foto

Fero Fenič

  • nar. 20.3.1951 (66 let)
    Nižná Šebastová, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodil se do zemědělské rodiny s pěti dětmi jako nejmladší sourozenec. Po maturitě neúspěšně studoval žurnalistiku na UK v Bratislavě. Další studium filmové a televizní režie na AMU v Praze (1972-1978) již zdárně dokončil. V době studia také zaujal několika svými prvotinami a absolvoval půlroční stáž v Římě. Jeho oceňovaným debutem byl krátkometrážní snímek DIADÉM.

V letech 1979-86 byl zaměstnán jako režisér Štúdia krátkych filmov Slovenské filmové tvorby v Bratislavě, kde projevil svůj nesporný talent několika dalšími projekty – TAK SOM PREŠLA VELKÝ SVET, BATROMIJOV DOM, TAM A SPÄŤ. V roce 1984 natočil na Barrandově svůj první autorský celovečerní, v té době „zakázaný“, hraný film DŽUSOVÝ ROMÁN. V roce 1986 musel opustit studio v Bratislavě z důvodu tzv. protisocialistické činnosti a v Praze se několik let živil jako turistický průvodce. V roce 1989 natočil v Praze druhý celovečerák ZVLÁŠTNÍ BYTOSTI o proroctví pádu komunismu.

V roce 1991 založil svou vlastní nezávislou filmovou společnost FEBIO, která dodnes produkuje původní autorskou dokumentární tvorbu. Fero Fenič je také zakladatelem a lídrem známých televizních projektů, např. GEN, GENUS, ČESKÁ SODA, CESTOMÁNIE. Od roku 1993 působí jeho další projekt FEBIOFEST, což je přehlídka nezávislé filmové tvorby. Nyní se jedná o jeden z nejznámějších filmových festivalů u nás v mezinárodním měřítku. V letech 1990-1994 se podíval na FAMU z druhé strany v roli vedoucího pedagoga ročníku režie.

Za svou dlouholetou činnost byl Fero Fenič také oceněn „Cenou 1. června 1953“ za společenskou a politickou publicistiku, kterou uděluje město Plzeň. V Čechách žije od roku 1972, od roku 1993 je občanem ČR. Momentálně je majitelem i ředitelem s.r.o. FEBIO a ředitelem FEBIOFESTU.

Fero Fenič je člověk všestranných zájmů, miluje film, knihy, hudbu, divadlo, architekturu, výtvarné umění, cestování (navštívil 93 zemí), moře, hory, přírodu a posezení s přáteli u dobrého jídla a pití. V současné době střídavě žije v prostorném bytě v Praze a vlastnoručně postaveném domě za Prahou.

♥Milka "Roman.Ticka" K♥

Režijní filmografie

Filmy

1998 Česká soda
1990 Zvláštní bytosti
1989 Běžec (TV film)
1984 Džusový román
Vesnický sen (TV film)
1982 Brehy nehy (TV film)

TV seriály

1993 Česká soda (TV seriál)

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
Iva Janžurová a Miroslav Donutil (E52)
Česká zabíjačka a výlov ryb (E51)
Vynálezci a Otto Wichterle (E50)
další epizody (50)
1999 Cestománie (TV seriál)
1994 Republika v začátcích a koncích
1993 Noc, kdy se rozpadl stát
1992 Bůh s námi
Nejšťastnější den Anny Mečiarové
Odsud - potiaľ
Praha slzám nevěří
Všichni dobří voliči
Vůdci
1989 Vlak do dospělosti
1987 Trate života Jozefa Kronera (TV film)
1985 Desať dní, ktoré nadchli
1984 Batromijův dům
1983 Konkurs na Džusový román
1982 Tak jsem prošla velký svět
1981 Tam a zpět
1980 So slnkom v hlave
1979 Portrétik (jedna časť triptychu)
1978 Diadém
1976 Jak se pan Královič stal Králem
1975 Labutí pouť
1974 Človečina
1973 Tak ako vták
1972 Gazdiná

TV pořady

1995 GENUS (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1992 Oko - pohled na současnost (TV pořad)

Producentská filmografie

Filmy

1998 Česká soda

Dokumentární

2010 Zachraňte Edwardse

Scenáristická filmografie

Filmy

1990 Zvláštní bytosti

Dokumentární

2011 Inventura Febia (TV seriál)
První kroky (E01)
1992 Odsud - potiaľ

Herecká filmografie

Dokumentární

2014 Magický hlas rebelky
1983 Konkurs na Džusový román

TV pořady

2013 Copak bych vám lhal? (TV pořad)
2012 Dobrý večer, Česko! (TV pořad)
2011 Uchem jehly (TV pořad)
2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(29)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace