foto

Miroslav Doležal

  • nar. 10.2.1919
    Bučovice, Československo
  • zem. 12.4.2009 (90 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Miroslav Doležal se narodil 10. února 1919 v Bučovicích u Vyškova. Nejdříve studoval dva obory: práva a dramatické oddělení Státní konzervatoře v Brně u profesora a herce Rudolfa Waltera. Po absolvování konzervatoře v roce 1943 začal v Brně i s divadelní dráhou. Nejdříve byl členem Komorní hry Radost ze života (1943) a členem brněnského Národního divadla (1943 – 1948). A na čtyřicet let spojil svoji hereckou dekádu s činohrou pražského Národního divadla (1. 8. 1948 – 31. 8. 1990), kde hostoval až do roku 2005.

Ještě v Brně se Doležal uváděl v rolích milovníků a hrdinů („Dáme s kaméliemi“, „Peer Gynt“ či „Jan Hus“). Později si vyhranil svůj herecký typ středních postav, ušlechtilých, vyrovnaných a vyzrálých mužů. Využíval pro své postavy základní charakterových rys a v prioritě barytonový melodický tvárný a nosný hlas. Svoji kultivovanost a jemnost osvědčil v inscenacích „Radúz a Mahulena“, „Lakomec“, „Maryša“, „Noc na Karlštejně“, „Vojnarka“, „Lucerna“, „Naši furianti“ „Kočičí hra“, „Fidlovačka“, „Rok na vsi“ atd.

K filmové práci se dostal už na začátku 40. let ještě za své činnosti v Brně. Nejdříve hrál přítele Petra Rajského (Raoul Schránil) v melodramatu ZA TICHÝCH NOCÍ (1940) Zdeňka Gino Hašlera, hosta u Bartošů (Ludvík Veverka a Helena Friedlová) v detektivní komedii Oldřicha Nového a Antonína Zelenky ČTRNÁCTÝ U STOLU (1943), účetního u Houbičků (Míla Pačová a Jindřich Plachta) v Cikánově filmu U PĚTI VEVEREK (1944) a vrátného v hotelu ve snímku PAKLÍČ (1944) Miroslava Cikána.

O šest let později se ve znárodněné kinematografii začal objevovat již pravidelněji. Bohužel český film nikdy řádně nevyužil jeho herectví. Doležalova filmografie není obsáhlá a nejvíce přírůstků zažila v 50. letech, kde kromě několika menších roličkách stávkujícího (ZOCELENÍ), nájemce statku Brandejse (MIKOLÁŠ ALEŠ), dělníka v Tesle Karla (PÍSNIČKA ZA GROŠ), profesora Aloise Vojtěcha Šmilovského (MLADÁ LÉTA), agenta Rudolfa (PŘICHÁZEJÍ Z TMY), laboranta (NA KONCI MĚSTA), šlechtice řídícího Husovu popravu (JAN HUS), stavbyvedoucího Anděla (JAK DĚDEK FALTUS POTKAL ANDĚLA), kněze Korandy (JAN ŽIŽKA), pomocníka VB a staršiny SNB (KONEC CESTY a ZLÉ PONDĚLÍ) vytvořil dvě titulní a stěžejní úlohy táborského kněze Jana Bydlínského, jenž za svojí lásku ke krásné zemance Zdeně (Vlasta Matulová) zaplatí i svým vlastním životem v PROTI VŠEM (1956) Otakara Vávry, a starosty Roberta Rýdla, kterého plně ovládá o mnoho let starší žena (Jiřina Šejbalová) ve Weissově VLČÍ JÁMĚ (1957).

V pozdějších letech si na Miroslava Doležala vzpomněli filmaři již jen ojediněle v úkolech otce Věry (Monika Pošívalová) v Hanibalově „současném“ dramatu ŽIVOT BEZ KYTARY (1962), velitele praporu majora Hraboše v komedii BYLO NÁS DESET (1963) Antonína Kachlíka, architekta Františka Václavíka v Machově životopisném PALETA LÁSKY (1976) a předsedy Gerlicha ve Vávrově dramatu PUTOVÁNÍ JANA AMOSE (1983). Dalších dvacet šest let svého života se již Doležal na plátna kin nikdy nevrátil.

Ojediněle se mihl i v televizních snímcích (SAMOTA, REKVIEM ZA KOUZELNOU FLÉTNU, LIBUŠE a zahraniční PŘETRŽENÝ VÝKŘIK), záznamech divadelních inscenacích (KOČIČÍ HRA, NAŠI FURIANTI) a hlavně v seriálových rolích továrníka Smolíka ve Filipových SŇATCÍCH Z ROZUMU (1968) a předáka výboru v epizodě PAPRSEK (1990) z Moskalyka seriálu DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY.

Svůj překrásný hluboký hlas a lásku ke kráse české řeči využil Doležal také v rozhlase („Máj“, „Strakonický dudák“, „Římská balada“ aj.), televizi (NEDĚLNÍ CHVILKA POEZIE), při uměleckém přednesu (Viola, „Noc s Hamletem“, „Terezka Planetová“ či „Otvírání studánek“) a jako spíkr dokumentárních filmů.

Působil jako pedagog na brněnské Státní konzervatoři (1945 – 1948) a Fakultě žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze (1965 – 1991), pro níž byl i autorem učebních skript. Exponoval i na poli sportu. Byl rozhodčím lehké atletiky, předsedou Klubu fair play za Český olympijský výbor a odměněn Olympijským řádem za celoživotní činnost ve sportu (2000).

Za hereckou činnost získal Zasloužilého člena ND (1963) a umělce (1982) a Vyznamenání Za vynikající práci (1968). Miroslav Doležal zemřel jako druhý nejstarší žijící člen činohry Národního divadla 12. dubna 2009 v Praze ve věku vysokých devadesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

Filmy

2000 Smrt Hippodamie (divadelní záznam)
1995 Rok na vsi (divadelní záznam)
1994 Přetržený výkřik (TV film)
1991 Pilát Pontský, onoho dne (TV film)
1983 Naši furianti (divadelní záznam)
1982 Kočičí hra (divadelní záznam)
1979 Zadržitelný vzestup Arthura Uie (divadelní záznam)
1978 Slečna Rajka (TV film)
Smír Tantalův (divadelní záznam)
1976 Paleta lásky
1974 Libuše (TV film)
Od rána do rána (TV film)
1968 Rekviem za kouzelnou flétnu (TV film)
Vo modrým ptáčku (TV film)
1967 Jeviště zblízka (TV film)
1965 Samota (TV film)
1963 Bylo nás deset
1962 Život bez kytary
1961 Božena Němcová (TV film)
1960 Zlé pondělí
1959 Konec cesty
Smrt obchodního cestujícího (divadelní záznam)
Spálená křídla (divadelní záznam)
1957 Otvírání studánek (TV film)
Vlčí jáma
1956 Proti všem
1955 Jan Žižka
1954 Jak dědek Faltus potkal anděla (studentský film)
Jan Hus
Na konci města
1953 Přicházejí z tmy
1952 Mladá léta
Písnička za groš
1951 Mikoláš Aleš
1950 Zocelení
1944 Paklíč
U pěti veverek
1943 Čtrnáctý u stolu
1940 Za tichých nocí

TV seriály

1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Paprsek (S02E08)
1968 Sňatky z rozumu (TV seriál)
Epizoda 4 (E04)
Epizoda 2 (E02)
Epizoda 1 (E01)

Dokumentární

1971 Prodaný básník (TV film)
1961 Kašmír: Je-li kde na světě ráj
1960 II. celostátní spartakiáda 1960
II. celostátní spartakiáda II - Mládí a krása - vyp.
1959 Národní umělec František Smolík
1957 Jan Amos Komenský
Umělecká řemesla - Píseň barev
Umělecká řemesla - Tovaryš oheň
Umělecká řemesla - Ze zlata a bronzu
Umělecká řemesla - Řezbáři
1956 Mistři kamenotisku
Pavilon reků a krasavic
1955 Atomová energie
Koroptví hnízda
Koroptví kraj

TV pořady

1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1968 Nedělní chvilka poezie (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace