Reklama

Reklama

John Glen

John Glen

nar. 15.05.1932 (91 let)
Sunbury-on-Thames, England, Velká Británie

Diskuze

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Spolu s Karlosom Saurom maju obaja 86 ... som zvedavy ci da 90 ..... Lewis Gilbert mal 97 napokon 

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

Mno jo. Tebe to vzalo kus energie, ja sa zase vyborne bavim a energetiky mam zatial dost. Takze to zasak az tak neprezivaj. Alebo prezivaj. Ako chces. Kazdopadne sa nezhodneme, a slovickarit sa mi nechce.

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Asi takhle: U jiných filmů jsem se toho nadřístal třeba 3x víc (a ke všestranné spokojenosti), a nevzalo mi to ani zlomek energie, co "diskuze" s tebou. Nevím, jestli to tvoje soustavně nesprávné citování mých výroků má být provokace nebo si tu diskuzi jen přizpůsobuješ tak, abys ji zvládal, ale moje trpělivost je právě u konce. Klidně si buď spokojený s tím, že si stále protiřečíš a místo argumentů umíš napsat jen cosi o zvratcích, ale já to tu balím. Na závěr jen něco vyjasním v pár bodech:

* "Conneryho bondovky nejsou tak skvělé, jak je zvykem ve společnosti tvrdit" ≠ "Conneryho bondovky nejsou skvělé"
[Ve společnosti je zvykem tvrdit, že Connery je nejlepší Bond, a tudíž se automaticky přejímá názor, že (všechny) bondovky s Connerym jsou také skvělé. - To je povrchní a podle mě i chybná dedukce. Některé jsou skvělé, některé ne.]
* dogmatik = ten, co zastává nějaký názor, o kterém odmítá pochybovat / kriticky uvažovat
* rutinér = ne žabař nebo neumětel, ale ten, co se nesnaží vymýšlet něco nového; spíš opakuje/napodobuje to, co už dělal někdo před ním
(Glen měl u 3 filmů z 5 výrazně změněný koncept bondovek, v Conneryho bondovkách se po Goldfingerovi už jen opakovalo vyzkoušené. Lhostejné, pod čí taktovkou: koncept a styl se neměnil.)

P.S.: Stále ses nezmohl na vysvětlení toho "klasického konceptu bondovek". :)

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

Jo. Pokial je smakuje x nesmakuje, oblibenec x rutiner ciernobiele videnie sveta, tak sa k ciernobielemu hrdo hlasim. Ktore bondovky su/nejsu skvele - to je sukromna vec kazdeho funouska. Za seba a zo svojho uhla pohladu pisem, ze su to 60. -ky a tie zo s Brosnanom. Pokial nejsu Conneryho bondovky podla teba skvele, tak prosim uz nereaguj, respektityvne ja uz nebudem reagovat. Glen je podla mna rutiner, a ver tomu, ze kvoli tebe nemienim menit svoj uhol pohladu. To vsak znamena, ze somk otvoreny aj dalsim uhlom pohladu. Conneryho bondovky zasak nejsu podla mna rutinerske, jelikoz ich tocili rozni reziseri. Som rad, ze mi nejdes vnucovat svoje postoje, lebo ani ja ti nemienim a nechcem vnucovat svoje postoje. Kazdemu, co jeho jest a co komu smakuje. Co som tym chcel povedat? Jaj, viem : nadristali sme toho tu uz dost, ci?

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Martin741

- podle tebe Glen příliš nenarušil "klasický koncept bondovek"; no jestli ho nenarušil ani v bondovce Jen pro tvé oči, tak co to ten koncept podle tebe vlastně je?
- píšeš, že je ti jasné, že Glena obhajuju, načež vypisuješ zase své oblíbence, které obhajuješ. Mhm. Chápu, že by to krásně zapadlo do tvého černobílého světa (šmakuje × nešmakuje, oblíbenec × rutinér, ...), ale to se pleteš. Glena nijak zvlášť nemusím. Jen jsem jeho bondovky dal na roveň tebou vyzdvihovaným Conneryho bondovkám, které podle mě zdaleka nejsou tak skvělé, jak je zvykem ve společnosti tvrdit. A uvedl jsem spoustu věcí, které dělají ty Glenovy bondovky zajímavějšími, než jakou mají pověst. Protože jestli něco Glen vážně není, tak rutinér. (Naopak jestli si něco to rutinérské označení zaslouží, tak je to většina Conneryho bondovek.)
- když se podíváš na začátek diskuze, tak zjistíš, že o to tady celou dobu jde: ne o nějaké vnucování postojů, ale o poměřování Conneryho bondovek s těmi Glenovými. Vypisováním osobních žebříčků bysme si toho o Bondovi zrovna moc neřekli, že? Tak si to tak neber, žes pro jednou na diskuzi diskutoval.

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

Diky za nazor, len nabuduce to skrat prosim ta, nechce sa mi to cele lustit. Od dogmatizmu mam fuckt hodne daleko, a jak prisiel Glen s volacim novym, tak novoty isli len do takej miery, aby prilis nenarusili klasicky koncept bondoviek. Moje videnie nenarusis, to sa neboj nyst. Z tvojho zvratku je mi jasne, ze Glena obhajujes,  a ze sa nezhodneme. To je v poradku, len mi nenanucuj svoj postoj ako spravny a nesnaz sa ma presvedcit, aby som zmenil svoj postoj k tomuto rutinerovi. Ja mam svojich oblubenych reziserov, ktorych obhajujem : Guy Hamilton, Terence Young, Lewis Gilbert, Campbella za Golden Eye /s mojou milovanou Tinou Turner a jej pesnickou/ a Spottiswooda s Tomorrow Never Dies. /Mendes mi tez nevadi/. Mne proste Glen nesmakuje, casto som pri jeho bondovkach usinal, zival a xmrti som sa nudil. Dialogy v jeho bondovkach boli u mna na hrane unosnosti a obcas sa nedali pocuvat. Tak uz sa zo s tym zmier, ze pre mna je John Glen 3. najhorsi reziser bondoviek /1. je Marc Foster a 2. Peter R. Hunt/. Na 3. mieste je Glen.

na příspěvěk reagoval Stegman

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Myslím, že už jsem uvedl dost příkladů, které mohly narušit tvé vidění světa, že se 40 let jelo v zajetých kolejích. Nejelo. Právě John Glen narušil klasický goldfingerovský typ bondovek nejvíckrát (i taková Chobotnička částečně narušila tradiční bondovské schéma, když motivace záporáka byla naprosto výjimečně spíš emocionálního rázu, než chladně racionálního). Nicméně Glen nebyl jediný, kdo přišel s něčím novým: v Moonrakerovi je Bond skoro až sebeparodicky supermanovský (dokáže bez tréninku absolvovat střílečku ve vesmíru, apod.), v Žít a nechat zemřít se Bond zabývá v podstatě obyčejným drogovým pašeráctvím, o velmi netradičním pojetí bondovky V tajné službě Jejího veličenstva snad ani netřeba mluvit.

 

Aby bylo jasno, tak mnou uvedené netradiční bondovky rozhodně nejsou výčtem mých oblíbených kousků; některé pokusy posunout Bonda jiným směrem se podle mě vyloženě nepovedly (např. Lazenbyho kousek), ale jiné se povedly (vč. Glenovy Jen pro tvé oči) a já jsem každopádně tvůrcům vděčný, že se čas od času snaží bondovky obohatit o něco nového. Např. Skyfall, která umně propojila klasické pojetí bondovek (Q, záliba v luxusních autech) s novým pojetím plným psychologicky propracovanějších charakterů, je podle mě velmi dobrý pokus. A nejen podle mě: je to přece nejvýdělečnější bondovka vůbec.


Nechápu, proč se proti craigovým (nebo glenovým) bondovkám tak vymezuješ. I když vlastně jo, chápu. Prostě sis vzal do hlavy, že Goldfingerovi se nic nevyrovná a přes to nejede vlak. To, že jako příklad povedené bondovky uvádíš zrovna Vyhlídku na smrt, je docela příznačné: ta je totiž považovaná za nepodařenou kopii Goldfingera. Tím ses sám krásně usvědčil z dogmatismu. No a s dogmatikem se nedá diskutovat, takže se loučím. Sjížděj Goldfingera do alelůja a čau. :)

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

u prvej otazky odpovedam ano, u druhej uz nie. Koncept filmov 007 fungoval 44 rokov na rovnakom zaklade, az Casino prislo s novinkou  a zmenou. A garantujem ti, ze vela ludi by uvitalo navrat do starych vychodenych kolaji s vyhravkami pana Q, Moneypenny, klasickym M., klasickou spionaznou atmosferou, akciou .....

Glenove bondovky apriori odsudzujem okrem jedneho pripadu : A View to a Kill. jedina bondovka od Glena, ktora mi smakovala. Suhlasim s tym, ze daltonove bondovky su realisticke, ale na moje pomery su mudzahedini vykresleni az prilis pozitivne. + prilis vela sa tara a casto len o hovne ...

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Martin741

Budiž. Můžeme vycházet z toho, že Goldfinger je dokonalá bondovka. Co to ale znamená pro ostatní bondovky? 1) Můžou se dokonalému Goldfingerovi aspoň vyrovnat? 2) Můžou být kvalitní, když nevycházejí z téhož pojetí bondovky jako ho známe u Goldfingera?
Pokud na obojí odpovíš NE, tak se asi nemáme o čem dál bavit, protože takový dogmatický přístup mi je bytostně cizí. A pokud odpovíš ANO, tak naprosto nechápu smysl toho kategorického odsudku Glenových bondovek, protože většina jich je pojata úplně jinak než onen Goldfinger (a tudíž je nesmysl o Glenovi říkat, že se Goldfingerovi ani nepřiblížil, když se o to ani nesnažil).

Malá vysvětlivka, co myslím tím "jiným pojetím": Oproti klasickým bondovkám Goldfingerova typu jsou Daltonovy bondovky relativně realistické (co do námětu nebo zobrazení násilí), Jen pro tvé oči jsou zase vyloženě oldschoolové (žádné superhračičky, statečné nymfomanky, ani záchrana lidstva).

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

A View to a Kill neny u mna najhorsie bondovka s Moore -om. Tam by som skor dal For Your Eyes Only, Man with the golden Gun.

2. Neny pravda, ze vo forme boli vsetci Bondi. Brosnan mal vo filme Dnes neumirej tiez pandero, a hodne tam bolo digitalnych scen. A to mam Brosnana rad.

3. Nikto zo s Bondov po Connerym  nedokazal natocit kult ako Goldfinger. A nedokaze to podla mna ani Krejg, mozu ho mat ludia radi akokolvek len chcu.  

na příspěvěk reagoval Stegman

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Srovnávat nejlepší Conneryho bondovky s nejhoršími Mooreovými... není to trochu tendenční? Podle mě je třeba Moonraker lepší bondovka (ve všech ohledech) než Dr.No. Dělat na základě toho nějaké obecnější závěry by ale byla chyba, že? 
Ve formě jsou všichni Bondové kromě starého Moorea, takže Conneryho nekaskadérské kousky jsou podle mě nepodstatné (aneb dovedu si představit, že takový D.Craig by je taky zvládl). 
Brosnan a Craig točili s možná ještě slavnějšími režiséry (S.Mendes, M.Campbell, M.Forster), ale sláva je lehce pofidérní hledisko.
Závěrem: Přestože má Connery na kontě perfektní kousky (Goldfinger), řekl bych, že v tuto chvíli jsou nejvyrovnanější (a zároveň na vysoké úrovni) Brosnanovy bondovky. To je podle mě to nejdůležitější hledisko při poměřování bondovských / ryanovských / (...) sérií.

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

1. Preco su conneryho bondovky pre mna najvyssie, hoci  si akcne sceny tocil sam? Akcne sceny u Conneryho su maximalne uveritelne, taky Roger Moore na svoju 60 -ku /A View to a Kill/ evidentne nevladal, a bolo vidno velmi casto, ktore sceny sa tocili  s kaskadermi a dvojnikmi. Okrem uveritelnosti Connery aj v reali vypadal, ze v osobnych subojoch je frajer, a rozhodne som si nepovedal, ze : "Jasne, vo filmoch je frajer, ale v reali by nemal sancu". Bolo to aj aj.

2. bod Slavni reziseri mozu tocit spatne filmy, taky Guy Hamilton ku konci svojej kariery uz netocil kulty typu Goldfinger. Ale zo vsetkych bondov ma Connery na konte spolupracu s fakt najslavnejsimi rezisermi : Hamilton, Terence Young. A spolupracoval s nimi na viac nez len jednom filme.

3. bod. pre mna su najhorsi bond zaporaci Telly Savalas /On her Majesty Secret Service/ a Mathieu Amalric /Quantum/. Obaja nepredstavuju realnu hrozbu, su ulizani, jemni, uhladeni a casto len kecaju do prazdna. Pleasence bol pre mna ako Ernst Stavros Blofeld vyborny zaporak /a predstavil sa ako isty doktor vo filme so Spencerom Jestli se rozzlobime/. Ernst Stavros Blofeld okrem Savalasa vzdy vzbudzoval hrozu a respekt.  

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Martin741

:) ok, a teď zpět k bondovkám. Já jen, že jsem si nedávno vyrobil takovou tabulku, kde jsem srovnával všechny bondovky a Conneryovky mi z toho nevyšly až tak jednoznačně lepší... a to mám Conneryho z Bondů nejradši. Dokážeš říct, v čem KONKRÉTNĚ jsou Conneryho bondovky lepší?

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

to uznavam, ze na hodnotenie lepsej restiky nestaci len to, ze tam spravia lepsi predkrm, polievku, hlavny chod ..... + tam treba este aj ceny pripocitat, obsluhu, kvalitu piva, nealko napojov ...

na příspěvěk reagoval Stegman

Stegman

Stegman (hodnocení, recenze)

Hmmm, tak to nebylo zrovna přesvědčivé.
Díky tomu, že se Connery nenechal zastupovat kaskadérem, jsou jeho bondovky lepší? Proč? Dále: Slavní režiséři nemůžou natočit špatné filmy? Záporáci jsou, snad s výjimkou  Pleasence, u všech Bondů srovnatelní. A ten výčet složek filmu? To je asi tak stejné, jako když se zeptám proč máš rád zrovna tamtu restauraci a ty mi řekneš, že tam dělají líp než jinde předkrmy, polívky, hlavní chody i zákusky. To jako sorry, ale to mi nestačí. Já chci slyšet, že ty borůvky na koláč trhají za chatou, apod. V ČEM je režie, děj,... Conneryho bondovek lepší?

na příspěvěk reagoval Martin741

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Stegman

Connery si tocil vsetky akcne sceny sam, bez kaskaderov. Prvy atribut. Dalsie : spolupraca s takymi velikanmi ako Guy Hamilton, vyber zaporakov, prepracovany dej, rezia, strih, triky, herecke vykonyy .....

Martin741

Martin741 (hodnocení, recenze)

Podla mna reziroval len priemerne bondovky, ktore sa nikdy nepriblizili k Connery- ovskym majstrstykom.

Uživatel Martin741 smazal svůj příspěvek.

Režisér

Střihač

Herec

Host

Reklama

Reklama