foto

Andrew Stanton

  • nar. 3.12.1965 (54 let)
    Boston, Massachusetts, USA

Biografie

ANDREW STANTON je v Pixar Animation Studios jednou z nejvýraznějších osobností už od roku 1990, kdy do firmy, složené z elity průkopníků počítačové animace, nastoupil jako devátý zaměstnanec a stal se jejím druhým animátorem. Jako kreativní viceprezident nyní vede a dohlíží na práce na všech celovečerních i krátkých filmech Pixaru.

Stantonovým režijním debutem byl kasovní trhák Hledá se Nemo, jeho původní námět, u kterého se podílel i na napsání scénáře. Film Stantonovi vynesl dvě nominace na Oscara (nejlepší scénář a nejlepší animovaný film) a získal Oscara za nejlepší animovaný celovečerní film roku 2003, první takové ocenění, které Pixar za celovečerní film získal.

Stanton byl jedním ze čtyř scénáristů, kteří byli v roce 1996 nominováni na Oscara za Příběh hraček a jako scénárista se podílel na všech následujících filmech Pixaru – Život brouka, Příběh hraček 2, Příšerky s.r.o. a Hledá se Nemo. Kromě toho pracoval na Životu brouka jako pomocný režisér a byl vedoucím výroby Příšerek s.r.o. a Oscarem oceněného snímku Ratatouille z roku 2006.

Svou kariéru zahájil v osmdesátých letech jako animátor v Kroyer Films Billa Kroyera. Současně také napsal scénář pro Ralpha Bakshiho.

Zdroj: Falcon

Scenáristická filmografie

Režijní filmografie

Filmy

2016 Hledá se Dory
2012 John Carter: Mezi dvěma světy
2008 VALL-I
2003 Hledá se Nemo
1998 Život brouka
1987 A Story

TV seriály

2020 Tales from the Loop (TV seriál)
Echo Sphere (E04)
2019 Legion (TV seriál)
Chapter 20 (S03E01)
2018 Volejte Saulovi (TV seriál)
Piñata (S04E06)
2017 Stranger Things (TV seriál)
Kapitola šestá: Špeh (S02E06)
Kapitola pátá: Dig Dug (S02E05)

Herecká filmografie

Spisovatelská filmografie

Filmy

2008 VALL-I - povídka

Host

TV pořady

2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(142)