foto

Charles Grodin

  • nar. 21.4.1935 (82 let)
    Pittsburgh, Pennsylvania, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Charles Grodin (vl. jménem Grodinsky) se sice narodil do obchodně založené rodiny, ale ani v dětství netoužil jít v otcovských šlépějích (krejčovské zboží). Na University of Miami vystudoval drama a posléze bral soukromé hodiny. Divadlo Pittsburgh Playhouse se stalo prvním divadlem, v němž do světa herců vstoupil, ale jeho snem bylo Broadway. V r. 1962 se mu tento sen splnil a dostal roli ve hře Cin-cin, po boku Anthony Quinna. Na broadwayské scéně se projevil i jeho režisérský a scénáristický talent – je autorem her Price of Fame (Cena slávy) a One of the All-Time Greats (Jeden z velikánů všech dob).

Grodinova nejslavnější broadwayská herecká kreace pochází z r. 1975, kdy po boku Ellen Burstyn exceloval v romantické komedii PŘÍŠTÍ ROK VE STEJNOU DOBU. Své scénáristické zkušenosti využil i v TV, kde se podílel na pořadech Candid Camera (Skrytá kamera), The Simon and Garfunkel Special a za scénář ke snímku The Paul Simon Special obdržel cenu Emmy 1978.

Že se brzy objeví i ve filmu bylo nabíledni, ovšem zde se tak významných hereckých úspěchů, jako v divadle, už nedočkal. Ze všech komických postaviček dobromyslných, ale zmatených či přitroublých chlapíků na sebe výrazněji upozornil úlohou židovského novomanžela v komedii DOBYVATEL SRDCÍ (1972) a jakožto mazaný mafián v komedii PůLNOČNÍ BĚH (1988). Nejznámější je ale jako laskavý, byť poněkud nerudný otec z rodiny toužící po psím mazlíčkovi (BEETHOVEN, 1992 a BEETHOVEN II, 1993).

Charles Grodin není hercem velkých (a významných) rolí, za to je velmi talentovaným umělcem. Kromě scénářů, režie a divadelního a filmového herectví je i autorem vzpomínkových knih It Would Be So Nice If You Weren't Here (1991, Bylo by to tak pěkné, kdybyste tam nebyli) a How I Get Through Life (1993, Jak mohu proplout životem). Je podruhé ženatý a má 3 děti.

Alexandra "alpeew" Pečená-Havlíček

Herecká filmografie

Filmy

2017 The Private Life of a Modern Woman
2016 Madoff (TV film)
The Comedian
2014 The Humbling
While We're Young
2013 Brazzaville Teen-Ager
2006 Prodám šéfa zn. spěchá
1994 Clifford
Moje letní story
1993 A tak jsem si vzal řeznici
Beethoven 2
Dave
Srdce a duše
1992 Beethoven
1990 Muppets at Walt Disney World, The (TV film)
Takový je byznys
1989 Cranium Command
1988 Bláznivý výlet
Nemůžeš uspěchat lásku
Půlnoční běh
1987 Ishtar
1986 Last Resort
1985 Filmový sen
Grown-Ups (TV film)
1984 Průvodce osamělého muže
Žena v červeném
1983 Charley's Aunt (TV film)
1981 Great Muppet Caper, The
Malá, menší, ještě menší
1980 Jako za starých časů
Jsem na řadě
1979 Opálení
Real Life
1978 Grass Is Always Greener Over the Septic Tank, The (TV film)
Just Me and You (TV film)
Nebe může počkat
1977 Thieves
1976 King Kong
1974 11 Harrowhouse
1972 Dobyvatel srdcí
1970 Hlava 22
1968 Rosemary má děťátko
1967 Meanest Men in the West, The (TV film)
1964 Sex and the College Girl
1954 20 000 mil pod mořem

TV seriály

2007 5 Second Movies (TV seriál) - a.z.
1986 Fresno (TV seriál)
1964 Young Marrieds, The (TV seriál)

Dokumentární

2015 Bad IQ
2012 Char·ac·ter
1984 Making of 'The Woman in Red', The (TV film)

TV pořady

1999 60 Minutes II (TV pořad)
1996 Charles Grodin Show, The (TV pořad)
1995 Charles Grodin (TV pořad)
1994 All-Star 25th Birthday: Stars and Street Forever! (TV pořad)
1982 Night of 100 Stars (TV pořad)
1977 Paul Simon Special, The (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace