Reklama

Reklama

Strážci relikvie

všechny plakáty
Trailer 1

Skupina irských mnichů má za úkol přepravit do Říma cennou náboženskou relikvii. Ta má údajně velkou moc a mohla by zvrátit průběh křížových výprav v Jeruzalémě. Relikvie se však chtějí zmocnit normandští vojáci, a mnichy tak čeká boj nejen o vzácný poklad, ale i o holý život… (TV Prima)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (63)

Psychor 

všechny recenze uživatele

Kdyby N.W. Refn dokázal uspokojivě pracovat s tempem, mohla jeho Valhalla Rising dosahovat obdobných kvalit. Jakožto zdejší hororový expert sice navštěvuji ostatní filmové žánry spíše svátečně, avšak tvorbu talentovaného režiséra Brendana Muldowneye bedlivě sleduji již nějaký ten pátek a z jeho nového filmu jsem více než rozradostněn. Pilgrimage se může pochlubit působivou atmosférou, jež místy dokonce disponuje hororovým nádechem. K jejímu zdárnému vybudování výrazně napomohl evokativní hudební doprovod, kterému vévodí temné náboženské zpěvy, a rovněž ponuré irské klima. Velmi mě oslovoval i mysticismus, kterým je celý snímek prostoupen. Obstojný scénář, kvalitní herecké výkony a přítomný polylingvismus poté činí příběh uvěřitelným a dobově autentickým. Pilgrimage rozhodně doporučuji ke zhlédnutí a uděluji mu plné čtyři hvězdy. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale tyhle historické drsné filmy mi moc neříkají. Já vím, že je zde i nějaká snaha o poselství, ale za mě to prostě není ono. Je to drsné, ale přijde mi to dějově strašně prázdné. Chce to oslovit diváka, ale přitom to svým tempem dovede nudit, a to i přesto, že zde jsou souboje a akční scény. Ne, tohle není pro mě. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Přiznávám se, že zhruba první polovinu jsem stepovala nohama nudou a nezáživností, ale to se v druhé polovině změnilo. Ne nějak extra výrazně, ale už se konečně něco dělo. Krvavý boj o relikvii, vyjádření zla a dobra v souvislosti s vírou (ovšemže zastoupené známou církví) a nevírou. Prolínaly se tam různé mýty a já jsem docela jukala s čím vším se dalo bojovat. Velké plus byla temná atmosféra po celou dobu, takže jsem z toho měla málem deprese. Nicméně to bylo asi to nej z celého historického dramatu. Konec mně vyzněl do ztracena a to je u tohoto filmu škoda, alespoň nastíněná pointa by byla dobrá. Ale tu jsem si domyslela v souvislosti právě se zázračnou relikvií. Brendan asi věděl, proč to ukončil právě tak. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Výprava, kamera, lokace, hudba - fajn. Ale příběh je vlastně jen taková laciná historka proti katolické církvi, její rozpínavosti, krvavosti v dějinách, podrazech a tak. Prostě onen jednostranný pohled, nakolik má katolická církev z těch dob skutečně máslo na hlavě. Akorát mi přijde, že těch filmů tepajících církev je v poslední době skutečně až nějak moc, a i u soudu má právo promluvit obžalovaný. Jinak je scénář o tom, jak se parta mnichů s jedním fanatickým vyslancem Vatikánu s jednou relikvií v podobě šutru přesune nějakých pár kilometrů lesem, kde jsou zrazeni, zbylá skupinka pak prchá k moři, a mezitím dojde k pár slušně natočeným brutálním soubojům. Po skončení z toho nemám žádný pocit a nevím, co si z filmu odnést, teda kromě oné filmem nadiktované nenávisti. Duchovno v tom mimochodem není ani náhodou. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Nenechal jsem se odradit bídným hodnocením a za odměnu jsem dostal přesvědčivý historický film, s okázalou atmosférou poháněnou syrovým násilím. Kdo čeká akční jízdu, at' jde od toho, tohle je temný příběh zasazen do temné irské krajiny, plný náboženských pověr a mystik. Jednoznačnou hvězdou filmu je Jon Bernthal jako němý mnich. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (6)

  • Príbeh nie je založený na knižnej predlohe. (Kristine1)
  • Tom Holland (Diarmuid) používa v celom dialógu írsky prízvuk. Rodený je pritom Brit. (Kristine1)
  • Postava, kterou hraje Jon Bernthal, není ve skutečnosti němá. Na konci filmu pronese jediné slovo. (Nyan)

Reklama

Reklama