foto

Ralph Waite

  • nar. 22.6.1928
    White Plains, New York, USA
  • zem. 13.2.2014 (85 let)
    Palm Desert, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Americký herec Raplh Waite se narodil v roce 1928 dne 22. června ve White Plains ve státě New York. Matka se jmenovala Ester (roz. Mithcell). Jeho otec Ralph H. Waite pracoval jako stavební inženýr. Než se stal hercem sloužil u námořní pěchoty. Později vystudoval Bucknell University v Lewisburgu. Potom pracoval jako právník a byl i presbyteriánský ministrant. Začal se ovšem zajímat o herectví. V roce 1960 debutoval na Broadwaii ve hře Blues for Mister Charlie. Na divadle si zahrál i v mnoha shakespearovských hrách. Hrál Claudiuse v Hamletovi nebo Orsiniho ve Večeru tříkrálovém.

Jeho nejznámější rolí byl Jon Walton S. v americkém seriálu The Waltons od televize CBS, kde si vyzkoušel i režírování. Jeho další větší role byla v minisérii Kořeny (The Roots), kde si zahrál důstojníka Slatera. Objevil se i v dalších seriálech mezi které patří Bonanza, Tak jde čas, All my Children, To je vražda, napsala, Advokáti, Kriminálka Las Vegas, Odložené případy, Carnivale nebo Sběratelé kostí.

Poprvé si zahrál v roce 1967 s Robertem Redfordem ve filmu Frajer Luke. Objevil se i ve filmech např.: Malé životní etudy (1970), Strážce zákona (1971), Grissomova banda (1971), Jízda sedmi statečných (1972), Kid Blue (1973), Osobní strážce (1992), Sluneční země (2002) nebo Silver City (2004). V roce 2007 se objevil televizní kriminálce Expert na vraždu: Poslední dostih. V roce 1980 režíroval drama On the Nickel a v roce 1983 režíroval pár dílů seriálu The Mississippi. Objevil se i v televizním pořadu Good Morning America.

Waite se snažil také prosadit v politice. V letech 1990 a 1998 kandidoval za demokratickou stranu, ale v obou případech neuspěl.
 
Je nejstarší z pěti dětí rodiny Waites. Byl celkem třikrát ženatý, v obou případech to skončilo rozvodem. Jeho první manželka byla od roku 1955 - 1966 Beverly Waite s kteou měl tři děti. Druhé manželství trvalo od roku 1977 - 1981 s Kerry Shear Waite. Jeho třetí manželka byla Linda East od roku 1981. Jedna z dcer, z prvního manželství umřela na leukémii. Jeho nevlastní syn Lyam White je také herec.

Joe "reich" Ferrone

Herecká filmografie

Filmy

2012 Gabe the Cupid Dog
2011 25 Hill
2010 Letters to God
2009 Ace Ventura Junior: Zvířecí detektiv (TV film)
2008 Nejlepší léto mého života (TV film)
2007 Expert na vraždu: Poslední dostih (TV film)
2004 Silver City
2003 Blessings (TV film)
2002 Sluneční země
2001 Duchové (TV film)
2000 Prezidentův muž (TV film)
Timequest
1997 Třetí dvojče (TV film)
Walton Easter, A (TV film)
1996 Neuvěřitelná cesta 2: Ztraceni v San Francisku
1995 Season of Hope, A (TV film)
Walton Wedding, A (TV film)
1994 Město Siouxů
Ostrovy (TV film)
Vykoupení z hříchu (TV film)
1993 Cliffhanger
Walton Thanksgiving Reunion, A (TV film)
1992 Osobní strážce
1990 Cena za vášeň (TV film)
Hodiny zoufalství
Zničit a spálit
1989 Red Earth, White Earth (TV film)
1988 Good Ole Boy: A Delta Boyhood
1985 Crime of Innocence (TV film)
1984 Good Sport, A (TV film)
Growing Pains (TV film)
1982 Day for Thanks on Walton's Mountain, A (TV film)
Mother's Day on Waltons Mountain (TV film)
Wedding on Walton's Mountain, A (TV film)
1981 Gentleman Bandit, The (TV film)
1980 Angel City (TV film)
OHMS (TV film)
On the Nickel
1977 Red Alert (TV film)
Waiting for Godot (TV film)
1976 Secret Life of John Chapman, The (TV film)
1973 Kid Blue
Sicilské nešpory
Thanksgiving Story, The (TV film)
1972 Hot Summer Week
Chatova země
Jízda sedmi statečných
Trouble Man
1971 Grissomova banda
Sporting Club, The
Strážce zákona
The Pursuit of Happiness
1970 Malé životní etudy
1969 Last Summer
1968 A Lovely Way to Die
1967 Borgia Stick, The (TV film)
Frajer Luke

TV seriály

2011 Off the Map (TV seriál)
On the Mean Streets of San Miguel (E04)
2008 Uklízeč (TV seriál)
2007 Cane (TV seriál)
Odložené případy (TV seriál)
Konec světa (S05E07)
2005 Chirurgové (TV seriál)
Sběratelé kostí (TV seriál)
Carnivale (TV seriál)
New Canaan (S02E12)
Před New Canaanem (S02E11)
Cheyenne (S02E10)
další epizody (11)
2003 Carnivale (TV seriál)
A toho dne... (S01E12)
Den smrti (S01E11)
Stržen hněvem (S01E10)
další epizody (5)
Námořní vyšetřovací služba (TV seriál)
2000 Kriminálka Las Vegas (TV seriál)
1999 Chicken Soup for the Soul (TV seriál)
Rocket Power (TV seriál)
1997 Advokáti (TV seriál)
Orleans (TV seriál)
1995 Krajní meze (TV seriál)
Murder One (TV seriál)
1993 Time Trax (TV seriál)
1990 Shannon's Deal (TV seriál)
1984 To je vražda, napsala (TV seriál)
1983 Mississippi, The (TV seriál)
1977 Kořeny (TV seriál)
1971 Nichols (TV seriál)
The Waltons (TV seriál)
1970 All My Children (TV seriál)
1967 N.Y.P.D. (TV seriál)
1966 Inspektor Hawk (TV seriál)
1965 Tak jde čas (TV seriál)
1959 Bonanza (TV seriál)

Dokumentární

1996 West, The (TV seriál)
1991 Wild by Law

TV pořady

1983 Reading Rainbow (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
1954 Look Up and Live (TV pořad)

Režijní filmografie

Filmy

1980 On the Nickel

TV seriály

1983 Mississippi, The (TV seriál)
1971 The Waltons (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace