foto

Gianfranco Clerici

  • nar. 16.3.1939 (81 let)
    Itálie

Biografie

Gianfranco Clerici je italský scenárista a příležitostný herec. Svou kariéru začal psaním žánrových filmů, jako jsou špionážní thrillery (EuroSpy) nebo spaghetti westerny. Dále se věnoval psaní giallo (Muka neviňátek, Rozparovač z New Yorku – oboje režíroval Lucio Fulci) a poliziotteschi (Una magnum Special per Tony Saitta, Napoli spara!) filmů.

Ke konci 70. let začal Clerici psát hlavně scénáře k exploitation filmům (Nazi Love Camp 27, pornograficko-dobrodružný snímek Emanuelle Around the World). V této době také začal spolupracovat s tehdy ještě ne moc známým Ruggero Deodatem. Napsal scénář k brutálnímu kanibalskému filmu Poslední kanibalové (1977) a k sadistickému rape & revenge filmu La casa sperduta nel parco (1980). Druhý jmenovaný film je do dnešní doby kritizován pro to, že údajně kopíruje slavnější rape & revenge exploitation Poslední dům nalevo.

Za Clericiho nejvýznamnější dílo je považován scénář k filmu Kanibalové (také režíroval Ruggero Deodato), který vznikl ještě před La casa sperduta nel parco. Film byl tak neskutečně kontroverzní, a tak byli Clerici, Deodato, producenti a zástupce distribuční společnosti zatčeni kvůli obscénnosti. Deset dní po promítání byl film zabaven. Deodato byl obviněn z vraždy. Když se ukázalo, že tato obvinění byla nepravdivé, všichni obžalovaní byli potrestáni a po odsouzení za obscénnost dostali čtyřměsíční pozastavený trest.

Po osmi letech, v roce 1988, zase spolupracoval s Deodatem na sci-fi giallu Z rovnováhy. To bylo naposled, co Clerici spolupracoval s Deodatem. Psaní scénářů se věnoval do roku 2002. Jenže tyto filmy dostaly velmi negativní ohlasy. Následně toho o jeho životě už moc nevíme. Gianfranco Clerici je považován za jednoho z nejvýznamnějších italských hororových scenáristů.

Jméno "G04T" Příjmení

Scenáristická filmografie

Filmy

2002 Ostrov okouzlení
2000 Návrat do minulosti (TV film)
1998 Laura non c'è
1995 Výkupné (TV film)
1991 Poslední zápas
Žena ve stínu (TV film)
1989 Cobra Mission 2
Scandalo segreto
1988 Incontri in case private
Mrazivé napětí: Muž, který nechtěl zemřít (TV film)
Z rovnováhy
1987 Le foto di Gioia
1986 Návrat divokých hus
Sensi
1985 Desiderando Giulia
Miami Golem
Tex a pán temnot
1984 Shark: Rosso nell'oceano
Smrtící spona
1982 I camionisti
Pierino colpisce ancora
Rozparovač z New Yorku
1981 Pierino contro tutti
1980 Kanibalové
La casa sperduta nel parco
1979 Z pekla k vítězství
1977 Emanuelle - perché violenza alle donne?
Napoli spara!
Poslední kanibalové
Svastica nel ventre, La
1976 Italia a mano armata
Podvodníci a milovníci
Roma l'altra faccia della violenza
Safari Expres
Una magnum Special per Tony Saitta
1975 Corruzione al palazzo di giustizia
1974 5 donne per l'assassino
Antikrist
Dva misionáři
Innocenza e turbamento
1973 Policie obviňuje, zákon osvobozuje
1972 La Calandria
Muka neviňátek
1971 A cuore freddo
Una farfalla con le ali insanguinate
1970 Formula 1 - Nell'Inferno del Grand Prix
1969 Le calde notti di Poppea
Tarzana, sesso selvaggio
Viaje al vacío
1968 Corpo caldo per l'inferno, Un
Figlio di Aquila Nera, Il
Samoa, regina della giungla
1967 Assalto al tesoro di stato
1966 Milione di dollari per sette assassini, Un
Zorro il ribelle

TV seriály

2004 Síla intrik (TV seriál)
1998 Incantesimo (TV seriál)
1991 Moglie nella cornice, La (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky