foto

Glenne Headly

  • nar. 13.3.1955
    New London, Connecticut, USA
  • zem. 8.6.2017 (62 let)
    USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Všestranná herečka působící v divadle, televizi i filmu, Glenne Headly, se narodila connecticutském městě New Londonu 13. března 1955 a již od dětství snila o kariéře herečky. První roky života však trávila v péči své matky v San Franciscu a také u babičky v Pensylvánii. Když navštěvovala základní školu přestěhovala se s matkou do New Yorku, kde byla zařazena do speciální třídy rozumově nadaných dětí.

Již v dětství začala žít kulturním životem a začala studovat na Škole baletu Roberta Joffreyho a také moderní tanec na Martha Graham Studios. Později vystudovala obor drama na Vysoké škole múzických umění, který absolvovala s vyznamenáním. Na této škole však dále ve studiu nepokračovala a strávila rok ve Švýcarsku na American College, kde dosáhla bakalářského titulu.

Po návratu do New Yorku pracovala jako servírka, čímž si vydělávala na další studia a po nocích pracovala v divadle za minimální plat. První divadelní příležitosti se naskytly po Glenniném přestěhování do Chicaga, kde byla obsazena mj. v Goodman Theatre ve hře Prokletí hladovějící třídy, kde se poprvé potkala se svým budoucím manželem Johnem Malkovichem, za něhož se provdala v roce 1982. Později však přestoupila do divadelní skupiny Steppenwolf Theatre Ensemble a působení v této skupině ji vyneslo během 80. let devět nominací na divadelní cenu Josepha Jeffersona, z nichž čtyři dokázala proměnit v získání ceny. Později se vrátila zpět do New Yorku, kde získala Světovou divadelní cenu "Nejlepší nováček" za působení v Manhattan Theatre Club a hrála i na slavné Broadwayi pod režijním vedením Johna Malkoviche, za kterého v té době již byla vdaná.

První příležitost ve filmu se naskytla v roce 1981, kdy pro ni napsal režisér Arhur Penn malou roličku Loly ve svém filmu ČTYŘI PŘÁTELÉ (Four Friends). Následně se objevila v malých rolích v komedii FANDANGO (1985), v díle Woodyho Allena PURPUROVÁ RŮŽE Z KÁHIRY (The Purple Rose of Cairo, 1985), další komedii NADINE (1987) a ve výraznější vedlejší roli Janet se objevila po boku Steva Martina a Michaela Cainea v, i u nás, úspěšné komedii Franka Oze ŠPINAVÍ, PROHNILÍ LUMPOVÉ (Dirty Rotten Scoundrels, 1988). V roce 1990 na sebe Glenne upozornila rolí v komiksové komedii Warrena Beattyho DICK TRACY (1990), kde si kromě Beattyho zahrála po boku Al Pacina či Madonny. O rok později se v krimithrilleru VRAŽEDNÉ MYŠLENKY (Mortal Thoughts, 1991) představila jako Joyce utiskovaná despotickým manželem Bruce Willisem.

Začátek 90. let byl pro Glenne nelehkým. V roce 1990 se mimo jiné rozvedla s Johnem Malkovichem a také nastal odliv zajímavých hollywoodských nabídek. V roce 1993 si zahrála v kanadském dramatu ORDINARY MAGIC, při jehož natáčení se seznámila se svým druhým manželem Byronem McCullochem, kterého si vzala ještě v témže roce a s nímž žije dodnes. Nejvýraznější rolí devadesátých let byla manželka titulního hrdiny v podání Richarda Dreyfusse v hudebním dramatu OPUS PANA HOLLANDA (Mr. Holland's Opus, 1995). Následně se však musela spokojit s méně výraznými vedlejšími rolemi např. ve filmech DRSNÝ A DRSNĚJŠÍ (2 Days in the Valley, 1996), BABE 2: PRASÁTKO VE MĚSTĚ ( Babe: Pig in the City, 1998), komedii SNÍDANĚ ŠAMPIONŮ (Breakfast of Champions, 1999), kde se opět potkala s Brucem Willisem, dramatu s Michaelem Cainem KŘIŽOVATKA OSUDU (Around the Bend, 2004) či v nejnověji v roli Angely v DONU JONOVI (2013), autorském počinu Josepha Gordona-Lewitta.

S ubývajícím prostorem ve filmech se Glenne Headly začala stále více objevovat v televizních projektech. Zahrála si svéráznou doktorku Abby Keaton v devíti epizodách třetí sezóny (1996-97) úspěšného seriálu Pohotovost (ER). Dvakrát byla nominována na prestižní televizní cenu Emmy pro nejlepší herečku ve vedlejší roli: v roce 1989 za seriál Osamělá holubice a v roce 1996 za roli v TV filmu Bastard Out of Carolina, režírovaném Anjelicou Huston.

Glenne má jedno dítě se svým druhým manželem, ovládá znakovou řeč, kterou vystudovala pro potřeby své role v Opusu pana Hollanda a také umí francouzsky.

Petr "peetriss" Michalik

Herecká filmografie

Filmy

2018 Making Babies
2017 The Circle
Villa Capri
2016 Strange Weather
2015 Linka modlitby
Merry Xmas
2013 Don Jon
2009 Jonesovi
2008 Kit Kittredge: Odvážná novinářka
2006 Jmenovec
Paličatý všeuměl
Vezmi mě zpátky
2005 The Moguls
2004 Křižovatka osudu
Zpověď královny střední školy
2002 Burbs, The (TV film)
Ženy proti mužům (TV film)
2001 Bartleby
Co horšího se může stát?
Mezi námi děvčaty (TV film)
Na Zlatém jezeře (TV film)
2000 Dirigent (TV film)
Časový kód
1999 Snídaně šampionů
The Darkest Day (TV film)
1998 Akta X - Film
Babe 2: Prasátko ve městě
Má země (TV film)
Winchell (TV film)
1997 Pronto (TV film)
1996 Bastard Out of Carolina
Drsný a drsnější
Seržant Bilko
1995 Opus pana Hollanda
1994 Kšefty s tátou
1993 A kapela hrála dál (TV film)
Ordinary Magic
1991 Velký ostrov
Vražedné myšlenky
1990 Dick Tracy
1988 Paperhouse
Pravý Američan
Špinaví, prohnilí lumpové
1987 Chlap na míru
Nadine
1986 Seize the Day
1985 Eleni
Fandango
Purpurová růže z Káhiry
1983 Doktor Detroit
Say Goodnight, Gracie (TV film)
1981 Čtyři přátelé

TV seriály

2017 Future Man (TV seriál)
A Blowjob Before Dying (E06)
A Riphole In Time (E03)
Herpe: Fully Loaded (E02)
další epizody (4)
2016 Jedna noc (TV seriál)
Samson and Delilah (E06)
The Art of War (E04)
A Dark Crate (E03)
2013 Witches of East End (TV seriál)
2012 Parks and Recreation (TV seriál)
Ben's Parents (S05E06)
2006 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a kapitánovo manželství (S04E12)
2005 Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
Pod vlivem (S06E19)
2004 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk má padáka (S03E04)
Pan Monk a kapitánova žena (S02E14)
Ten, kdo tě chrání (TV seriál)
Beautiful Blue Mystic (S03E12)
2003 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk a velmi, velmi starý muž (S02E05)
1998 Encore! Encore! (TV seriál)
1997 Pohotovost (TV seriál)
Noční služba (S03E11)
1996 Pohotovost (TV seriál)
Vánoční bezdomovci (S03E10)
Na nic se neptej a já ti nebudu lhát (S03E09)
Union Station (S03E08)
další epizody (8)
1993 Hotelový pokoj (TV seriál)
1989 Osamělá holubice (TV seriál)

Dokumentární

2002 Scene Stealers

TV pořady

2008 Warren Beatty - pocta za celoživotní dílo (TV pořad)
1997 The 49th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1989 The 41st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace