foto

Jaroslava Pokorná

  • nar. 2.8.1946 (70 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jaroslava Pokorná je dcerou spisovatele, překladatele a divadelního vědce a dramaturga Jaroslava Pokorného (1920-1983) a překladatelky Marie Pokorné (1922-1969), otcovou druhou manželkou byla herečka Libuše Pešková (1924-1994). Jaroslava tedy vyrůstala v kulturním prostředí a již na gymnáziu účinkovala v dramatickém kroužku, poté studovala herectví na DAMU (1968), souběžně hostovala v Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého a Vinohradském divadle, po dokončení studií (1968) nastoupila do Realistického divadla, kde působila bezmála čtvrtstoletí (1968-1991). Po zániku této scény a její transformaci v Divadlo Labyrint zde Pokorná setrvala i nadále (1991-1998). Po roce 1998 byla bez stálého angažmá, ale pohostinsky vystupovala v různých divadlech v Praze (Divadlo v Řeznické, Dejvické divadlo), jako nápověda působila v Divadle v Dlouhé, pracovala též pro charitativní Společnost Duha, jako herečka byla žádaná i mimo Prahu (Kladno, Příbram, brněnské divadlo Husa na provázku). Pedagogicky působila jako lektorka taneční výchovy v základní umělecké škole v Praze-Modřanech, pod vedením Ivana Vyskočila absolvovala postgraduální studium na DAMU a na divadelní fakultě dnes působí jako odborná asistentka herecké výchovy.

Ve svých začátcích prošla Jaroslava Pokorná komickými rolemi temperamentních dívek, později se propracovala k psychologicky složitým charakterům, které dokázala věrohodně ztvárnit za pomoci široké škály výrazových prostředků, mezi její klady patří také schopnost improvizace, přestože studiu rolí věnovala vždy velkou pozornost. Z jejích starších jevištních prací je na místě připomenout role ve hrách převážně klasických (Racek, Zkrocení zlé ženy, Višňový sad, Sluha dvou pánů, Cyrano z Bergeracu, Strakonický dudák), uplatnění ale našla i v moderním repertoáru (Milenci z kiosku, Asanace). V poslední době exceluje rolemi svérázných starších žen v Divadle v Dlouhé (Soudné sestry, Mámení mysli, Past na myši), za roli Hedviky v představení Divoké kachny získala v roce 2005 Cenu Alfréda Radoka.

Práci pro film zahájila Pokorná menšími úlohami ještě jako posluchačka DAMU (SOUHVĚZDÍ PANNY, 1965; SEDM ZABITÝCH, 1965). Jedinou hlavní roli nešťastné pokojské Ariny si zahrála v krátkém studentském filmu polské režisérky Agnieszky Holland HŘÍCH BOHA (1969). Ve filmu, navíc v kvalitativně nevyvážených titulech, se pak Pokorná objevovala i s několikaletými odstupy, více příležitostí jí dala televize, kde hrála v inscenacích, pohádkách a seriálech (F. L. VĚK, 1971; BYL JEDNOU JEDEN DŮM, 1974; VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE, 1985). Pokorná se postupem doby přehrála do rolí matek a v těch vynikla teprve v posledních letech (SMRADI, 2002; MĚSTEČKO, 2003), za zmínku pak zvláště stojí její kreace Miriam Šimákové v oceněném filmu NUDA V BRNĚ (2003). Zatím naposledy jsme Jaroslavu Pokornou mohli vidět v televizním filmu HODINA KLAVÍRU (2007).

Pokorná je autorkou autobiografické knihy Maminka není doma (2006). Její mladší bratr Ivan Pokorný (*1952) je hercem a režisérem.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

2016 Černý dort (studentský film)
2015 Život je život
2014 Gottland
Pojedeme k moři
Stopy života - O život (TV film)
2013 Hořící keř
2012 Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka
Ve stínu
2009 Maškaráda čili Fantom Opery (divadelní záznam)
2007 Hodina klavíru (TV film)
Soudné sestry (divadelní záznam)
2006 Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí (TV film)
Úřední hodiny (studentský film)
2004 Agentura Puzzle: Pohřeb (TV film)
2003 Městečko
Nuda v Brně
Smrt pedofila (TV film)
2002 Konec jedince (studentský film)
Smradi
2001 Nikdo neměl diabetes (TV film)
1997 Cesta do Paříže (TV film)
1993 Il giovane Mussolini (TV film)
In flagranti (TV film)
1992 Kačenka a zase ta strašidla
1990 Zvláštní bytosti
1989 Přiměřená večeře (TV film)
Zkouška kvality (TV film)
1988 Merlin aneb Pustá zem (divadelní záznam)
Všichni za jednoho (TV film)
1987 O zatoulané princezně
1986 Hry pro mírně pokročilé
Pěsti ve tmě
Sardinky aneb Život jedné rodinky (TV film)
Území strachu (TV film)
1985 Zastihla mě noc
1983 Cizí lidé (TV film)
1982 Farma (TV film)
Poslední propadne peklu
1981 Cesta Karla IV. do Francie a zpět (divadelní záznam)
1980 Halvard Solness (divadelní záznam)
I chytrák se spálí (divadelní záznam)
Oddělení zvláštní péče (TV film)
Zlatá slepice
1979 O zakleté princezně (TV film)
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1978 O princezně ve věži (TV film)
Válka vypukne po přestávce (divadelní záznam)
1977 Volání rodu
1976 Krása (TV film)
1973 Hra, kterou nikdo nepískal (TV film)
Josefina (TV film)
1972 Smrt si vybírá
1971 Otcové a děti (TV film)
Vodník z kaňky (TV film)
Zlý dům (TV film)
1969 Hádankář Vojta (TV film)
Hádavá pohádka (TV film)
Hřích boha (studentský film)
1965 Souhvězdí Panny
7 zabitých

TV seriály

2017 Svět pod hlavou (TV seriál)
Rodinná záležitost (E08)
Ohnivý kuře (TV seriál)
Matka a dcera (S03E41)
Pokažený kohout (S03E36)
2016 Ohnivý kuře (TV seriál)
Omyl, otec spokojenosti (S02E13)
Doktor Martin (TV seriál)
Tajemný dům v Beskydech (S02E06)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Poslední případ (S02E08)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Budu v tvých vzpomínkách (E11)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
Kladivo na důchodce (S01E09)
Rodina (S01E08)
Kriminálka Anděl (TV seriál)
Únos (S04E01)
2010 Okresní přebor (TV seriál)
Návštěva z kraje (E16)
Svatba (E15)
Inseminátor (E13)
další epizody (8)
2003 Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
2001 Šípková Růženka (TV seriál)
2000 Přízraky mezi námi (TV seriál)
1997 Zdivočelá země (TV seriál)
1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
1991 Co teď a co potom? (TV seriál)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
Moje druhá první láska (E05)
1980 Čas zakladatelů (TV seriál)
Předvoj nového života (E03)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Stěhovavá trafika (E01)
1972 Jana Eyrová (TV seriál)
1971 F. L. Věk (TV seriál)
Epizoda 8 (E08)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)

Dokumentární

2014 S Jirkou Mádlem k moři (TV film)
2012 Film o filmu - Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka

TV pořady

2014 Český lev 2013 (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace