foto

Tracy Scoggins

  • nar. 13.11.1953 (65 let)
    Dickinson, Texas, USA

Biografie

Americká herečka Tracy Scoggins sa narodila 13. novembra 1953, v meste Dickinson v Texase, ako jedináčik v rodine právnikov, pričom obaja jej rodičia boli náruživí športovci. Otec bol boxer, vytrvalostný plavec a bežec a matka jedna z najlepších tenistiek v štáte Texas. Tracy zdedila po rodičoch všestranný športový talent, vynikala predovšetkým v športovej gymnastike a v skokoch do vody. Ako 16-ročná ukončila Dickinson High School a rozhodla sa pre štúdium telesnej výchovy na Juhozápadnej texaskej štátnej univerzite (SWTSU).

Po skončení štúdia krátko učila telesnú výchovu, aby ju následne opantal modeling. Modelingový agent John Casablancas ju presvedčil, aby sa stala tvárou jeho modelingovej agentúry Elite. Prvý rok tak strávila v New Yorku, aby sa následne presťahovala za prácou do Európy, kde pôsobila predovšetkým v Taliansku, Nemecku a Francúzsku. Po návrate do USA sa koncom sedemdesiatych rokov zapísala na hodiny herectva do prestížnych hereckých škôl – Herbert Berghoff Studio a Wynn Hanmann Studio, ktoré navštevovala 3 roky. Dúfala, že jej to pomôže odštartovať hereckú kariéru.

V roku 1981 sa jej splnil sen a ona dostala prvé filmové úlohy. Najprv si v štvrtej sérii seriálu The Dukes of Hazzard, v epizóde s názvom New Deputy in Town, zahrala falošnú zástupkyňu šerifa a hneď nato sa objavila aj v televíznom filme Twirl. Následne sa objavila v epizódnych úlohách v množstve seriálov, ako napr. Blue Thunder (1984) alebo Remington Steele (1983). V roku 1984 sa jej podarilo dostať prvú významnejšiu rolu, a to v seriáli The Renegades, o členoch jedného pouličného gangu, ktorí dostali na výber buď väzenie, alebo prácu pre políciu. Seriál sa však nestretol s pozitívnou reakciou divákov, a tak skončil hneď po prvej sérii. O rok neskôr sa dostala do povedomia divákov vo voľnom pokračovaní seriálu Dynasty, s názvom The Colbys, kde si zahrala Moniku, členku klanu Colbyovcov a dcéru hlavy klanu Jasona, ktorého tu stvárnil legendárny Charlton Heston. Po dvoch sériách, strávených v tomto seriáli, si Tracy svoju úlohu zopakovala v poslednej sérii Dynasty.

V rokoch 1988 – 1993 sa skúsila presadiť vo filme, dostala však len ponuky do druhoradých béčkových produkcií pochybných kvalít, z ktorých najvýznamnejšie boli thriller Timebomb (1991), kde sa stretla s Michaelom Biehnom a Patsy Kensit, a horor z produkcie Full Moon – Demonic Toys (1992) a jeho pokračovanie Dollman vs. Demonic Toys (1993). Keďže úspech a ani zaujímavejšie úlohy neprichádzali, rozhodla sa, že sa vráti k seriálom. V roku 1993 získala úlohu v populárnom seriáli Lois & Clark: The New Adventures of Superman, kde sa objavila v najbližších dvoch rokoch 21-krát. Potom, čo ju seriál o superhrdinovi, zachraňujúcom Zem prestal baviť, vyskúšala si úplne iný žáner, a to western. V seriáli Lonesome Dove: The Outlaw Years sa objavila vo všetkých 22 epizódach, ktoré boli v rokoch 1995 – 1996 odvysielané v televízii.

V roku 1998 sa dostala k svojej, pravdepodobne najslávnejšej úlohe. Ako veľká fanúšička sci-fi sa stala členkou kultového seriálu, často porovnávaného so Star Trekom, s názvom Babylon 5. Jej postava kapitánky Elizabeth Lochley sa stala veľmi populárnou medzi početnými fanúšikmi seriálu. Nasledujúci rok sa objavila aj vo voľnom pokračovaní s názvom Crusade, o posádke vesmírnej lode, hľadajúcej liek na mor, ktorý decimuje ľudstvo. Tomu sa však dostalo veľmi vlažného prijatia a tak bolo hneď po prvej sérii z obrazoviek stiahnuté. K tomuto seriálu sa vrátila ešte niekoľkokrát v televíznych filmoch, naposledy v roku 2007, keď sa objavila v Babylon 5: The Lost Tales - Voices in the Dark.

V novom tisícročí sa opätovne vrhla do natáčania filmov, zväčša hororov, s podobným výsledkom ako pred 10 rokmi. Natočila niekoľko dávno zabudnutých nezávislých snímok, ktoré jej cestu k lepším úlohám nevyšľapali. A tak sa ešte raz vrátila k televíznej obrazovke a v rokoch 2005 – 2007 sa objavovala v mysterióznom seriáli Dante's Cove. Odvtedy prešlo niekoľko rokov a Tracy sa vzácne niekde objaví, či už ako hosť v seriáli (Castle) alebo vo filme (mysteriózna romantická dráma Borrowed Moments z roku 2014).

radoslav "beso74" besenyi

Herecká filmografie

Filmy

2014 Borrowed Moments
2013 Haunted Dollhouse, The
2008 Otis
2007 Babylon 5: Hlasy v temnotě
2006 Dr. Jekyll & Mr. Hyde
Mr. Hell
Saurian (TV film)
2005 Cutter
2003 Satan
2001 Crack in the Floor, A
1999 Babylon 5: Volání do zbraně (TV film)
1998 Babylon 5: Řeka duší (TV film)
Dallas: Válka Ewingů (TV film)
1996 Dallas: J. R. se vrací (TV film)
1995 Jake Lassiter: Justice on the Bayou (TV film)
1994 Galaxy Beat (TV film)
1993 Dokonalá vražda
Dollman vs. Demonic Toys
Nebezpečný vetřelec
1992 Demonic Toys
Přesný zásah
1991 Siluety smrti
Časovaná bomba
1990 Dan Turner, Hollywoodský detektiv
Detektiv Kid
Face the Edge
Jury Duty: The Comedy (TV film)
Play Murder for Me
Pronásledovatelé 2
1988 In Dangerous Company
1984 Cínoví vojáčci
Hawaiian Heat (TV film)
1982 The Renegades (TV film)
1981 Twirl (TV film)

TV seriály

2012 Castle na zabití (TV seriál)
Spiknutí (S04E12)
2008 Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
Autonehoda (S06E10)
2005 Dante's Cove (TV seriál)
2000 The Secret Adventures of Jules Verne (TV seriál)
1999 Křížová výprava (TV seriál)
1998 Babylon 5 (TV seriál)
Objects at Rest (S05E21)
Objects in Motion (S05E20)
The Wheel of Fire (S05E19)
další epizody (11)
1995 Lonesome Dove: The Outlaw Years (TV seriál)
Star Trek: Hluboký vesmír devět (TV seriál)
Osud (S03E15)
1993 Danger Theatre (TV seriál)
Superman (TV seriál)
Nový Superman (S01E01)
1992 Odpadlík (TV seriál)
Druhá šance (S01E06)
1985 Colbyové (TV seriál)
1984 Hawaiian Heat (TV seriál)
1983 A-Team (TV seriál)
The Rabbit Who Ate Las Vegas (S01E06)
The Renegades (TV seriál)
1981 Dynastie (TV seriál)

Dokumentární

2012 From the Mouths of Babes (TV seriál)
2008 Sexo en serie (TV film)

Host

TV pořady

2008 Strašidelné příběhy celebrit (TV pořad)
1991 Circus of the Stars #16 (TV pořad)
1989 Circus of the Stars #14 (TV pořad)
1986 Wildest West Show of the Stars, The (TV pořad)
1984 Battle of the Network Stars XVII (TV pořad)
1983 Circus of the Stars #8 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace