foto

Kim Hunter

  • nar. 12.11.1922
    Detroit, Michigan, USA
  • zem. 11.9.2002 (79 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americká herečka Kim Hunter, rodným jménem Janet Cole, se narodila 12. listopadu roku 1922 v Detroitu. Když jí bylo 17, debutovala v hororovém snímku „THE SEVENTH VICTIM“ (1943). Popularita jí nezadržitelně vzrostla také díky roli v romantickém fantasy OTÁZKA ŽIVOTA A SMRTI (1946).

Průlom v její kariéře nastal v roce 1947. Vytvořila postavu Stelly Kowalski ve filmovém zpracování Williemsova dramatu TRAMVAJ DO STANICE TOUHA. Tento – dnes již klasický snímek, byl nominován na Oscara ve dvanácti kategoriích. Film nakonec získal čtyři Oscary a jednoho z nich si odnesla i Kim Hunter za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli.

Brzy na to nabrala její popularita nesmírný rozjezd. Pak se však z ničeho nic objevilo její jméno v brožuře Red-Scare obsahující seznam těch, kteří údajně měli co dočinění s komunistickou manipulací v umělecko-zábavném průmyslu. Rázem se tak dostala na černou listinu. O několik roků později byla vyzvána jako hlavní svědek v soudním procesu podníceném další obětí anti-komunistického pronásledování. Její svědectvím byla ona brožura zdiskreditována a tím napomohla sobě i dalšímu tuctu umělců k opětovnému získání dobré pověsti.

Po této neblahé aféře se vrátila k filmu už jen sporadicky a delší období se více věnovala televizní tvorbě. Nakonec jí to však nedalo a k filmu se vrátila. A návrat to byl opravdu triumfální. Přijala totiž roli opičí ženy doktorky Ziry v proslulém sci-fi PLANETA OPIC (1968). Mnohé její kolegyně z branže pak velice litovaly, že tuto zpočátku ne příliš atraktivní roli odmítly. PLANETA OPIC se stala takovým hitem, že filmaři natočili i další pokračování. Kim Hunter se tak v roli sympatické Dr. Ziry objevila ještě dvakrát. Tato role jí tak proslavila, že s ní byla spojována až po zbytek života.

Mimo ni však vytvořila během své kariéry spoustu dalších televizních a filmových postav. I konec její herecké dráhy byl poměrně pestrý. Objevila se například v dramatech: PŮLNOC V ZAHRADĚ DOBRA A ZLA (1997), DRAŽŠÍ NEŽ RUBÍNY (1998) a „OUT OF THE COLD“ (1999). Jejím posledním snímkem bylo drama „THE SMALLER PLACE“ (2000), kde si zahrála matku herce Timothyho Bottomse.

Také vydala knihu „Loose in the Kitchen“, která je zajímavou kombinací životopisu a kuchařky. Byla provdaná za spisovatele Roberta Emmotta. Dne 11. září 2002, ve věku nedožitých osmdesáti let, zavřela Kim Hunter oči nadobro. Příčinou jejího úmrtí byl srdeční infarkt. Jen několik jejích spoluobčanů se v tento den v krátkém novinovém oznámení dočetlo o smrti této jedinečné herečky. Většinu vzpomínek Američané věnovali svým spoluobčanům a příbuzným, kteří přesně v tento den předešlého roku tragicky zemřeli při teroristických útocích. I pro Kim Hunter skončila její dlouhá cesta životem v New Yorku.

Ondra "Agatha" Dvořák

Herecká filmografie

Filmy

2000 Hiding Place, A
Tudy k životu
1999 Blue Moon (TV film)
Čas lásky
Stíny minulosti
1998 Dražší než rubíny
1997 Půlnoc v zahradě dobra a zla
1993 Krevní pouto: Smrt v rodině (TV film)
The Black Cat
Truimf nad neštěstím: Příběh hurikánu Andrew (TV film)
1990 Dvě ďábelské oči
1989 Cross of Fire (TV film)
1988 Sbohem, supermámo (TV film)
1987 The Kindred
1985 Private Sessions (TV film)
Tři dukáty pro Sarah (TV film)
1981 Skokie (TV film)
1980 F.D.R.: The Last Year (TV film)
1979 Golden Gate Murders, The (TV film)
1978 Stubby Pringle's Christmas (TV film)
1976 Dark August
The Dark Side of Innocence (TV film)
1975 Ellery Queen (TV film)
1974 Bad Ronald (TV film)
Born Innocent (TV film)
Unwed Father (TV film)
1973 Magician, The (TV film)
1971 Columbo: Prázdný rám (TV film)
In Search of America (TV film)
Jennifer on My Mind
Útěk z Planety opic
1970 Dial Hot Line (TV film)
Do nitra Planety opic
Teaching, The (TV film)
1968 Planeta opic
Plavec
Young Loner, The (TV film)
1966 Lamp at Midnight (TV film)
1964 Lilith
1961 Give Us Barabbas! (TV film)
1960 Closing Door, The (TV film)
Special for Women: The Cold Woman (TV film)
1958 Money, Women and Guns
1957 Comedian, The (TV film)
Mladý cizinec
1956 Bermuda Affair
Requiem for a Heavyweight (TV film)
Storm Center
1952 Anything Can Happen
Deadline - U.S.A.
1951 Tramvaj do stanice Touha
1946 Otázka života a smrti
1945 You Came Along
1944 Canterburská povídka
Neznámí lidé
1943 Tender Comrade
The Seventh Victim

TV seriály

1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1979 Backstairs at the White House (TV seriál)
1976 Once an Eagle (TV seriál)
1973 Evil Touch, The (TV seriál)
1959 Play of the Week (TV seriál)
1956 As the World Turns (TV seriál)
Playhouse 90 (TV seriál)
The Edge of Night (TV seriál)
1948 Lamp Unto My Feet (TV seriál)

Dokumentární

2010 Kameraman: Život a dílo Jacka Cardiffa
2008 Proboha!
You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2003 Broadway: The Golden Age, by the Legends Who Were There
None Without Sin (TV film)
2001 Larry and Vivien: The Oliviers in Love (TV film)
1998 A&E Biography: Roddy McDowall - Hollywood's Best Friend (TV film)
Behind the Planet of the Apes (TV film)
Glorious Technicolor (TV film)
1995 Rod Serling: Submitted for Your Approval (TV film)
1994 Tennessee Williams: Orpheus of the American Stage (TV film)
1990 Vivian Leigh: Více než Scarlett (TV film)

TV pořady

2003 The 30th Annual Daytime Emmy Awards (TV pořad) - a.z.
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1964 That Was the Week That Was (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace