foto

Denis Villeneuve

  • nar. 3.10.1967 (50 let)
    Trois-Rivières, Quebec, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Denis Villeneuve zaujal mezinárodní publikum už středometrážním dokumentem REW-FFWD (1994) z chudinského ghetta v jamajském Kingstonu. V roce 1998 natočil svůj první celovečerní film 32. srpna na Zemi, který byl po premiéře v Cannes promítán na pětatřiceti dalších festivalech.

Následovala neméně úspěšná díla Maelström (2000), Další patro (2008, krátký hraný), Polytechnika (2009) a Požáry (2010). Všechny zmíněné snímky mohli karlovarští diváci vidět v roce 2011, kdy festival kanadskému tvůrci věnoval jednu ze svých retrospektivních sekcí.

Následující filmy už Villeneuve natočil ve Spojených státech: Zmizení (2013), Nepřítel (2013) a Sicario: Nájemný vrah (2015) se vyznačují prvky charakteristickými pro thriller, podobně jako sci-fi Příchozí (2016) jsou však do stejné míry žánrovými i svébytně autorskými díly.

MFF Karlovy Vary

Režijní filmografie

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

1995 Zigrail

Dokumentární

2013 Počítá se každá chvíle
Velcí hráči
2004 Weird Sex and Snowshoes: A Trek Through the Canadian Cinematic Psyche (TV film)

TV pořady

2017 Oscar 2017 (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 143)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace