Reklama

Reklama

H.R. Giger

H.R. Giger

nar. 05.02.1940
Chur, Švýcarsko

zem. 13.05.2014 (74 let)
Švýcarsko

Zajímavosti (14)

Mutant 3 (2004)

  • Na tvorbě mutantů se již nepodílel H. R. Giger, známý tvůrce Vetřelce, a tak jeho post převzal Rob Hinderstien. (Terva)

Mutant (1995)

  • H. R. Giger financoval scénu ve vlaku ze svého. S věnovanými 100 000 amerických dolarů tak scéna mohla vzniknou přímo v jedoucím vlaku. (Terva)

Mutant (1995)

  • H. R. Giger se přímo nepodílel na stavbě těla Sil. Pro nemoc své matky neopustil Švýcarsko, ale své kresby odfaxoval do studia. (Terva)

Vetřelec ³ (1992)

  • H.R. Giger navrhl pro film i vetřelce, který měl zvířecí pařáty, čímž připomínal pumu. Když mu producenti řekli, ať zkusí něco trochu víc sexy, vymyslel xenomorfa s ženskými rty, který měl zabíjet polibkem. Tento "polibek smrti" byl pak využit v hororu Mutant (1995). (zdeny99)

Vetřelec ³ (1992)

  • Výtvarník H.R. Giger kompletně přepracoval titulní monstrum. V podstatě navrhl zcela nové, které místo vnitřní čelisti mělo jazyk, upravenou hlavu a lidské rty - chyběly zádové "roury" a celkově měl nový vetřelec dravější vzezření. Změny ale neprošly a tak se vetřelec dočkal pouze několika menších, spíše kosmetických úprav, vyplývajících ze psího hostitele. (messiah)

Vetřelec (1979)

  • Jeden z vedoucích pracovníků společnosti Fox, Peter Beale, se hádal s H.R. Gigerem, tvůrcem postavy Vetřelce, ohledně jeho honoráře, který Gigerovi přišel až urážlivý a přirovnal ho ke mzdě lepších sekretářek ve Švýcarsku. Dle slov producenta Gordona Carrolla trvala samotná rozepře tři hodiny. (PaTeXx)

Vetřelec (1979)

  • Vetřelec není jediným zástupcem mimozemské rasy. Ve filmu narážíme na pozůstatky mimozemského tvora, který bývá označován jako Space Jockey nebo také Pilot. Ridley Scott přiznal, že nemá tušení, kdo ze štábu označení Space Jockey použil, nicméně dotyčný vytvořil jméno, které dodnes používá fanouškovská komunita, a které je spojeno s mnoha tajemstvími. Označení Pilot je originální přezdívka, kterou pro tvora vymyslel jeho surrealistický tvůrce H. R. Giger. (-Victor-)

Vetřelec (1979)

  • Duchovním otcem samotného monstra je Hans Ruedi Giger, švýcarský umělec, který spolupracoval na scenériích filmu a Vetřelec se stal pevnou součástí jeho celoživotního díla. Giger za svou práci na filmu Vetřelec získal Oscara. Po nařčení z pornografie v souvislosti se svým dílem „Erotomechanics“ toto ocenění symbolicky vrátil. Vyjádřil tím pohrdání nad nepochopením svého díla. (Danny F.)

Vetřelec (1979)

  • H. R. Giger úspěšně žaloval 20th Century Fox za to, že nebyl v pokračováních Vetřelce dostatečně výrazně uveden v titulcích. Umělec stál za výtvarným zpracováním postavy Vetřelce. (don corleone)

Herec

Režisér

Dokumentární
1982

A New Face of Debbie Harry

1979

Giger's Alien

1975

Giger's Necronomicon

1973

Tagtraum

1968

Swiss Made

Krátkometrážní
1967

High and Heimkiller

Host

Reklama

Reklama