Reklama

Reklama

Oscar 2022

(pořad)
  • USA 94th Annual Academy Awards (více)
Publicistický
USA, 2022, 180 min (Alternativní 90 min)

Režie:

Glenn Weiss

Účinkují:

Regina Hall (moderátor), Amy Schumer (moderátor), Wanda Sykes (moderátor), Zoë Kravitz, Lily James, Jessica Chastain, Kevin Costner, John Leguizamo (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Cena Akademie se udílí pravidelně od roku 1929. Letos budou tedy vyhlášeny výsledky již 94. ročníku. V přímém přenosu z Dolby Theatre v Hollywoodu se dozvíme, které snímky a tvůrčí osobnosti si letos odnesly legendární zlatou sošku, po celém světě známou jako Oscar. Mezi nominovanými snímky letos mimo jiné najdeme tituly jako Belfast režiséra Kennetha Branagha, Ulička přízraků režiséra Guillerma del Toro nebo West Side Story Stevena Spielberga. Šanci na ocenění mužského hereckého výkonu v hlavní roli mají také Will Smith za roli ve snímku Král Richard: Zrození šampiónek, Benedict Cumberbatch za roli ve snímku Síla psa, či Denzel Washington za výkon ve filmu The Tragedy of Macbeth. Za ženský herecký výkonv v hlavní roli jsou nominovány například Olivia Colman za roli ve filmu Temná dcera, Nicole Kidman za roli ve snímku Ricardovi nebo Jessica Chastain za výkon ve filmu Očima Tammy Faye. Slavnostním ceremoniálem nás z pražského studia provedou filmoví publicisté Pavel Sladký a Šárka Gmiterková. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Po mnoha letech jsem se ráno po Oskarech probudil jako čistá duše a zjistil až v rádiu cestou do práce, že v noci se konala Oskarová smršť ocenění, na kterou jsem trošku zapomněl. Trošku jsem si zanadával a zazoufal, jak ten život vedu a večer to pak doháněl. Kromě klasických záběrů na známé herce, na které se živě rád po roce podívám, jsem ale opět nedostal nic zásadně jiného. Tři moderátorky byly poměrně nudné (nejvíc jsem se smál asi když Amy visela ze stropu v obleku Spider-Mana) a nejzásadnější moment byl Smithův flákanec. Mrzí mě ten hon na něj. Nějak mám pocit, že pro něj mám pochopení. Byť chápu, že úlet to byl jak od Rocka tak i od Smithe. Po hudební stránce pak Billy Eillish se svým bratrem odevedla jeden z nejemotivnějších výkonů za poslední léta, hrdě po boku Bardley Coopera a Lady Gaga. Vítězství jim pak jednoznačně přeji. Po hereckých oceněních Will Smith zaslouženě, následně asi nejdelší a nejemotivnější proslov večera, navíc dost ovlivněný výše zmíněnou fackou, plný nepřímých, ale jistě upřímných omluv. A druhé milé překvapení určitě vítězství filmu V rytmu srdce. Co naplat, že se jedná o remake. Taková informace se mnohdy za hranice Atlantského oceánu ani nedostane a námět je to sám o sobě silný. K tomu herci z tohoto filmu (v porovnání s francouzskými souputníky) jsou samostatné jednotky, takže vítězství nejlepšího filmu mi vlastně přišlo jako fajn vyústění večera a výhra vedlejší mužské role Troye Kotsura jako dojímavá momentka. Druhou děkovačku ve znakové řeči Oskary asi už nezažijí. Poměrně oprávněně pak mnohá ocenění vykosila Duna a udělala mi tím radost. Když žánr jako sci-fi nebo fantasy sbírá Oskary, je to pro žánr tohoto typu vždycky úspěch, který se počítá. Nic víc mi tento večer nepřinesl, ale dle předpokladů. ()

Hismael 

všechny recenze uživatele

Will Smith měl hodně náročný večer. Jeho žena Jade Pinkett Smith, která v roce 2016 odmítla přijít na předávání Oscarů kvůli tomu, že většina nominovaných jsou běloši, tentokrát dorazila. Díky tomu vznikla jedna z největších kauz v historii předávání filmových ocenění. Dokonce větší než její gigantické šaty, které táhla za sebou. Celá kauza kde Will Smith v přímém přenosu nečekaně vchází na pódium po vtipu moderátora Chrise Rocka, aby mu dal flákanec a následně na něj řval jak psychopat, se stala okamžitě hitem internetu. Profil správného, hodného týpka Willovi najednou zmizel. Akademie jeho chování odsoudila a Will se později na sociálních sítích všem omluvil s tím, že jeho násilné chování je nepřijatelné. Přitom vtip Chrise, že se těší, až bude Jade hrát ikonickou postavu z filmu G.I.Jane, kvůli podobnému účesu, který sice díky alopecii nemá dobrovolně, prakticky nijak výrazně nevybočuje ze stand-up komického způsobu moderování v určitých částech večera. Už na začátku trio moderátorek si udělá srandu z herce Timotheé Chalameta, že po covidu vypadá příšerně. Mezi tím vším jsou různé pěvecké vystoupení a samozřejmě předávání cen. Později Will Smith vyhraje Oscara za nejlepšího herce v hlavní roli, začne brečet a spustí projev plný patetického dobra, které se nijak neshoduje s tím, co před chvílí předvedl. Samozřejmě každý na to může mít různý názor, ale jakékoliv polemizování zastíní fakt, že fyzické napadení je prostě špatně. Pro diváka, který takové americké pořady příliš nesleduje, může působit zvláštně, proč se tam řeší, kdo má jakou barvu pleti, jaké je národnosti, nebo rasy. Přitom v dnešní korektní době, by byl očekávaný spíše opak. Když si ale člověk uvědomí, že nominované filmy musí splnit určité kvóty na ženy, etnické i sexuální menšiny, tak to zase takové překvapení není. Filmy jsou opět vybírány především podle toho, jaké téma a myšlenky se ve filmu prezentují, i když jejich obecná kvalita ve smyslu "nejlepší film ze všech", se také bere v potaz. Je tam velmi mnoho vystupujících a každý to pojme trochu jinak, takže hodnocení těchto 3 hodin, je spíše o tom, jak moc vás předávání cen Oskar zajímá. Odhalená bradavka Sereny Williamsové byla taková třešnička na dortu, které si nevšiml snad ani bulvár. ()

Reklama

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Za tuhle nekoukatelnou frašku bych dal Akademii takovej bitchslap jako Will Smith Chrisu Rockovi. O samotnejch výhrách radši ani nemluvě – ani teď nevěřím svým uším, že vyhrál ten hluchoněmej low-cost kýč 'CODA'. Žádná nominace pro 'Titane' Julie Docornau je totální výsměch. Nuff said.... PS: tenhle ročník byl sice na hovno, ale děkuji Willovi a Chrisovi za jeden z nejlepších memů všech dob! ()

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Být méně keců ohledně toho, jak a kdo proč tam je (samozřejmě, jak samy odůvodňovali, kvůli korektnosti), bylo by to lepší. Dostalo se i na pár překvapení ohledně vítězů. Kromě vlezlých hlavních moderátorek jinak všichni moderovali dobře a já se bavil. Celý večer se nesl v duchu Encanto, takže hudba se mi i docela líbila (latina je super). A český dabing byl dobrý. A Willi Smithi, jsem na tvé straně! - i když teď jak o tom po pár měsících přemýšlím, tak asi na tvé straně nejsem (respekt. je mi to jedno) ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ už niekoľko rokov mi je úplne jedno, kto získa Oscara (úroveň Oscaroviek roky prudko klesá a za posledných minimálne 10 rokov sa nejaká stálica medzi nimi zrodí veľmi zriedkavo) a aj tento rok ma vlastne potešil len Oscar pre Billie Eilish, ktorej hudbu mám rád. Ale roky rokúce Oscarovú show rád sledujem. S výnimkou minulého roka, keď show dosiahla také dno nudy, že som to po pol hodine vzdal, to tentoraz bola zase raz celkom zábava. Z časti vďaka tvorcom (rôzne retro medailónky Godfather, Bondovky a hlavne Pulp Fiction alebo pekný zostrih zosnulých hviezd) a z časti na úkor zúčastnených. Smith a jeho fackovačka a aj fuckovačka sa zapíše do dejín. Som zvedavý jak mu to ovplyvní kariéru. Trio moderátoriek bolo bohužiaľ znova dokonale nevtipné a rovnako aj pokusy o pre mňa asi navždy nepochopiteľný černošský humor, behom ktorého sa všetci černosi nonstop správali nedôstojne jak nejakí ožrani z krčmy. Takže celkovo si tento ročník zaslúži taký mierny tichý potlesk hlavne pre nepočujúcich. 6/10. ()

Galerie (922)

Související novinky

Jak se to má s příštími Oscary?

Jak se to má s příštími Oscary?

28.08.2022

S trochou nadsázky lze říct, že z letošního předávání Cen Akademie už si všichni pamatují jen facku, kterou herec Will Smith přímo na pódiu vlepil komikovi Chrisovi Rockovi kvůli pichlavému vtipu.… (více)

Will Smith má na čas s Oscary utrum

Will Smith má na čas s Oscary utrum

08.04.2022

Po impulzivním útoku Willa Smithe (Král Richard: Zrození šampiónek) na komika Chrise Rocka během letošního ceremoniálu předávání prestižních Oscarů, kdy slavný herec po nekorektním vtipu na účet své… (více)

Projekty s Willem Smithem dostávají stopku

Projekty s Willem Smithem dostávají stopku

04.04.2022

Pokud poslední týden sledujete novinky a to nejen ze světa filmu, určitě vám neunikl enormně diskutovaný incident na předávání Cen Akademie, kdy herec Will Smith (čerstvý držitel Oscara za hlavní… (více)

Will Smith vydal omluvu

Will Smith vydal omluvu

30.03.2022

Je úterý, takže touhle dobou už nejspíš zpráva o facce, kterou dal Will Smith během oscarového večera komikovi Chrisi Rockovi za nepovedený vtip na adresu jeho manželky Jady Pinkett Smith, dorazila i… (více)

Reklama

Reklama