foto

Franciszek Pieczka

  • nar. 18.1.1928 (93 let)
    Godów, Polsko

Biografie

Franciszek Pieczka pochází ze slezské hornické rodiny a než se stal herecem, sám pracoval na šachtě v Chořově. Přerušil později studia na gliwické polytechnice a “přestoupil“ na školu herectví. V roce 1954 dokončil ve Varšavě státní hereckou akademii (Państwowa Wyższa Szkoła Teatralna); tehdy také debutoval ve Wajdově psychologickém válečném dramatu NEZVANÍ HOSTÉ (1954), kde si zahrál německého strážce a v roce 1955 obdržel “Medaili Desetiletí“. Na divadle začínal v Jelení Hoře (Jelenia Góra), později v Krakově (divadla Stary teatr a nowohucký Teatr ludowy), kde v roce 1960 získal cenu města a Krakova v roce 1970 se přesunul do Varšavy, kde je jeho kariéra od roku 1974 spjata s divadlem Teatr Powszechny, ve kterém jsme ho také mohli vidět například v představení "Żelazna konstrukcja" (Železná konstrukce).

Proslavil se však zejména filmovými rolemi: obrovskou popularitu si získal jako Gustlik Jeleń z televizního seriálu "Čtyři z tanku a pes“ (1966-71). Od polského ministra národní obrany za něj v roce 1967 spolu s ostatními herci obdržel ocenění I. stupně. V roce 1967 si zahrál Matouše v Leszczyńského ŽIVOT MATOUŠŮV (1967), za kterého získal rok poté zase cenu na festivale v Chicagu, Stříbrného Huga (1968). Hrál mimojiné v Hasově fantasy dramatu RUKOPIS NALEZENÝ V ZARAGOZE (1965), v Kutzově PERLA V KORUNĚ (1972), účastnil se filmových adaptací několika polských děl, patří sem Wajdovy snímky VESELKA (1973) a ZEMĚ ZASLÍBENÁ (1975) nebo Hoffmanova adaptace Sienkiewicze, POTOPA (1974). V roce 1974 získal “Zlatý kříž zásluh“, role v Kieślowského dramatu JIZVA (1976) mu vynesla hlavní cenu na polském filmovém festivale. V roce 1980 získal v Polsku titul podobný československému “zasloužilému umělci“ a v roce 1984 například ocenění časopisu “Ekran“, Zlatá obrazovka.

Začátkem 90. let začal spolupracovat s Janem Kolskim, kterého zná od jeho devíti let a role Janka Vodnáře ve stejnojmenném Kolského filmu, JANEK VODNÁŘ (1993), vynesla Pieczkovi v roce 1993 Zlatého lva pro “nejlepšího herce v hlavní roli“ na Polském filmovém festivalu v Gdyni i ceny z festivalů ve Svetlogorsku (Mezinárodní festival filmů z pobaltských zemí 1994) a Moskvě (Mezinárodní festival slovanských a pravoslavných filmů 1995). V roce 1994 se zhostil role ukrajinského otce Olgy (Ivana Chýlková) v Šteindlerově komedii podle knihy (a scénáře) Haliny Pawlowské DÍKY ZA KAŽDÉ NOVÉ RÁNO. Za hlavní roli byl Pieczka tentokrát nominován na Českého lva pro “nejlepšího herce“ (1995).

Franciszek Pieczka, který má na svém kontě minimálně 100 filmů (řadu v Německu), se v roce 1998 v žebříčku časopisu "Polityka" pro sto největších polských herců 20. století umístil na 10. místě. V březnu 2000 v Aleji hvězd v Lodži odhalili hvězdu také Pieczkovi a v roce 2001, během festivalu v Międzyzdrojích, otiskl svoje dlaně na Promenádě hvězd. O rok později si v ne příliš dobře přijaté Kawalerowiczově adaptaci románu QUO VADIS (2002) zahrál sv. Petra. Pieczka, který v lednu 2008 oslavil už své osmdesátiny, tvrdí, že je samotářem a že kolem svojí osoby nemá rád hemžení. "Nejraději pobývám doma. V ústraní získávám ostřejší a klidnější úsudek o světě“, jak uvedl v jedom rozhovoru. Pieczka tvoří postavy plné vtipu, poezie a filozofického půvabu. Vynikající polský režisér Kazimierz Kutz o něm ve své filmové abecedě "Klapsy i ścinki“ napsal: "Zešedivěl, ale do krásy (...), klidně může přijmout roli Pánaboha".

Marek "džanik" Janík

Herecká filmografie

Filmy

2017 Syn Królowej Śniegu
2014 Serce, serduszko
2007 Ranczo Wilkowyje
2006 A hét nyolcadik napja
Jasminum
2004 Zázrak v Krakově
2001 Quo Vadis
Requiem
2000 Syzyfowe prace
1998 Dějiny filmu v Popielawách
1996 Dzieje mistrza Twardowskiego
Szabla od komendanta
1995 Cudowne miejsce
Ten, co hraje z talíře
1994 Díky za každé nové ráno
1993 Dwa księżyce
Janek Vodnář
Případ Pekosiňského
Szwadron
1992 Land hinter dem Regenbogen, Das
Pograbek
Verykokka sto kalathi
Ördög vigye
1991 Pohřeb bramboru
Život za život - Maxmilián Kolbe
1990 Do domu (TV film)
God afton, Herr Wallenberg - En Passionshistoria från verkligheten
Kein Wort von Einsamkeit (TV film)
Tutajosok
1987 Rykowisko
1986 Chrzesniak
Hřišníkovy soukromé paměti
Kamarád veselého čertíka
Sekerezáda
Wcześnie urodzony (TV film)
1983 Austeria
Big-bang
Fariaho
Pelnia nad glowami
Wierna rzeka
1982 Matka Králů
1981 Ciosy
Kdyby země nebyla kulatá...
Nezvaná
Rys
Ród Gasieniców (TV film)
1980 Jako korálky v růženci
1979 David
Die Weichselkirschen (TV film)
Předsunutá hlídka
Racławice. 1794
Útěky (TV film)
1978 Frau gegenüber, Die
1977 Budapešťské povídky
1976 Jizva
1975 Grzech Antoniego Grudy
Till Enšpígl
1974 Potopa
Temná řeka
Země zaslíbená
1973 Kaprysy Lazarza (TV film)
1972 Perla v koruně
Slunce vychází jednou za den
Veselka
1971 Beczka Amontillado
Klopotliwy gosc
Osvobození V - Poslední úder
Przystan
1970 Datel
Hydrozáhada (TV film)
Marie, Anna
Osvobození I - Ohnivá duha
Osvobození II - Průlom
1969 Osvobození
Urzad (TV film)
1968 Tramp oder der einzige und unvergleichliche Lenny Jacobsen (TV film)
1967 Chudy i inni
Život Matoušův
1965 Pózne popoludnie
Walk-over
Zycie raz jeszcze
1964 Rukopis nalezený v Zaragoze
1962 Druhý břeh
Dušičky
Nad rzeka (TV film)
Szpital
1961 Duben
Matka Johana od Andělů
1957 Zagubione uczucia
1955 Nezvaní hosté

TV seriály

2016 Ranczo (TV seriál)
Cuda, cuda ogłaszają (S10E13)
Ochotnicza straż kobiet (S10E12)
Klauzula sumienia (S10E11)
další epizody (13)
2015 Ranczo (TV seriál)
Złoty róg (S09E13)
Grzechy miłości (S09E12)
Brzytwa dla tonącego (S09E11)
další epizody (13)
2014 Ranczo (TV seriál)
Wielkie otwarcie (S08E13)
Nie rzucaj ziemi, skąd twój ród (S08E12)
Jedźmy, nikt nie woła (S08E11)
další epizody (13)
2013 Ranczo (TV seriál)
Droga przez stos (S07E13)
Trudne powroty (S07E12)
Czas konspiry (S07E11)
další epizody (13)
2012 Ranczo (TV seriál)
Poród amatorski (S06E13)
Przywódce (S06E12)
Tchnienie Las Vegas (S06E11)
další epizody (12)
2011 Ranczo (TV seriál)
Pakt z czartem (S05E13)
Nad Solejuków i Wargaczów domem (S05E12)
Przewroty kopernikańskie (S05E11)
další epizody (13)
2009 Ranczo (TV seriál)
Zemsta i wybaczenie (S04E13)
Fałszerze uczuć (S04E12)
Debata (S04E10)
další epizody (10)
2008 Hotel pod żyrafą i nosorożcem (TV seriál)
Szkoła (E13)
Konkurs piękności (E12)
Perła (E11)
další epizody (13)
Ranczo (TV seriál)
Szczęśliwe rozwiązanie (S03E13)
Złoty deszcz (S03E12)
Zrozumieć kobietę (S03E11)
další epizody (13)
2007 Ranczo (TV seriál)
Zgoda po polsku (S02E13)
Plan awaryjny (S02E12)
Siła władzy (S02E11)
další epizody (10)
2002 Na dobre i na złe (TV seriál)
Awaria (S04E18)
1999 Sturmzeit (TV seriál)
1996 Ulice Berlína (TV seriál)
Alleingang (S01E04)
1984 Trzy mlyny (TV seriál)
1982 Blisko, coraz bliżej (TV seriál)
1970 Doktor Ewa (TV seriál)
Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Domů (S03E05)
Brána (S03E04)
Tiergarten (S03E03)
další epizody (5)
1969 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Daleká hlídka (S02E08)
Vysoká vlna (S02E07)
Červené dávky (S02E06)
další epizody (8)
1966 Čtyři z tanku a pes (TV seriál)
Mořský břeh (S01E08)
Rozcestí (S01E07)
Most (S01E06)
další epizody (8)