foto

Emil Viklický

  • nar. 23.11.1948 (70 let)
    Olomouc, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Emil Viklický je přední český jazzový pianista a hudební skladatel. Pochází z Olomouce z výtvarnické rodiny (otec byl asistentem malíře Jana Zrzavého v letech 1946-49). Po maturitě na Slovanském gymnáziu v Olomouci (1966) absolvoval obor numerická matematika na přírodovědecké fakultě olomoucké Univerzity Palackého (1966-71, promovaný matematik), oboru se však později nevěnoval, protože již během studií přenesl svůj zájem na hudbu a zejména jazz. Svou roli v jeho rozhodnutí ale hrála i změna politických poměrů v tehdejších Československu po roce 1968-69. „Chtěli si mě tehdy nechat na fakultě jako asistenta analýzy, a kdyby nebylo negativních změn ve společnosti, možná by to tak i dopadlo,“ vzpomíná Viklický v jednom z pozdějších rozhovorů.

V první polovině 70. let hrál Viklický v Jazz Sanatoriu Luďka Hulana, SHQ Karla Velebného a byl členem jazzrockového Energitu. Tehdy se začal se prosazovat i v zahraničí V roce 1976 zvítězil v mezinárodní soutěži jazzových klavíristů v Lyonu a ve stejném roce získal za skladbu „Zelený satén“ první cenu v mezinárodní skladatelské soutěži v Monaku ve stejné soutěži získal později (r. 1985) druhou cenu za skladbu „Cacharel“.

Jeho první sólové album „V Holomoci městě“ (1977) zaznamenalo velmi pozitivní ohlas u jazzové veřejnosti a kritiky (zisk ceny Supraphonu 1979). Viklickému se zde podařilo spojit standardní moderní jazzový projev s inspiracemi z hudby jeho moravského regionu.

Další důležitý vklad do umělecké dráhy Viklického vnesl jeho studijní pobyt na prestižním jazzovém učilišti Berklee College v Bostonu (1977-78). Tam si Viklický prohluboval zejména své znalosti kompozice a aranžmá (u Herba Pomeroye, Grega Hopkinse, Mikea Gibbse ad.).

Od návratu z USA vedl Viklický svou kvartetní formaci, vystupující zprvu pod názvem Československé jazzové kvarteto, později pod jeho vlastním jménem. S ansámblem Lou Blackburn International Quartet však vystupoval i v řadě evropských i mimoevropských zemí. Dlouhodobá a mimořádně intenzivní byla spolupráce s finským skladatelem, trumpetistou a hráčem na syntezátory Jarmo Sermilä. Viklický pobýval ve Finsku 1982-83 a ze společných nahrávek vzniklo zahraniční kritikou vysoce hodnocené album „Confluence“. Ve své rozsáhlé jazzové činnosti pokračoval Viklický i v 90. letech a po zlomu století: viz např. 1991 vystoupení na North Sea Jazz Festival.

Ve své tvorbě 80. a 90. let se Viklický i nadále úspěšně snažil o fúzi folkloru s jazzem. Nejvíce přitom spolupracoval s Výrazně přitom spolupracoval se zpěvačkou Zuzanou Lapčíkovou a později též primášem Hradišťanu Jiřím Pavlicou či zpěvačkou Ivou Bittovou.

Vedle nahrávek s předními světovými jazzmany, mimo jiné trumpetistou Joe Newmanem, pianistou Jamesem Williamsem a kytaristou Billem Frisellem, se postupně stále výrazněji věnuje kompozici soudobé hudbě (viz např. CD „Homage to Josip Plečnik“, vydané při příležitosti Plečnikovy výstavy na Pražském hradě).

Je autorem i třech oper. Ta první „Faidra“ vyhrála v mezinárodní soutěži Nová Opera pro Prahu 2000. Dále složil komorní operu „Oráč a smrt“, inspirovanou disputací Jana ze Žatce, a operu „Máchův deník“ aneb „Hynku, jak si to představuješ?“, napsanou v r. 2003 na objednávku Národního divadla.

Honza "HonzaBez" Bezděkovský

Skladatelská filmografie

Filmy

2018 Balada o pilotovi (TV film)
2016 Případ pro malíře (TV film)
2011 Cizinec a krásná paní (TV film)
2010 Bloudím
2009 Rytmus v patách (TV film)
2008 Devatenáct klavírů (TV film)
Novecento (divadelní záznam)
2007 Muž a stín (TV film)
Začarovaná láska (TV film)
2005 Vítězství (TV film)
2004 Když chcípne pes (TV film)
Smetanový svět (TV film)
2003 Stará láska nerezaví (TV film)
2001 O víle Arnoštce (TV film)
Ta třetí (TV film)
Takový slušný člověk (TV film)
Velký Kýchač
2000 Die Verwegene - Kämpfe um deinen Traum (TV film)
Zpráva o putování studentů Petra a Jakuba
1999 Berlín v ohrožení (TV film)
1998 Minulost
1997 Liebe Lügen (TV film)
1996 Kondom des Grauens
1995 Má je pomsta
1994 Narcisový dům (TV film)
1990 Wette, Die (TV film)
1989 Medvěd Ferdinand ve městě
1987 Bezelstné hry
1986 Krajina s nábytkem
1985 Aprílová romance
1984 Ano
Imago
O rybáři, který nikdy nic nechytil
1981 Evoluce

TV seriály

2017 Trapný padesátky (TV seriál)
Splněný sen (E12)
Pilulky pro štěstí (E11)
Nejtrapnější osmdesátka (E10)
další epizody (12)
2008 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Kořeny (S05E12)
Upratovačka (S05E11)
Dvě plus jeden (S05E10)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
Reparát (S02E06)
Výlet (S02E05)
Hajzlík (S02E04)
2004 Nadměrné maličkosti (TV seriál)
Čas grundlí (S01E10)
2003 Hurvínkův rok (TV seriál)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
Může být soudce šťastný? (E13)
Sbohem, pane profesore (E12)
Padni komu padni (E11)
další epizody (13)
Nils a divoké husy (TV seriál)
1995 Broučci (TV seriál)
1989 Fabrika na oficíry (TV seriál)
1987 Hugo z hor (TV seriál)
Návrat (E08)
Škola ticha (E07)
Výlet (E06)
další epizody (8)
Křeček v noční košili (TV seriál)
Vlaštovko, leť! (E06)
Zloděj v noční košili (E05)
V pasti (E04)
další epizody (6)
1985 Zmatky kluka Zmatlíka (TV seriál)

Dokumentární

2008 Karel Čapek a jeho obyčejný svět (TV film)

Herecká filmografie

Filmy

2008 Novecento (divadelní záznam)
2007 Muž a stín (TV film)

TV seriály

2017 Trapný padesátky (TV seriál)
Splněný sen (E12)
Pilulky pro štěstí (E11)
Nejtrapnější osmdesátka (E10)
další epizody (12)

Dokumentární

2013 Díky nejen za jazz, pane prezidente (koncert)
2005 Morava - George Mraz, Emil Viklický, Zuzana Lapčíková, Laco Tropp (koncert)
2001 Ocet (studentský film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Blues samotářky (S02E17)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Hořký plamen (koncert)
1996 Na koštěti do nebe (TV film)
1993 Emil Viklický a hosté v Redutě (koncert)

TV pořady

2017 Trilobit 2017 (TV pořad)
2015 Slavnostní galavečer k 125. výročí založení Akademie věd (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1997 Paskvil (TV pořad)
1989 Na vlnách Orchestru Gustava Broma (TV pořad)
1981 Čierne a biele (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(28)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace