foto

Joe Turkel

  • nar. 15.7.1927 (91 let)
    Brooklyn, New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Joe Turkel, který se narodil 15. července 1927 v Newyorském Brooklynu, je v Americe poměrně významným a plodným hercem, který je známý pro svůj charismatický vzhled a typicky pronikavý hlas. Své mládí neprožil jako obvyklý dospívající Američan, protože ve svých 16 letech byl povolán do vojenské služby, kde jako člen spojeneckých vojsk na západní frontě přispěl k porážce nacistického Německa ve II. světové válce.

Po návratu do své rodné země se poprvé dostal jako herec před objektiv filmové kamery, která jej zachytila jako Shimmyho Stocktonveva ve snímku CITY ACROSS THE RIVER (1948). Mezi významné filmy které následovaly, můžeme zařadit film Normana Tauroga VISIT TO A SMALL PLANET a snímek THE BOYS AND PIRATES režiséra Berta I. Gordona, oba natočené roku 1960. Za zmínku také stojí film, kde si Joe Turkel zahrál po boku Steva McQueena THE SAND PEBBLES v roce 1966.

Ale mezi největší úspěchy jeho kariéry musíme počítat trojnásobnou spolupráci s věhlasným režisérem Stanleym Kubrickem. Pod jeho taktovkou se poprvé objevil v roce 1957 ve snímku ZABÍJENÍ jako postava Tiny. Po dobrých zkušenostech a navázání přátelství jej Kubrick obsadil i do svého následujícího dramatu o I. světové válce STEZKY SLÁVY (1959), kde se Turkel představil jako neprávem na smrt odsouzený vojín Arnaud. Třetí a z nich nejznámější role přišla s filmem OSVÍCENÍ v roce 1980 a s postavou barmana Lloyda, který obsluhoval Jacka Nicholsona alias Jacka Torranceho v hotelu Overlook. Turkel při vzpomínkách na natáčení mluví o „tunách humoru“, které s Kubrickem a Nicholsonem při natáčení zažili.

Avšak v českých končinách je především znám pro svou bezesporu nejslavnější vedlejší roli tajemného Dr. Eldona Tyrella, geniálního tvůrce replikantů s mozkovými jednotkami Nexus-6 ve snímku Ridleyho Scotta BLADE RUNNER z roku 1980, na jehož úspěchu se svým výkonem nemalou mírou podílel. Dnes vzpomíná na natáčení scény s Rutgerem Hauerem jako na zastrašující, ale velkolepou zkušenost a hořkou pachuť také zanechal prý snad jeden a půl tuny vážící bílý háv, který měl ve scéně na sobě.

Jeho herecká kariéra se poté chýlila ke konci a posledního natáčení se zúčastnil při filmu DARK SIDE OF THE MOON v roce 1988. V devadesátých letech se jeho osud znovu protkl s Blade Runnerem, kdy namluvil Dr. Tyrella, tentokrát pro účely, ve své době populární, počítačové hře Blade Runner, která vznikla na motivy filmu.

V posledních letech se Joe Turkel uchýlil k odpočinku ve své kalifornské residenci v Santa Monice. V rozhovorech se svěřil, že velmi rád čte, zejména se zajímá o historii a holduje stepu. Také píše filmové scénáře a užívá zasloužené penze.

Bohuslav "Trainspotter" Vonndruška

Herecká filmografie

Filmy

1990 Temná strana měsíce
1982 Blade Runner
1980 Osvícení
1977 Which Way Is Up?
1976 Commitment, The
1975 Hindenburg
Zajatec 2. avenue
1974 Sex Symbol, The (TV film)
1973 Cycle Psycho
1972 Six Hundred and Sixty-Six
Wild in the Sky
1970 The Animals
1969 Devil's 8, The
Scream Free!
1967 Masakr na svatého Valentýna
1966 Strážní loď Sand Pebbles
1965 Král Krysa
Village of the Giants
1964 Zbohatlíci
1963 Johnny Cool
Yellow Canary, The
1961 Portrait of a Mobster
1960 Boy and the Pirates, The
The Purple Gang
Tormented
Visit to a Small Planet
1959 Here Come the Jets
Verboten!
Warlock
1958 The Beast of Budapest
The Bonnie Parker Story
The Case Against Brooklyn
1957 Beau James
Hellcats of the Navy
House of Numbers
Jeanne Eagels
Stezky slávy
The Midnight Story
The Shadow on the Window
1956 Inside Detroit
Přesvedčení
The Proud and Profane
Zabíjení
1955 Cell 2455 Death Row
Lucy Gallant
Mad at the World
The Naked Street
1954 Duffy of San Quentin
Gypsy Colt
The Bamboo Prison
The Human Jungle
1953 A Slight Case of Larceny
Down Among the Sheltering Palms
Man Crazy
The Glass Wall
1951 Starlift
1950 Federal Man
Lucky Losers
Southside 1-1000
Triple Trouble
1949 Angels in Disguise
City Across the River
Johnny Stool Pigeon
So You Want to Get Rich Quick
Sword in the Desert

TV seriály

1993 Boy Meets World (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
1983 Příběhy z temnot (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
Kriminální oddělení (TV seriál)
1971 Cade's County (TV seriál)
1968 Adam-12 (TV seriál)
Land of the Giants (TV seriál)
1967 Ironside (TV seriál)
1966 The Felony Squad (TV seriál)
The Rat Patrol (TV seriál)
1965 Convoy (TV seriál)
The Wackiest Ship in the Army (TV seriál)
1963 East Side/West Side (TV seriál)
1962 Combat! (TV seriál)
1961 Ben Casey (TV seriál)
Ripcord (TV seriál)
Tallahassee 7000 (TV seriál)
The Asphalt Jungle (TV seriál)
The Dick Powell Show (TV seriál)
1960 The Andy Griffith Show (TV seriál)
The Aquanauts (TV seriál)
The Roaring 20's (TV seriál)
Two Faces West (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)
The David Niven Show (TV seriál)
The Detectives (TV seriál)
The Untouchables (TV seriál)
1958 Bat Masterson (TV seriál)
Rescue 8 (TV seriál)
The Texan (TV seriál)
U.S. Marshal (TV seriál)
1957 Boots and Saddles (TV seriál)
Code 3 (TV seriál)
Tombstone Territory (TV seriál)
Wagon Train (TV seriál)
1956 Broken Arrow (TV seriál)
1955 Highway Patrol (TV seriál)
Navy Log (TV seriál)
TV Reader's Digest (TV seriál)
Tales of the Texas Rangers (TV seriál)
The Life and Legend of Wyatt Earp (TV seriál)
1954 Public Defender (TV seriál)
The Adventures of Rin Tin Tin (TV seriál)
1953 General Electric Theater (TV seriál)
I'm the Law (TV seriál)
Letter to Loretta (TV seriál)
1952 Dangerous Assignment (TV seriál)
Four Star Playhouse (TV seriál)
1951 Boston Blackie (TV seriál)
Dragnet (TV seriál)
Sky King (TV seriál)
1949 The Lone Ranger (TV seriál)

Dokumentární

2014 From Borehamwood to Hollywood: The Rise and Fall and Rise of Elstree
2012 Pokoj 237
2007 Fashion Forward: Wardrobe and Styling
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace