Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dělostřelec Pankrác, dragoun Bimbác a kuchař Servác jsou váleční vysloužilci, kteří dostanou od skřítků tři kouzelné dary: klobouk, schopný vyčarovat jakýkoliv předmět, bezedný váček se zlaťáky a harfičku, přivolávající libovolný počet sloužících. Zatímco Pankrác by chtěl jít na ryby a Servác odpočívat, Bimbác si přeje navštívit všechna místa, kde bojovali. Když hodlá na poli, kde už oráč obdělává půdu, zopakovat bitvu, rozhodnou se kamarádi, že ho ožení, aby přišel na jiné myšlenky. Nápad by to byl dobrý, jen kdyby se Bimbác nezamiloval do zlé princezny Bosany z království Monte Albo, která se svým otcem veterány o jejich kouzelné předměty okrade. A tak zase nemají nic a musí spoléhat jen na sebe. Jsou sice tak mazaní, aby kouzelné předměty získali zpátky, a ještě nenechavou princeznu i jejího otce vytrestali, co je ale důležitější, poznají, co je v životě důležité a co naopak vůbec ne, co vadí a co nevadí. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (584)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Víte proč byly české pohádky let 50. až 80. neljepší na světě? Inu, měly totiž speciální tajnou přísadu - inteligentní a laskavý humor. Ať už je to Byl jednou jeden král, Hrátky s čertem, Šíleně smutná princezna, Tři oříšky pro Popelku, S čerty nejsou žerty nebo právě Tři veteráni, ze všech těchhle pohádkových kotlíků to voní onou nezaměnitelnou a neodolatelnou ingrediencí. Proto myslím není tak těžké pochopit, proč pohádky natočené po revoluci jsou tak unylé a nudné. Buď v nich totiž není humor žádný, nebo jen takový ten "novácký", tzn. pitvorný, přiblblý a dětinský. Česká pohádka stále čeká na dalšího Brdečku, Zemana či Svěráka. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Původní pohádka Jana Wericha pro film zpracovaná Zdeňkem Svěrákem ve skvělé režii Oldřicha Lipského s výborným Rudolfem Hrušínským, Petrem Čepkem a Josefem Somrem. Pohádka je velice vtipná, hluboká a zaměřuje se hlavně na kritiku lidské hlouposti, na lidské hodnoty a chování k druhým lidem (ostatně jako všechny Werichovy pohádky). A prvně se tu objevila snad nejznámější písnička dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák Vadí nevadí. ()

Reklama

topi 

všechny recenze uživatele

" Dali jsme Vám kamarádíčkové dary. Dary jsme Vám kamarádíčkové dali. A proč jsme Vám kamarádíčkové dali dary? Protože jsme chtěli, aby jste měli radost! A proč jsme chtěli, aby jste měli radost? Aby jsme my měli radost, že vy máte radost! Ale měli jsme z Vás radost?...." Genialita všech genialit!!!! Klasika pana Wericha a nejpoučnější pohádkový film všech dob! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Zažít nudu? – To vadí! –– Presne taký pocit som mal z tohto filmu napriek zaujímavým myšlienkam a skvelému tímu tvorcov. Rozprávková atmosféra tam je, ale neviem, či deti akurát takúto groteskovú rozprávku pochopia. Ja si len pamätám, že som mal traumu logiky z dlhého donekonečna rastúceho nosa. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Milá a originální pohádka disponující laskavým humorem s množstvím nevídaných až nepohádkových hlášek, trefným hereckým obsazením a zručnou režií mistra Oldřicha Lipského. Dary lesních skřítků v podobě kouzelné harfičky, bezedného měšce sypajícího dukáty a cylindru svým majitelům Bimbáci, Serváci a Pankráci přivodí nejeden problém a zavedou je až do pěkně vykutáleného královstvíčka, kde jim následně budou odcizeny. I přes určité moralizování, které nepřekročilo neúnosnou mez, se na pohádku dobře dívá i po letech a v jakémkoliv věku. Bosana sice tak hezká nebyla, jak to všichni kolem tvrdili a strom Frnákovník byl jaksi v ději odsunut, jako by byl tím posledním v řadě, ale to hlavní je, že tahle pohádka ani po letech neztrácí své kouzlo. Nevím, jak by byl s výsledkem spokojený samotný autor pan Werich po Svěrákových úpravách, ale veselit by se snad mohl. Vtipnost s trochou ponaučení na závěr funguje v pevném svazku. 100% ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • V čase 01:09:02, ve chvíli, kdy roste princeznin dlouhý nos a právě putuje přes zasněženou krajinu, můžeme vpravo vidět tažnou bílou šňůru. (Andrew305)
  • Názov štátu v rozprávke Monte Albo (Biela Hora) je obmenou názvu štátu Monte Negro, pod ktorým je známy štát Čierna Hora. Rozprávka a jej filmové spracovanie predstavujú prakticky jedinú recykláciu klasického obrazu Čiernej Hory v období po 2. svetovej vojne. Spočiatku tvorcovia filmu údajne uvažovali o možnosti točiť rozprávku priamo v Čiernej Hore. (Raccoon.city)
  • Vida Skalská (princezná Bosana) musela chodiť na pľac o hodinu skôr ako ostatní. Tak dlho maskérom trvalo, kým jej dva a pol metra dlhý nos pripevnili k tvári. Nos ovládali dvaja bábkoherci a každý z jednej strany ťahal za drôtiky. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Josef Somr

Zemřel herec Josef Somr

16.10.2022

Česká kinematografie v neděli přišla o jedno z velkých hereckých jmen, ve věku osmaosmdesáti let totiž odešel známý český filmový a divadelní herec Josef Somr. Mnozí diváci si na něj vzpomenou jako… (více)

Zemřel Milan Lasica

Zemřel Milan Lasica

19.07.2021

Ve věku 81 let včera večer zemřel slovenský herec, režisér, textař a humorista Milan Lasica. Rodák ze Zvolenu má k dnešnímu dni na svém kontě přes stovku filmových a televizních rolí. Umění se… (více)

Zemřel herec Jiří Hálek

Zemřel herec Jiří Hálek

19.12.2020

Ve věku 90 let nás včera opustil český filmový, televizní a divadelní herec Jiří Hálek. Rodným jménem Hugo Frischmann vystudoval pražskou DAMU a ve filmu se poprvé objevil v roce 1948 v kraťasu… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

Reklama

Reklama