foto

René Gabzdyl

  • nar. 25.7.1943
    Vítkovice, Ostrava, Protektorát Čechy a Morava
  • zem. 30.12.2005 (62 let)
    Praha, Česko

Biografie

René Gabzdyl byl po celou svou kariéru spojen především s muzikálovou scénou v Karlíně, objevil se ale i v několika filmech. Narodil se v Ostravě, kde tehdy působili oba jeho rodiče, otec Emerich Gabzdyl (1908-1993) byl významným tanečníkem a choreografem Národního divadla moravskoslozského, tanci, choreografii i pedagogickému působení se věnovala také jeho manželka Jitřenka Šumovská (*1921). René Gabzdyl tedy vyrůstal v umělecké rodině, po maturitě na gymnáziu ale zamířil na Univerzitu Palackého v Olomouci, kde čtyři roky studoval biologii a zeměpis.

Svým zájmům dal průchod za studií, kdy se v Olomouci připojil k amatérskému divadlu Skumafka, kde začínal jako zpěvák a textař, první zkušenosti sbíral i v tanci a choreografii. Vysokoškolská studia nakonec nedokončil, protože v roce 1965 dostal nabídku ke vstupu do divadla Semafor, kde se vzápětí objevil ve hře Dobře placená procházka, o rok později i v její televizní podobě. V roce 1967 s Evou Pilarovou a dalšími zpěváky pohostinsky účinkoval v muzikálu Gentlemani v Hudebním divadle v Karlíně, kde pak získal stálé angažmá a s touto scénou zůstal spjat více než čtvrstoletí. Mezitím se příležitostně objevoval i před filmovou kamerou, není nijak překvapivé, že to byly tituly s výraznou hudební složkou, například ve filmu BYLO ČTVRT A BUDE PŮL (1968) hrál muzikanta Láďu, se svým bývalým divadelním kolegou Jiřím Suchým později spolupracoval na filmu NEVĚSTA (1970).

S filmem a televizí později spolupracoval jen výjimečně, hlavně se věnoval jevištní prezentaci v Hudebním divadle v Karlíně, kde vystupoval v řadě muzikálů a operet, za všechny jmenujme Kabaret, West Side Story, Pohádka mého života, Cikáni jdou do nebe nebo Balada z hadrů. Z jeho dalších sporadických vystoupení před kamerou připomeňme menší role v komediích, v nichž si zahrál pilota (ZÍTRA VSTANU A OPAŘÍM SE ČAJEM, 1977) nebo opraváře (BABIČKY, DOBÍJEJTE PŘESNĚ, 1983). Větší příležitosti dostal v televizních záznamech oblíbených operet z Karlínského divadla (ŽEBRAVÝ STUDENT, 1980). Naposledy se před kamerou objevil jako klavírista ve filmu MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ (1986).

Svůj hlas uplatnil René Gabzdyl také před mikrofonem, slyšet jej bylo možno například v rozhlasové úpravě Molierovy hry Zdravý nemocný (1981), s kolegy z Karlína nazpíval na gramofonové desky muzikál Zvonokosy (1986). Ze stálého angažmá z Karlínského divadla odešel v roce 1991, později ale zde ještě vystupoval jako host, v letech 1999-2000 to byla například Frimlova opereta Rosemarie.

René Gabzdyl zemřel po krátké nemoci v Praze 30. prosince 2005 ve věku 62 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

Filmy

1986 Můj hříšný muž
1984 Amadeus
Komediant
1983 Tři veteráni
„Babičky dobíjejte přesně!“
1982 Giuditta (TV film)
1980 Žebravý student (TV film)
1979 Poprask na silnici E 4
Rosnička
1977 Rusalka
Zítra vstanu a opařím se čajem
1974 Dlouhá cesta (TV film)
1973 Jakou barvu má láska
Kdo je vinen? (TV film)
Čertova stěna (TV film)
1971 Almara (TV film)
Hry lásky šálivé
Kráska a zvíře (TV film)
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
Případ pro začínajícího kata
1968 Pasťák
Svět je báječné místo k narození (TV film)
1967 Dívka s třemi velbloudy
1966 Dobře placená procházka (TV film)

TV seriály

1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Loučení (E01)

Dokumentární

1970 Úsměvy a slzí třpyt (TV film)

Video kompilace

2007 Semafor - Největší hity 2 (video kompilace)

Divadelní záznam

1974 Bílý akát (divadelní záznam)
1969 Gentlemani (divadelní záznam)

Host

TV pořady

1989 Jen nám dejte šanci (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky