Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto pořadu se každý týden scházeli umělci, aby recitovali verše. Takřka všichni recitátoři si vystačili s omezenou mimikou a minimální gestikulací, což většinou spočívalo v zamyšleném pohledu kamsi do dálky. Z obrazovky se linuly buď básně o hrdinech z fronty (té válečné, pochopitelně), nebo klasická díla Jana Nerudy a jiných velikánů. (duklak2)

(více)

Recenze (36)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Od *6.6.1981 do † 25.9.1992 už jen jako Chvilka poezie. Sám pořad pod původním názvem tedy "Nedělní chvilka poezie" působil na našich obrazovkách už někdy od šedesátých let minulého století. Týden co týden, hluboko-dávno z dob minulých, recitace, verše, básně nebo klasická dílá třeba od Nerudy z úst Národních umělců to vše v tomto dnes už pozapomenutém literárním pořadu.. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Komunisti jsou u vesla, * neděli máme tady, * před TV padni do křesla, * nevyčnívej moc z řady. * Zaklinká otravná znělka, * ksicht se ti zjeví odpudivý, * soudruh pilný jak včelka * verše cituje jako divý. * Uspává tě jeho hlas, * z dřepění bolí zadnice, * Kurva, zastavil se čas? * Nudná je báseň velice. * Konec se blíží již brzy, * úlevný povzdech zní z hrdel, * otíráš od štěstí slzy, * že můžeš zvednout už prdel. * 20% ()

Reklama

Cimr odpad!

všechny recenze uživatele

Moje hodnocení je zabarvené tím, že jsem viděl jen výběr toho nejhoršího a nejbizarnějšího na Letní filmové škole. Věřím tomu, že se semtam objevila i kvalitní báseň či kvalitní recitátor, přesto mé hodnocení nemůže být jiné. Tento pořad je zodpovědný za to, že dnes minimum Čechů čte poezii, protože se tvůrcům podařilo položit rovnítko mezi ní a odporné dekorace ve spojení s přehnaně patetickým deklamováním těch nejhorších sraček, co česká literatura ve své historii nabídla. Televize vysílala toto a lidé jako Jirous, Kundera, Topol nebo Zahradníček publikovat nesměli, případně byli rovnou zavření. Za to by lidem odpovědným za tento hnus mělo být veřejně nafackováno a nakopáno do zadnic. Hodnotím odpadem, protože mám rád poezii. ()

Karp 

všechny recenze uživatele

V té době jsem, jako řada jiných, tenhle pořad nesnášel, zvlášť když se v něm recitovaly naprosté kraviny... Ale v dnešní době něco podobného chybí. Nemám zrovna smysl a cit pro poezii, ale když jsem v jiném TV pořadu slyšel recitovat Seifertovy nebo Krchovského verše a k tomu jely záběry krajiny či něco pěkně depresivního v případě Krchovského, říkal jsem si, že poezie má něco do sebe. Jen by se zkrátka neměla dětem ve škole zprotivit a podobnými pořady, jako byla Nedělní chvilka poezie, už vůbec ne. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Bohužel v tomto pořadu figurovala Jiřina Švorcová, která tomu dala punc propagandistického humusu. Když se ale od tohoto odhlédne, tak taková Taťjána Medvecká či Václav Postránecký nebili žádní kádři. Prostě chvilku poezie mám za snahu kulturně nenechat uschnout národ, ale ne vždy se to dařilo. Na opačném pólu je pak dnešek, kdy TV razí praxi raději nic takového nevysílat, ale zahltit lidi braky. ()

Zajímavosti (2)

  • Legendární znělku, která 30 let, neděli co neděli, lákala k chvilce poezie, zkomponoval skladatel Claud Debussy a jmenuje se „Prelude No.8: La fille aux cheveux de lin“ („Dívka s vlasy barvy lnu“). (sator)

Reklama

Reklama