Reklama

Reklama

Věda a současná civilizace. Interaktivní rozhovory se světovými odborníky, ve kterých je prostor pro vaše otázky a komentáře. Moderuje Daniel Stach. (Česká televize)

Recenze (65)

Wyrdas 

všechny recenze uživatele

Výrazně lepší, než klasický Hyde Park (ale zejména proto, že zde není tolik kontroverzních témat, kde by moderátor "nadržoval viditelně jedné ze stran). Něco podobného na české scéně chybí, jen by to chtělo nezaujaté postoje moderátorů, potažmo celých českých médiích. Aneb když budu mít dvě krabičky sirek, na chlup stejné, ale o jedné povím že je Americká... který bude lepší? Haha, samozřejmě, že ta Americká. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že Hyde Park Civilizace pravidelně nesleduji, přesto mu velmi rád dám vysoké hodnocení. Viděl jsem několik rozhovorů s Danielem Stachem a ty mě k pořadu dovedly. Poté jsem viděl výběr toho nejlepšího a několik části zajímavých dílů a musím říct, že jsem byl překvapený úrovní pořadu. Daniel Stach a celý tvůrčí tým zaslouží velkou pochvalu. Výběr hostů a témat je obdivuhodný, vše je precizně nachystáno a naservírováno divákovi co nejpřístupněji. Maximální hodnocení si schovávám až pro chvíli, kdy uvidím sám více dílů. Na což se někdy v budoucnu těším, ale už teď mohu s klidným svědomím všem pořad doporučit. ()

Reklama

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších pořadů v naší veřejnoprávní televizi. Zajímaví hosté, připravenost a kultivované moderování Daniela Stacha. Uvítala bych v ČT více prostoru pro podobnou interaktivní publicistiku. Včera jsem v repríze sledovala vynikající díl, u kterého jsem se i skvěle bavila! Hostem Hyde Parku Civilizace byla Markéta Pravdová z Ústavu pro jazyk český Aademie věd ČR. Přechylovat nepřechylovat, psaní písemností...i dotazy na vyjmenovaná slova. Zdaleka ne všechna se učí ve škole! Internetová jazyková příručka Ústavu pro jazyk český ( http://prirucka.ujc.cas.cz/?id=100 ) uvádí pod písmenem P tato vyjmenovaná slova: pýcha (pyšný, pyšnit se, zpychnout, pýchavka, pych, přepych, Přepychy), pytel (pytlovina, pytlák, pytlačit), pysk (pyskatý, ptakopysk, Solopysky), netopýr, slepýš, pyl (opylovat), kopyto, sudokopytník), klopýtat (klopýtnout), třpytit se (třpyt, třpytivý, třpytka), zpytovat (jazykozpyt, nevyzpytatelný), pykat (odpykat), pýr (pýřavka), pýří, pýřit se (zapýřit se, pýřivý, čepýřit se), pyj; Chropyně, Pyšely, Spytihněv. Nakladatelství Academia letos vydalo publikaci "Akademická příručka Českého jazyka" s podtitulem Mnohem víc než PRAVIDLA českého pravopisu, která vychází právě z této internetové příručky. Vřele doporučuji nejen milovníkům češtiny:-)! ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Takhle mají vypadat televizní rozhovory. 1) Pořad jsem zaregistroval někdy kolem roku 2012, když jsem uviděl na obrazovce naprosté zjevení - mladého kluka, který vedl inteligentní rozhovory, kladl otázky k věci, očividně se důkladně na každého návštěvníka připravoval a svým kultivovaným projevem tak odlišným od hysterizujícího kdákání většiny moderátorek i moderátorů působil jakoby přiletěl z jiné planety._____ 2) Tehdy 24letý Daniel Stach, bývalý juniorský reprezentant Česka ve vodním slalomu (2004 - 2005), ještě studoval hned dvě vysoké školy (mezinárodní obchod na VŠE a mediální komunikaci na Fakultě sociálních věd UK)._____ 3) Stach v rozhovoru pro reportermagazin.cz. vypráví o Lawrenci Kraussovi - fyzikovi a kosmologovi, který zásadním způsobem přispěl k výzkumu temné hmoty a současně je hvězdou filmu Unbelievers: Vysílali jsme s ním živě z Olomouce v rámci festivalu vědeckých filmů AFO. Přišel do improvizovaného studia a ptal se, jak to bude probíhat. ‚Budeme se teď od osmi bavit o vědě,‘ řekli jsme mu. ‚Počkejte, v prime time o vědě? A jak to bude dlouhé?‘ – ‚Padesát pět minut.‘ – ‚A kolik tam bude commercial breaks?‘ – ‚Reklamy žádné, jsme veřejnoprávní televize.‘ A on to bral jako vtip: ‚You are kidding!‘ smál se. Pak se zeptal: ‚A jak budeme mluvit?‘ – ‚Anglicky.‘ To už zůstal koukat a povídá: ‚Tak stop. Vy mi chcete říct, že se budeme v hlavním vysílacím čase celou hodinu a bez reklam v angličtině bavit o vědě?‘ – ‚Ano, to přesně se vám snažíme říct.‘ – ‚Tak to je neuvěřitelné! V Americe dostanu maximálně šest minut na to, abych vysvětlil podstatu vesmíru!‘ ()

Joe321 

všechny recenze uživatele

S postupem času si začínám myslet, že Hyde Park Civilizace je možná nejlepším pořadem, se kterým ČT přišla. Takhle podle mě má vypadat vysílání veřejnoprávní televize a televize vůbec. Měla by sloužit jako zdroj informací a diváka vzdělávat. Nikoliv jen poskytovat zábavu. Poslouchat chytré a moudré kapacity, které v podstatě odpovídají na všeobecné otázky týkající se našeho světa dokaže diváka nenáročně obohacovat znalostmi a pomáhat mu utvářet obraz o světu a názor na události dějící se v něm. Velká poklona směřuje ke vždy připravenému a pro věc nadšenému Danielu Stachovi, díky kterému je Civilizace značně koukatelnější než obyčejný Hyde Park. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (4)

  • Pokud má Daniel Stach zahraničního hosta, tak pořad moderuje v angličtině a na oficiálním webu je po odvysílání dostupná i originální verze bez překladu. (ČSFD)
  • Daniel Stach na každý díl Hyde Parku Civilizace přečte v průměru 400 stran materiálů. (ČSFD)

Reklama

Reklama