Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Kdo ví, jak se stalo, že si Kája Berka na návštěvu k dědečkovi a babičce do Ružbachu zapomněl vzít s sebou pyžamo. Prababička mu ochotně půjčila noční košili po pradědečkovi, o němž se v rodině tradovalo, že byl směšný snílek a vynálezce nesmyslných předmětů. Jedině prababička pokládala svého zesnulého manžela, profesora na místním gymnáziu, za zneuznaného génia. Kája, poté, co prosnil noc v pradědečkově noční košili, dal babičce plně za pravdu. Nejenom, že zažil v pradědečkově vyučovací hodině výlet do pravěku, ale dozvěděl se tady důležitou informaci. Jeho starší bratr Radim, konstruktér velké automobilky, se už dávno trápí se svým vynálezem převratného významu. Pradědeček prozradí Kájovi, že na podobném vynálezu auta, které bude jezdit zadarmo a bez škodlivých zplodin, sám kdysi pracoval a důležitou dokumentaci zakopal na zahradě. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (177)

Paity 

všechny recenze uživatele

Teda v anglickém překladu to vypadá šíleně. V každém případě můj velmi obíbený seriál. Ani jsem nevěděl, že to bylo natočeno až v roce 1987, spíše jsem to tipoval na začátek 80. let. Určitě jde ale o velmi povedenou záležitost s oiriginálním příběhem. A hlavně, kdo by si nepamatoval ovládání Júlia Satinského prostřednictvím kladiva bušícího do nějakých jeho mozkových závitů. To už prostě nikdo nezopakuje. ()

hajdekr 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený seriál. Úžasné pradědečkovy vynálezy, postavy dobře zahrané. Jediné, co vytýkám, je nelogická zápletka ve čtvrtém dílu, kdy se ve snu osvobodí Zedral a zabarikáduje se v mozku pana Křečka - pokud to bylo ve snu pana Křečka, nemohlo to být doopravdy, tedy ani Zedral nemohl vyštvat kluky z mozku pana Křečka, protože to byl jen sen... ()

Reklama

Al44... 

všechny recenze uživatele

Další a velmi povedený český seriál s tematikou cestování časem a následném ovlivnění budoucnosti. Nápadité vynálezy, na svou dobu dobré triky, kvalitní herecké obsazení a samozřejmě cesta do nitra člověka dělají z tohoto seriálu napínavou a zábavnou podívanou. Samozřejmě je vše laděno do mírně komediálního kabátu, takže se u toho i s radostí zasmějeme. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Byly to spíš křeče v noční košili, ale co, ono tehdy nebylo z čeho vybírat. Pro děti to měla být jakási pozvánka do světa dospělých, která měla ukázat, že lidi jsou svině a kdo nekrade, okrádá rodinu a že bez ostrých loktů se může kdejaký neználek zahrabat. Milé děti, vezměte si příklad ze starého pana Křečka, takhle se dělá kariéra. Zapomeňte na naivitu mladého Brodského. Když opominu tento kontex, jednalo se o legrační a dobrodružné fantasy, kde si tvůrci udělali perfektní kličku ohledně cestování časem, prostě si oblékli pradědečkovu noční košili. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tvorcovia Vorlíček - Macourek boli v tej dobe bezkonkurenčnými pánmi filmovej fantázie. Medze si jednoznačne nekládli a tento populárny seriál je toho dôkazom. Humor a parodické motívy podporované úchvatnou trikovou stránkou pôsobia príjemne a nenútene. Je to skutočný vrchol československej seriálovej fantasy tvorby, nechávajúc ďaleko za sebou hity ako ARABELA alebo SPADLA Z OBLAKOV. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (9)

  • Televizor, který je u Křečků poškozen, má značku ULDRICH - 1 HD. S největší pravděpodobností se jedná o odkaz na kameramana seriálu Františka Uldricha. (Kwej)
  • Seriál měl mít původně název „Jak řídit inženýra křečka“. O finálním názvu rozhodl až německý producent. Název „Jak řídit inženýra Křečka“ má alespoň kniha kterou napsala Hermína Franková, která vznikla podle seriálu. [Zdroj: Václav Vorlíček, Petr Macek – kniha Pane, vy jste režisér!] (JT19)
  • V jednej zo scén Kája (Ondřej Regazzo) stojí v oku inžiniera Křečka (Július Satinský) a pozerá sa cez jeho zrenicu. V takomto prípade by však stál v ceste svetlu predchádzajúcemu cez jeho oko a vytváral tak tieň, ktorý by sa premietol na sietnicu a ničil tak „obraz“. (ČSFD)

Reklama

Reklama