foto

Efrem Zimbalist Jr.

  • nar. 30.11.1918
    New York City, New York, USA
  • zem. 2.5.2014 (95 let)
    Solvang, California, USA

Biografie

Efrem Zimbalist Jr. je americký herec, známý především za své hvězdné působení v televizních seriálech 77 SUNSET STRIP /1958-1964/  a THE F.B.I. /1965-1974/. Diváci si jej určitě pamatují pro ztvárnění role „Dandy Jima Buckleye" v seriálu MAVERICK /1957-1962/ a také pro jeho hlas postavičky Alfreda Pennywortha z animovaného seriálu BATMAN: THE ANIMATED SERIES /1992-1995/.

Efrem se narodil v New Yorku slavnému houslistovi Efremovi Zimbalistovi Sr., narozenému na jihozápadě Ruska ve městě Rostov na Donu a operetní sopranistce Almě Gluck, která se narodila jako Reba Feinsohn v rumunském městě Iasi. Mladý Zimbalist navštěvoval Fay School v Southborough v Massachusetts.

V pozdních 30.letech navštěvoval Yale University a pracoval jako poslíček pro NBC Radio a následně sloužil pět let v armádě během 2.sv.války, kde se spřátelil s Garsonem Kaninem. Po válce se vrací do NY a v divadle začíná kariéru jak herce tak i producenta. Jedním z jeho produkčních úspěchů bylo angažování operetního skladatele a libretisty Giana Carla Menottiho na Broadwayi. V roce 1956 podepisuje smlouvu s Warner Brothers a stěhuje se do Hollywoodu.

Zimbalistovou první pravidelnou televizní rolí byla postava gamblera "Dandyho Jima Buckleyho" z výše zmíněného seriálu Maverick, kde hrál spolu s Jamesem Garnerem, nicméně v roce 1958, po pěti účinkováních v seriálu, Zimbalist seriál opouští, aby hrál hlavní postavu Stuarta „Stu" Baileyho v 77 Sunset Strip – populárního detektivního seriálu. V roce 1959 získal cenu Golden Globe pro nováčka roku v mužské kategorii. Po seriálu 77 Sunset Strip se objevil v dalších projektech společnosti CBS jako např. v krátce vysílaném drama seriálu THE REPORTER /1964/, kde postavu fiktivního novináře New York Globe Dannyho Taylora ztvárnil Harry Guardino. Objevil se v hlavních ale i vedlejších rolí několika filmů, jako třeba ve fiktivním dramatu HARLOW /1965/, v neo-noirovém snímku A FEVER IN THE BLOOD /1961/, v napínavém thrilleru WAIT UNTIL DARK /1967/ nebo v katastrofickém filmu AIRPORT 1975 /1974/.

Zimbalist ztvárnil postavu úředníka Daniela Chalmerse v televizním detektivním seriálu REMINGTON STEELE /1982-1987/ a hrál také v drama seriálu HOTEL. V roce 1990 hrál Zorrova otce v remaku TV kanálu Family Channel, THE NEW ZORRO. Nicméně po relokaci seriálu mimo Madrid ve Španělsku musel tuto roli přenechat Henrymu Darrowovi. V 90.letech měl malou roličku v kultovním sci-fi seriálu BABYLON 5 /1993-1998/, jako William Edgars. V 90.letech také propůjčil svůj hlas animovaným seriálům SUPERMAN: ANIMATED SERIES, THE NEW BATMAN ADVENTURES, JUSTICE LEAGUE, STATIC SHOCK, BATMAN: MASK OF THE PHANTOM, BATMAN: MYSTERY OF THE BATWOMAN a v animáku SPIDER MAN: THE ANIMATED SERIES propůjčil hlas doktorovi Octopusovi.

Působil jako moderátor pořadu "Good Morning, America" /1993/. Nakladetelství Limelight Editions v NY vydalo jeho autobigrafii "My Dinner of Herbs". V seriálu The F.B.I. ztvárnil Zimbalist roli agenta Lewise Erskina. Zimbalist v době natáčení navázal silný vztah s ředitelem FBI, J.Edgarem Hooverem, který požadoval přesné vylíčení postav a struktury FBI v co nejlepším světle. Pro herce, kteří měli hrát agenty FBI požadoval podstoupení osobní kontroly  a společenské způsobilosti hrát takové typy postav. Zimbalist prošel bez potíží a následně odjel do Washingtonu D.C., kde podstoupil výcvik agentů a interview se samotným Hooverem. Zimbalist a Hoover se pak stali vzájemnými obdivovateli po zbytek svých životů a Hoover dával Zimbalistovu postavu za vzor svým zaměstnancům. Společnost pro bývalé agenty FBI ocenila postavu Lewise Erskina řadou diplomů a vyznamenání. V roce 2009 předal ředitel FBI Robert Mueller plaketu cti Efremu Zimbalistovi za ztvárnění role v seriálu The F.B.I.

Jeho první žena Emily Munroe McNair zemřela na rakovinu v roce 1950. Zimbalistovou druhou ženou byla Loranda Stephanie Spaulding, kterou si vzal v roce 1956. Ta zemřela na rakovinu plic v roce 2007 ve věku 73 let. Zimbalist je otcem herečky Stephanie Zimbalist /se Stephanií Spaulding/, Efrema Zimbalisty III a Nancy Zimbalist /s Emily McNair/. I když byli Zimbalistovi rodiče asimilovaní nepraktikující Židé, sami konvertovali ke křesťanství a syna nechali pokřtít v Episkopální Církvi. Duchovní poutník Zimbalist byl propagátor transcedentální meditace od Maharishi Maheshe Yogiho. Po devíti letech ale zjistil, že tato metodu byla ztrátou času a vrátil se ke své episkopální církvi.

V roce 1963 a 1964 se Zimbalist připojil spolu s herci Williamem Lundiganem, Chillem Willsem a Walterem Brennanem ke kampani republikánského senátora Barryho M.Goldwatera proti jeho demokratickému kandidátovi, americkému prezidentovi Lyndonovi B. Johnsonovi. V roce 1994 bylo jeho jméno uvedeno na slavném Walk of Fame v Hollywoodu v kategorii televizní tvorby. Dvakrát byl nominován na cenu Primetime Emmy Awards, jednou na Laurel Awards a třikrát na Golden Globe Awards.

Lukáš "gatuso" Častulík

Herecká filmografie

Filmy

2003 Batman: Záhada Batwoman
2001 First Day, The (TV film)
1998 Batman & Mr. Freeze: Supernula
Taxík do Kanady (TV film)
1997 Batman a Superman (TV film)
1995 The Street Corner Kids: The Sequel
1994 Street Corner Kids, The
1993 Batman a fantom
1991 Žhavé výstřely
1983 Baby Sister (TV film)
Charley's Aunt (TV film)
Shooting Stars (TV film)
1982 Avenging, The
Beyond Witch Mountain (TV film)
Family in Blue (TV film)
1979 The Best Place to Be (TV film)
The Gathering, Part II (TV film)
1978 A Family Upside Down (TV film)
Teror z nebes (TV film)
1975 Who Is the Black Dahlia? (TV film)
1974 Letiště 1975
1967 Cosa Nostra, Arch Enemy of the FBI (TV film)
Čekej do tmy
1965 Harlow
The Reward
1962 The Chapman Report
1961 A Fever in the Blood
By Love Possessed
1960 The Crowded Sky
1958 Girl on the Run
Hlubiny
Home Before Dark
Too Much, Too Soon
Violent Road
1957 Bombardéry B-52
Kapka krve
1949 House of Strangers
1946 Mr. and Mrs. North (TV film)

TV seriály

2001 Liga spravedlivých (TV seriál)
2000 Static Shock (TV seriál)
1997 Batman (TV seriál)
Návštěvník (TV seriál)
Babylon 5 (TV seriál)
The Face of the Enemy (S04E17)
Exercise of Vital Powers (S04E16)
Moments of Transition (S04E14)
další epizody (4)
1996 Mighty Ducks (TV seriál)
Superman: The Animated Series (TV seriál)
Picket Fences (TV seriál)
Forget Selma (S04E20)
1995 Batman (TV seriál)
The Lion and the Unicorn (S04E05)
A Bullet for Bullock (S04E04)
1994 Burkeho zákon (TV seriál)
Gargoyles (TV seriál)
Iron Man (TV seriál)
Spiderman (TV seriál)
Stíny nad Waikiki (TV seriál)
Chůva k pohledání (TV seriál)
Material Fran (S02E04)
Batman (TV seriál)
Make 'Em Laugh (S03E07)
Baby-Doll (S03E04)
Bane (S03E01)
další epizody (5)
1993 Motomyši z Marsu (TV seriál)
Trade Winds (TV seriál)
Batman (TV seriál)
Paging the Crime Doctor (S02E05)
The Worry Men (S02E04)
Mudslide (S02E03)
další epizody (14)
1992 Batman (TV seriál)
What Is Reality? (S01E45)
Off Balance (S01E44)
His Silicon Soul (S01E43)
další epizody (33)
1991 Prince Valiant (TV seriál)
1990 Zorro (TV seriál)
1987 Remington Steele (TV seriál)
Steeled with a Kiss: Part 2 (S05E05)
Steeled with a Kiss: Part 1 (S05E04)
1984 Cover Up (TV seriál)
Finder of Lost Loves (TV seriál)
Hunter (TV seriál)
Partners in Crime (TV seriál)
To je vražda, napsala (TV seriál)
Who's the Boss? (TV seriál)
You Are the Jury (TV seriál)
1983 Hardcastle a McCormick (TV seriál)
Hotel (TV seriál)
1980 Scruples (TV seriál)
1977 Fantasy Island (TV seriál)
The Love Boat (TV seriál)
1965 The F.B.I. (TV seriál)
1964 Reportér (TV seriál)
1963 Bob Hope Presents the Chrysler Theatre (TV seriál)
1962 Zadáno pro Alfreda Hitchcocka (TV seriál)
1960 Insight (TV seriál)
1959 Hawaiian Eye (TV seriál)
Rawhide (TV seriál)
The Alaskans (TV seriál)
1958 77 Sunset Strip (TV seriál)
Bronco (TV seriál)
1957 Maverick (TV seriál)
Sugarfoot (TV seriál)
1956 Conflict (TV seriál)
1954 Disneyland (TV seriál)
1953 The United States Steel Hour (TV seriál)

Dokumentární

2008 Bratři Warnerové

Host

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky