foto

Gary Cole

  • nar. 20.9.1956 (61 let)
    Park Ridge, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Gary Michael Cole je syn správcu školy a školskej ekonómky z mesta Park Ridge v Illinois, kde sa i narodil. Ide o ten typ herca, o ktorom si poviete, že ho poznáte, ale ani za nič si nespomeniete kde to vlastne hral.

Svoju hereckú dráhu tento chlapík začal už na strednej škole, keď si zahral známu postavu psa Snoopyho v muzikálovej adaptácii diela You're a Good Man, Charlie Brown. Serióznejšiemu štúdiu herectva sa venoval v Chicagu na Illinois State University. Tu bol počas štúdia spoluzakladateľom hereckého súboru Remains Theatre Ensemble, ktorý v roku 1985 opustil a prestúpil k súboru Steppenwolf Theatre. V tomto roku mu tesne unikla hlavná úloha v seriáli Miami Vice, ktorú mu na poslednú chvíľu ukradol Don Johnson.

Neskôr sa však stal hlavnou hviezdou seriálov, ako napríklad Midnight Caller (Půlnoční linka) či American Gothic (Tajemný příběh z Ameriky). Vo filmoch je úzko spätý so skupinou Frat Pack a hercami ako Will Ferrell či Ben Stiller, keďže si zahral v ich filmoch ako napríklad Dodgeball: A True Underdog Story (Vybíjená), Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby (Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec) alebo I Spy (Jsem agent).

Jeho filmová tvorba je zvyčajne iba v medziach televíznej tvorby. Jeho prvou vážnejšou úlohou bolo dielo To Live and Die in L. A. (Žít a zemřít v L. A.) z roku 1985. Výraznejšou možnosťou preraziť na strieborné plátno bol film In the Line of Fire (S nasadením života) s hlavnou hviezdou Clintom Eastwoodom z roku 1993 či v roku 2000 The Gift (Takmer dokonalý zločin). Väčšinu jeho úloh v kino trhákoch však možno rátať iba ako podporné.

Okrem seriálovej, divadelnej a filmovej tvory sa Gary venuje i dabingu. Počuť ho možno v animovaných seriáloch Kim Possible alebo Family Guy (Griffinovci). Svoj hlas prepožičiava i animovaným komiksovým adaptáciám série DC, kde okrem iného narozprával napríklad superhrdinu The Spectre alebo známeho komisára Gordona z edície Batman.

V rodinnom živote je jeho manželkou herečka Teddi Siddall, s ktorou má dcéru Mary, ktorá trpí autizmom.

Michal "toi-toi" Fatura

Herecká filmografie

Filmy

2017 Small Crimes
2016 Hot Air
2015 Božské poslání
Christmas Eve
The Bronze
2014 Cotton
Děs po setmění
Kámoš napořád
Tammy
2013 Vamp U
2012 Officer and a Murderer, An (TV film)
Scruples (TV film)
2011 Hop
Chicago 8, The
Soudcova žena (TV film)
Vykoupení Joea Maye
2010 Batman vs. Red Hood
DC Showcase: The Spectre
Uncle Nigel (TV film)
2009 Jonesovi
2008 Good Behavior (TV film)
Navěky silný
Tajná dohoda
Travička zelená
2007 Americká kratochvíle
Osudové selhání
2006 Ricky Bobby: Nejrychlejší jezdec
That Guy (TV film)
2005 Cry Wolf
Kruh 2
Zamilovaní blázni
2004 Pop Rocks (TV film)
Rande s celebritou
Vybíjená
2003 Kim Possible: Problém s časem (TV film)
2002 Expres foto
Jsem agent
Kadetka Kelly (TV film)
The Brady Bunch in the White House (TV film)
2001 Rising Place, The
2000 American Adventure (TV film)
Téměř dokonalý zločin
1999 Maléry pana Šikuly
Polib nebesa
1998 Jednoduchý plán
Na Vánoce budu doma
1997 Cyclops, Baby
Gang policajtů
Lies He Told (TV film)
Santa Fe
1996 Bradyovi 2
For My Daughter's Honor (TV film)
1995 Bradyovi
1994 Riskantní poslání (TV film)
Time to Heal, A (TV film)
Zóna soumraku (TV film)
1993 Dva životy jedna smrt (TV film)
Když láska zabíjí (TV film)
S nasazením života
1991 Syn jitřní hvězdy (TV film)
1990 Stařec a moře (TV film)
1989 Ti, které tu zanechala (TV film)
1987 Echoes in the Darkness (TV film)
1986 Jack and Mike (TV film)
Lucas
Vital Signs (TV film)
1985 First Steps (TV film)
Žít a zemřít v L. A.
1984 Fatal Vision (TV film)
Matter of Principle, A (TV film)
1983 Heart of Steel (TV film)

TV seriály

2017 Dobrý boj (TV seriál)
Stoppable: Requiem for an Airdate (S01E05)
Inauguration (S01E01)
Mercy Street (TV seriál)
Balm in Gilead (S02E01)
Griffinovi (TV seriál)
The Peter Principal (S15E18)
The Finer Strings (S15E13)
Gronkowsbees (S15E11)
2016 Angie Tribeca (TV seriál)
Pilot (S01E01)
Mercy Street (TV seriál)
The Diabolical Plot (S01E06)
The Dead Room (S01E05)
The Belle Alliance (S01E04)
další epizody (6)
Griffinovi (TV seriál)
Chris Has Got a Date, Date, Date, Date, Date (S15E05)
Run, Chris, Run (S14E19)
The Heartbreak Dog (S14E16)
další epizody (4)
2015 F is for Family (TV seriál)
Rick a Morty (TV seriál)
Interdimensional Cable 2: Tempting Fate (S02E08)
Griffinovi (TV seriál)
A Shot in the Dark (S14E09)
Roasted Guy (S13E16)
Once Bitten (S13E15)
další epizody (5)
2014 Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Meg Stinks! (S12E19)
Secondhand Spoke (S12E15)
2013 Kravaťáci (TV seriál)
Koncovka (S03E08)
Spolužáci (S03E07)
Tenkrát (S03E06)
další epizody (7)
Griffinovi (TV seriál)
A Fistful of Meg (S12E04)
Space Cadet (S11E09)
2012 Audrey (TV seriál)
Viceprezident(ka) (TV seriál)
2011 Kravaťáci (TV seriál)
Pravidla hry (S01E11)
Chuck (TV seriál)
Chuck a svatební koordinátorka (S04E21)
Larry, kroť se (TV seriál)
The Divorce (S08E01)
Griffinovi (TV seriál)
Kozí chřipka (S09E17)
Výměna rolí (S09E13)
Hledá se ledvina (S09E08)
2010 Scooby Doo: Záhady s.r.o. (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Dokonalost vysílání (S09E02)
The Splendid Source (S08E19)
2009 Dobrá manželka (TV seriál)
Vražedná čísla (TV seriál)
Katův paradox (S06E01)
Griffinovi (TV seriál)
Spies Reminiscent of Us (S08E03)
Stew-roidy (S07E13)
2008 Chuck (TV seriál)
Chuck a Delorean (S02E10)
Zoufalé manželky (TV seriál)
Zase volná (S04E17)
Právo na obranu (S04E16)
Jak řekla matka (S04E15)
další epizody (6)
2007 12 Miles of Bad Road (TV seriál)
Lovci duchů (TV seriál)
Hollywood Babylon (S02E18)
Griffinovi (TV seriál)
Ať žije korupce (S05E17)
Kam s ním? (S05E16)
2006 Griffinovi (TV seriál)
Do uší ne! (S05E06)
Zachraňte vojína Briana (S05E04)
2005 Hledaní (TV seriál)
Wanted (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Otec, syn a svatý Fonz (S04E18)
Peterova televize (S04E14)
Hon na bažanty (S04E13)
další epizody (6)
2004 Vincentův svět (TV seriál)
2003 Můj přítel Monk (TV seriál)
Pan Monk se střetne s playboyem (S02E08)
2002 Family Affair (TV seriál)
Kim Possible (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Nad dopisy diváků (S03E21)
V dobrém i ve zlém (S03E19)
Brian toká, Peter kvoká (S03E17)
2001 Griffinovi (TV seriál)
Rodokmen Griffinů (S03E14)
Mizerný čokl (S03E13)
Špatný den pro spermie (S03E11)
další epizody (7)
2000 Harvey Birdman, Attorney at Law (TV seriál)
Griffinovi (TV seriál)
Otec na odpal (S02E21)
Pivní talent (S02E20)
Příběh z první stránky (S02E19)
další epizody (5)
1999 Křížová výprava (TV seriál)
1998 Ze Země na Měsíc (TV seriál)
1995 Tajemný příběh z Ameriky (TV seriál)
1988 Půlnoční linka (TV seriál)

Dokumentární

2011 Lt. Dan Band: For the Common Good
2004 I Love the '90s (TV seriál)

TV pořady

2016 The 2nd Annual Carney Awards (TV pořad)
2006 2006 MTV Movie Awards (TV pořad)
2002 Comedy Central Canned Ham: I Spy (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace