Reklama

Reklama

Steve Lichtag

Steve Lichtag

nar. 04.03.1954 (70 let)
Znojmo, Československo

Biografie

Steve Loveček Lichtag se narodil roku 1954 ve Znojmě - zde vyrůstal v rodině vojenského pilota. Posléze absolvoval Literárně dramatickou konzervatoř v Brně. Jako herec působil v divadlech v Karlových Varech a v Jihlavě. Následující tři roky po studiu byl pravidelně obsazován jak ve filmech tak v pořadech české televize.

V roce 1979 odešel do USA. Vyučoval herectví na Florida Academy of Dramatic Arts a tam také začal spolupracovat s divadlem Ta Fantastika .

Od roku 1986 se Steve L. Lichtag začal věnovat výhradně filmu jako producent a později i jako režisér. V roce 1988 natočil v Jihovýchodní Asii důležitý třídílný dokument Quo vadis Cambodia a v letech 1989-1991 v tehdejším SSSR šestidílný dokumentární seriál o gulazích, Sibiř-země žalu, země naděje.

Od roku 1995 průběžně realizoval šestidílné tématické dílo Hledání křišťálového světa a poté slavný dokument Carcharias – Velký Bílý, jenž měl premiéru v roce 2001 na NBC.

V roce 2004 natočil další úspěšný film Tanec modrých andělů o nesmyslném a brutálním zabíjení velryb japonskými velrybáři. Film se setkal s velkým ohlasem širokého publika nejen u nás, ale i ve světě.

Snímkem Prapodivný svět z roku 2006 poukázal na kontroverzní legální elektroodlov ryb v českých řekách. Téhož roku dokončil zatím poslední film Mýtus jménem žralok, kde se opět vrací k tématu Velkých bílých žraloků.

Filmové projekty Steva Lichtaga spolehlivě získávají podporu a záštity Ministerstev životního prostředí a zahraničních věcí.

V roce 2002 napsal knihu Čekání na bílou smrt, která se stala rekordně rychle bestsellerem na knižním trhu, doposud bylo prodáno přes 20 tis. výtisků. Druhá kniha Tanec modrých andělů vyšla v roce 2006, první vydání bylo rozprodáno na vánočním trhu.

Steve Lichtag pořádá přednášky s promítáním svých filmů, nejen pro školy a nemocnice ale i pro širokou veřejnost po celé České republice. Jeho filmy se pravidelně objevují na obrazovkách České televize. Do roku 2006 zajišťovala distribuci pro ČR společnost Bonton film, v současnosti RGM entertainment. Pro zahraničí je zastupován společností MAAT Film (de). Pravidelně vystupuje v médiích, zejména v České televizi a v Českém rozhlase a je ve stálém středu zájmu tiskových médií.

V roce 2004 založil Mezinárodní filmový festival „Voda – moře – oceány“, který se koná pod záštitami Ministerstva životního prostředí, primátora města Ústí nad Labem a rektora Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

Je prezidentem nadace CRYSTAL PLANET, zaměřené na ochranu podvodní flory a fauny. Spolupracuje úzce s takovými osobnostmi jako je William Parks, Dr. Erich Ritter, Jean-Michel Cousteau, Dr. Samuel Gruber, nebo Garry Atkinson. Stále tvoří a vytváří své původní projekty, je členem řady mezinárodních filmových porot a institucí, zabývajících se přírodou a její ochranou. Jméno Lichtag je na seznamu žádaných hostů filmových festivalů a odborných eventů po celém světě.

V roce 2007 se stal osmým držitelem prestižní ceny KANTUTA, která je udělována pod záštitou Ministerstva kultury České republiky. Přiřadil se tak k ostatním držitelům této ceny jako jsou Thore Heyrdahl, Miroslav Zikmund, Jiří Hanzelka, Dr. Miloslav Stingl, Jan Špáta, Prof. Pavel Prošek a polárník Dr. Josef Sekyra.

Vzhledem k vysoké divácké sledovanosti a vypovídající hodnotě mají projekty Steva Lichtaga široký dopad na veřejné mínění po celém světě. Film Tanec modrých andělů nepochybně přispěl ke vstupu České republiky do Mezinárodní velrybářské komise (IWC) a díky filmu Prapodivný svět s již připravuje nové změní zákona v otázce používání el. proudu při hospodaření rybářů na pstruhových tocích.

Zdroj: www.lichtag.com

Související novinky

59. Zlín Film Festival se blíží

59. Zlín Film Festival se blíží

13.05.2019

59. ročník festivalu představí letos na 280 filmových snímků z 51 zemí světa. Hlavní téma bude s ohledem na sté výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda zaměřeno na objevování a poznávání.… (více)

Herec

Filmy
1992

Trhala fialky dynamitem

1979

Od zítřka nečaruji

1978

Lvi salónů

1976

Náš dědek Josef

1974

Holky z porcelánu

 

Kvočny a Král

 

Skleněná dáma (TV film)

Seriály
1971

Pan Tau

Dokumentární
2010

13. komnata (seriál)

 

13. komnata Steva Lichtaga (S05E26)

Divadelní záznam
1974

Návrat do pekla

Režisér

Scenárista

Host

Producent

Dokumentární
2021

Stingl - Malý velký Okima

Související novinky

59. Zlín Film Festival se blíží

59. Zlín Film Festival se blíží

13.05.2019

59. ročník festivalu představí letos na 280 filmových snímků z 51 zemí světa. Hlavní téma bude s ohledem na sté výročí narození cestovatele Miroslava Zikmunda zaměřeno na objevování a poznávání.… (více)

Reklama

Reklama