Bud na koleji (S07E11)
Smrt prodavače bot (S07E10)
další epizody (23)
1991 Ženatý se závazky (TV seriál)
Já nemám nic (S06E13)
Tak takhle se cítil Sinatra (S06E12)
Soukromý detektiv (S06E11)
další epizody (24)
1990 Ženatý se závazky (TV seriál)
Plod naší chamtivosti (S05E11)
Jedna pryč, dva zbývají (S05E10)
Myslíte, že jsem sexy (S05E09)
další epizody (21)
1989 Ženatý se závazky (TV seriál)
Bundí život (1. část) (S04E11)
V zoo (S04E10)
555-BOTA (S04E08)
další epizody (28)
1988 Ženatý se závazky (TV seriál)
Rybaření s periodou (S03E04)
Miř vysoko (S03E03)
Vypocený Elvis (S03E02)
další epizody (12)
1987 Ženatý se závazky (TV seriál)
Mrtvý Santa Claus (S02E13)
Anděl Země (S02E12)
Na ostří břitvy (S02E10)
další epizody (25)
1970 All My Children (TV seriál)

Dokumentární

2016 You're So Cool, Brewster! The Story of Fright Night
2012 The Cast of Married with Children: Where Are They Now (TV film)
2003 Ženatý se závazky - Setkání po letech (TV film)
2001 Married... with Children: The E! True Hollywood Story (TV film)
1998 Bundymania (TV film)

TV pořady

1992 Backstage with the Bundys (TV pořad)

Režijní filmografie

TV seriály

2002 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Slavnostní předávání diplomů (S01E22)
Velké nesnáze (S01E21)
Král a já (S01E20)
další epizody (4)
2001 Deník zasloužilé matky (TV seriál)
Ach, ti muži (S01E06)
Sabrina - mladá čarodějnice (TV seriál)
Tick-Tock Hilda's Clock (S05E12)
1999 Ladies Man (TV seriál)
1998 Ask Harriet (TV seriál)
Jesse (TV seriál)
Příšerná kocovina (TV seriál)
Reunited (TV seriál)
Two Guys, a Girl and a Pizza Place (TV seriál)
1997 Alright Already (TV seriál)
Dharma & Greg (TV seriál)
Pauly (TV seriál)
Tom Show, The (TV seriál)
Veroničiny svůdnosti (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Peg a soutěž striptérek (S11E17)
Stavka popelářů (S11E13)
Stepfordská Peggy (S11E10)
1996 Malcolm & Eddie (TV seriál)
Nick Freno: Licensed Teacher (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Zločiny proti obězitě (S11E09)
Vánoce (S11E08)
Díkuvzdání à la Bunda (S11E06)
další epizody (8)
1995 The Crew (TV seriál)
Ženatý se závazky (TV seriál)
Manželská poradna (S10E12)
Hladové štěně (S10E09)
Slabší pohlaví (S10E06)
další epizody (8)
1994 Ženatý se závazky (TV seriál)
Konec sezóny (S09E11)
Panenská horká linka (S09E07)
Kelly něco ví (S08E26)
další epizody (5)
1993 Ženatý se závazky (TV seriál)
Nejhorší Vánoce (S08E13)
Buckův útěk (S08E11)
Vstup zakázán (S07E20)
další epizody (4)
1992 Ženatý se závazky (TV seriál)
Servírka Kelly (S07E08)
Psychotronici (S06E19)
1991 Ženatý se závazky (TV seriál)
Kdybych se tak mohl vidět (S06E07)

TV pořady

1995 MADtv (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace