foto

Jaroslava Brousková

  • nar. 18.7.1950 (68 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslava Brousková je dcerou Otakara Brouska staršího a sestrou Otakara Brouska mladšího. Umělecké zázemí rodiny ji už jako středoškolačku přivedlo před filmovou kameru, hrála také v zájezdových představeních Národního divadla. Vystudovala herectví na DAMU (1972) a nastoupila do Krajského divadla v Kolíně. Na své kolínské začátky s řadou velkých příležitostí dodnes Brousková ráda vzpomíná.

Svůj debut před kamerou absolvovala Brousková jako sedmnáctiletá v generační romanci MALÉ LETNÍ BLUES (1967), kde hrála spolu se svými vrstevnicemi Andreou Čunderlíkovou a Evou Trejtnarovou. Sedmdesátá léta pak přinesla zájem filmařů o mladou Brouskovou, která byla obsazována do poměrně velkých rolí moderních mladých žen, filmy s její participací jsou však dnes víceméně zapomenuté (TAKŽE AHOJ, 1970; DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT, 1973). Její pozdější role v dodnes známých filmech již neměly takový význam (SESTŘIČKY, 1983; DOBŘÍ HOLUBI SE VRACEJÍ, 1988). Výjimečně se objevuje také v televizi, například v seriálech MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA (1982), KDYŽ SE SLUNCI NEDAŘÍ (1996) nebo nejnověji v seriálu ULICE (2005). Stěžejní část práce Jaroslavy Brouskové tvoří od 90. let dabing, namluvila řadu filmů a seriálů, nejčastěji ji můžeme slyšet jako policejní šéfovou Engelhardtovou v seriálu Kobra 11.

Manželem Jaroslavy Brouskové je herec Ladislav Potměšil (*1945), s nímž se seznámila při konkurzu na film DVĚ VĚCI PRO ŽIVOT (1973). Mají spolu dva syny.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1992 Kamarád do deště II - Příběh z Brooklynu
1989 Útěk s Cézarem
1988 Dobří holubi se vracejí
Setníkův štít (TV film)
1987 Třináctý předseda (TV film)
1985 Duhová kulička (TV film)
1983 Jen se spolehni (TV film)
Sestřičky
1979 Obrázek (TV film)
1977 Jen ho nechte, ať se bojí
1976 Běž, ať ti neuteče
Pýthie (studentský film)
1975 Kousek života (TV film)
1973 Hliněný vozíček (TV film)
Zlá noc
1972 Bližní na tapetě: Belle-mére (TV film)
Dvě věci pro život
Hříšníci (TV film)
1971 Jeden ze soubojů (TV film)
Žebrácká opera (TV film)
Ženy v ofsajdu
1970 Takže ahoj
1967 Malé letní blues

TV seriály

2012 Vyprávěj (TV seriál)
Milena a Zdeněk (S06E07)
2010 Cesty domů (TV seriál)
2007 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
Jako špiónka (S03E30)
Buď tady hodná (S03E29)
Buď já nebo on (S03E28)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
Maruška (E04)
1989 Případy podporučíka Haniky (TV seriál)
Muž, který nesměl domů (E06)
1986 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
Kasař (E13)
Exoti (E12)
další epizody (5)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Muž s punčochou (E08)
Vedoucí partiové prodejny (E07)
Jupiter (E06)
další epizody (8)
1977 Žena za pultem (TV seriál)
Příběh šéfova syna (E10)

TV pořady

2011 Bubo bubo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace