foto

Irene Bedard

  • nar. 22.7.1967 (52 let)
    Anchorage, Alaska, USA

Biografie

Irene Bedard je jednou z nejznámějších hereček, která ztvárňuje postavy “Native Americans” (indiánů) v celé řadě filmů. Narodila se 22. července 1967 v Anchorage na Aljašce a má krev Inupait Inuitskou a Métis.

Její první rolí byla postava Mary Crow Dog v televizním snímku LAKOTA WOMAN: SIEGE AT WOUNDED KNEE, který pojednával o obsazení Wounded Knee v Jižní Dakotě indiánskými aktivisty a jejich střetu s policií v 70. letech 20. století. Slávu si i získala, když propůjčila svůj hlas hlavní postavě v kresleném filmu společnosti Disney POCAHONTAS. Zajímavostí je, že byla i fyzickou předlohou pro tuto kreslenou postavu. Ve snímku z roku 2005, THE NEW WORLD ztvárnila postavu matky Pocahontas. Naši diváci ji mohli vidět v televizním filmu CRAZY HORSE (1996).

V roce 1998 se objevila ve filmu KOUŘOVÉ SIGNÁLY (režie Chris Eyre – první indiánský režisér, který natočil film ze současné doby z jedné indiánské rezervace ) Chris Eyre jí později svěřil další roli – roli Annie Shorty v televizní snímku SPOLEČNÁ ŘEČ (Edge of America). Z jejích novějších rolí je to například postava dospělé Margaret “Light Shines” Wheeler v TV mini sérii NA ZÁPAD.

Irene Bedard byla nominována na Zlatý Globus v roce 95 za roli Mary Crow Dog (Lakota Woman), dále získala několik cen: v roce 1999 cenu Western Herritage Awards za svou roli ve filmu Two for Texas, v roce 2004 cenu American Indian LA Film and TV Awards za hlavní roli ve filmu Greasewood Flat a v roce 2006 opět cenu Western Heritage Awards za film Into The West.

Marie "hrefna" Svobodová

Herecká filmografie

Filmy

2020 Heartland
2019 The Bygone
Timberwolf
2018 Raubíř Ralf a internet
2015 Songs My Brothers Taught Me
2014 Ron and Laura Take Back America
2013 Vertical
2008 Turok: Son of Stone
2007 Cosmic Radio
The Red Chalk
Tortilla Heaven
2005 Cesta lásky a naděje (TV film)
Nový svět
Planting Melvin
Zázrak u Sage Creek
2003 Greasewood Flat
Paříž
Společná řeč (TV film)
2001 Your Guardian
2000 Pokrevní sestry (TV film)
1999 Polní květy
1998 12 Bucks
6/29
Dva za Texas (TV film)
Kouřové signály
Naturally Native
Pocahontas 2: Cesta domů
1997 Det store flip
Opravdové ženy (TV film)
Song of Hiawatha
1996 Grand Avenue (TV film)
Navajo Blues
Šílený kůň (TV film)
1995 Pocahontas
1994 Poslední velký bojovník
Vzpoura na Wounded Knee (TV film)

TV seriály

2020 FBI: Most Wanted (TV seriál)
Ghosts (E07)
Invisible (E05)
Caesar (E04)
2018 Westworld (TV seriál)
Kiksuya (S02E08)
2017 The Mist (TV seriál)
Over the River and Through the Woods (E07)
The Devil You Know (E06)
Pequod (E04)
další epizody (4)
2014 Drsný šerif (TV seriál)
Miss Šajen (S03E03)
2012 Drsný šerif (TV seriál)
Smrt na sněhu (S01E01)
2005 Na Západ (TV seriál)
2001 Krajní meze (TV seriál)
Srdcem a krví (S07E11)
1997 Případ pro Sam (TV seriál)
Čarodějův učeň (S01E09)

Dokumentární

2014 A Thousand Voices - vyp.
2012 From the Mouths of Babes (TV seriál)
2005 Remembered Earth: New Mexico's High Desert - vyp.
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)

Hudební videoklipy

2018 JAY-Z feat. Beyoncé - Family Feud (hudební videoklip)