foto

John Hillerman

  • nar. 20.12.1932
    Denison, Texas, USA
  • zem. 9.11.2017 (84 let)
    Houston, Texas, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec John Hillerman se narodil na počátku třicátých let 20. století v texaském městě Denison. V mládí se věnoval zpěvu, ač podle svých přátel příliš zpívat neuměl. Po vystudování univerzity narukoval roku 1953 k americkým vzdušným silám, kde si během služby poprvé vyzkoušel roli herce při vojenských divadelních představeních.

Po návratu z armády definitivně propadl divadlu, kterému se výhradně věnoval až do svých 38 let, kdy poprvé debutoval ve filmu ( jen v letech 1967 a 1968 si zahrál ve dvou seriálech). Jeho filmovým debutem se stal nepříliš výrazný film ŘÍKEJTE MI PANE TIBBSI. Přesto se ale rychle uchytil a v následujících letech točil i několik snímků za rok. Mezi filmy ze 70. let vynikají PAPÍROVÝ MĚSÍC, TULÁK Z ŠIRÝCH PLÁNÍ, DEN KOBYLEK a především oscarová ČÍNSKÁ ČTVRŤ, kde si zahrál poměrně výraznou roli Rosse Yelburtona.

Zlomovým okamžikem se však pro Johna Hillermana stal rok 1980, kdy byl obsazen do druhé největší role v seriálu MAGNUM, P.I. po boku Toma Sellecka. John tu ztvárnil krásnou roli britského majordoma na panství havajského milionáře Robina Masterse. Proslavil se především výborným napodobením britského přízvuku a to tak, že si většina diváků myslela, že John Hillerman je skutečně Brit. Za roli Higginse pak John Hillerman získal dvě nejvýznamnější ocenění svého života - Zlatý Glóbus v roce 1982 (navíc byl ještě čtyřikrát nominován) a cenu Emmy v roce 1987.

Po ukončení natáčení seriálu v roce 1988 začala Johnova kariéra skomírat. Zahrál si už jen v několika televizních filmech a jeho poslední rolí se stala postava Dr. Whiteheada v nepovedeném filmu Bradyovi 2 roku 1996. O čtyři roky později pak odešel John Hillerman definitivně do důchodu Ač některé zdroje uvádějí, že žije na svém ranči v Texasu, pravda je taková, že žije v ústraní ve městě Houston a vyhýbá se jakékoliv publicitě.

Martin "starbrejkr" Chroust

Herecká filmografie

Filmy

1996 Bradyovi 2
1990 Vrahovy ruce (TV film)
1989 Cesta kolem světa za 80 dní (TV film)
Opravdoví muži nejedí gumové medvídky
1988 Ulice snu (TV film)
1987 Assault and Matrimony (TV film)
1984 Boj na řece
Money Hunt: The Mystery of the Missing Link
1982 Little Gloria... Happy at Last (TV film)
Tales of the Gold Monkey (TV film)
1981 History of the World: Part I
1980 Marathon (TV film)
The Murder That Wouldn't Die (TV film)
1979 Beanes of Boston (TV film)
Hry bez pravidel (TV film)
Opálení
1978 A Guide for the Married Woman (TV film)
Betrayal (TV film)
1977 Oživlá
Podivná spravedlnost (TV film)
Relentless (TV film)
1976 The Invasion of Johnson County (TV film)
1975 Den kobylek
Ellery Queen (TV film)
Konečně láska
Šťastná dáma
1974 Last Angry Man, The (TV film)
Law, The (TV film)
Ohnivá sedla
The Nickel Ride
Čínská čtvrť
1973 Naked Ape, The
Papírový měsíc
Thief Who Came to Dinner, The
Tulák z širých plání
1972 Co dál, doktore?
Great Man's Whiskers, The (TV film)
Konečná stanice: Peklo
The Carey Treatment
Un homme est mort
1971 Honky
Poslední představení
Strážce zákona
Sweet, Sweet Rachel (TV film)
1970 Říkejte mi pane Tibbsi

TV seriály

1993 Berlin Break (TV seriál)
1988 Magnum (TV seriál)
Rozhodnutí, 2. část (S08E13)
Rozhodnutí, 1. část (S08E12)
Proměny (S08E11)
další epizody (7)
1987 Magnum (TV seriál)
Láska, která lže (S08E06)
Vždycky včas (S08E05)
Fanoušek tygrů (S08E04)
další epizody (15)
1986 Valerie (TV seriál)
Magnum (TV seriál)
Vysloužilec (S07E13)
Květy smrti (S07E12)
Únos (S07E11)
další epizody (23)
1985 Magnum (TV seriál)
Hloubkové opojení (S06E11)
Zrádce (S06E10)
Honba za pokladem (S06E09)
další epizody (22)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
Magnum (TV seriál)
Sabrův polibek (S05E11)
Luther Gillis - Případ 001 (S05E10)
Tran Quoc Jones (S05E09)
další epizody (22)
1983 Magnum (TV seriál)
Operace - Tichá noc (S04E10)
Pohled (S04E09)
Dluh (S04E08)
další epizody (21)
1982 Tales of the Gold Monkey (TV seriál)
Magnum (TV seriál)
Musíš chtít i sama (S03E12)
Téměř doma (S03E11)
Smíšená čtyřhra (S03E10)
další epizody (21)
1981 Simon & Simon (TV seriál)
Magnum (TV seriál)
Likvidace Jororo (S02E13)
Anonymní autorka (S02E12)
Šestá pozice (S02E11)
další epizody (27)
1980 Magnum (TV seriál)
Díky bohu za ty malý holky a za ty velký taky (S01E03)
Čínská panenka (S01E02)
Tenspeed and Brown Shoe (TV seriál)
1979 Hart a Hartová (TV seriál)
Young Maverick (TV seriál)
1978 Flying High (TV seriál)
1977 Betty White Show, The (TV seriál)
Lou Grant (TV seriál)
Soap (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1976 Delvecchio (TV seriál)
Serpico (TV seriál)
1975 Bob Crane Show, The (TV seriál)
Ellery Queen (TV seriál)
One Day at a Time (TV seriál)
Wonder Woman (TV seriál)
1974 Little House on the Prairie (TV seriál)
1973 Kojak (TV seriál)
1972 Maude (TV seriál)
Sandy Duncan Show, The (TV seriál)
The Sixth Sense (TV seriál)
1968 Hawaii Five-O (TV seriál)
1967 Mannix (TV seriál)

TV pořady

1989 The Pat Sajak Show (TV pořad)
1986 The 38th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1985 The 37th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1984 The 36th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1982 The 34th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace