Reklama

Reklama

Olga Schmidtová

Olga Schmidtová

nar. 23.01.1926
Banská Bystrica, Československo

zem. 14.06.2021 (95 let)
Praha, Praha, Hlavní město Praha, Česko

Diskuze

lotrpic

lotrpic (hodnocení, recenze)

Ve věku 95 let zemřela herečka z trilogie Slunce, seno…
4. srpna 2021 11:27
Úctyhodného věku 95 let se dožila herečka Olga Schmidtová, která odešla z tohoto světa koncem června, ale smutná zpráva o jejím skonu vyšla najevo až nyní.

Herečku si můžete pamatovat z trilogie Zdeňka trošky Slunce, seno..., filmu Babovřesky nebo také jako zapomětlivou babičku z Rafťáků, která Matyáši Valentovi dává jednu lžíci rybího tuku za druhou.


Herečka se často objevovala v menších rolích babiček a má na svém seznamu nespočet filmů. Zahrála si ve snímcích Bobule, Doktor od jezera hrochů, Perfect Days, ale i v seriálech Hraběnky, Redakce, Comeback či Případy 1. oddělení. V posledním jmenovaném se také objevila naposledy, od roku 2014 se hraní nevěnovala. Od roku 2017 žila v domově pro seniory na Praze 6.

Olga Schmidtová, rozená Holečková, se narodila v Banské Bystrici. Za války se s rodinou přestěhovala do Česka a v roce 1941 nastoupila na konzervatoř v Praze. V roce 1947 se jí narodila dcera Zuzana, kterou měla s výtvarníkem Otou Opršalem, jak uvádí web Paměť národa. První manželství dlouho nevydrželo a druhého manžela Mirko Schmidta poznala v Martině, kde dostala v roce 1949 angažmá. V roce 1954 se přestěhovali do Prahy a pracovali v rozhlase jako slovenští hlasatelé. V šedesátých letech Olga pracovala jako učitelka na Lidové škole umění a na talentové zkoušky připravovala například herečku Evu Holubovou.

Její jediná dcera Zuzana emigrovala v roce 1968 do Velké Británie, kde se prosadila jako scenáristka a režisérka pod jménem Hannah Kodicek. Zemřela v roce 2011 na rakovinu slinivky, a její maminka ji tudíž přežila o deset let. ■ ZDROJ: NOVINKY.CZ

Uživatel lotrpic smazal svůj příspěvek.

Reklama

Reklama