Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (126)

jemine 

všechny recenze uživatele

V sedmdesátých letech  nesmírně populární seriál, dnes nechápu proč...  Celá jedna generace zpitomělých dětí vyrůstala na tomhle kostrbatém seriálu, který z dnešního pohledu oplývá okatě propagandistickým tónem, mizerným scénářem a ještě mizernějším provedením. Kalašnikovy v rukou hrdinných rudoarmějců i vojáků Wehrmachtu, tanky IS-2 v roli Tigerů, poválečné kolové OT Varšavské smlouvy předstírající, že v rodném listu mají zkratku SdKfz... Naivní scény, prostý humor; dnes pro mne neshlédnutelné. Ale i přesto kdesi hluboko ve mě doutná zbytek toho dětského nadšení, který mne donutil koupit si DVD se seriálem, pustit si je a pak je zase rychle vypnout. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Serial, ktory vznikol v Polskej Ludovej Republike /vtedy malo Polsko taky nazov/ a stal sa popularny nielen v byvalej federacii, ale takmer v celom sovietskom bloku. Czekalski a Nalecki sa predviedli ako mimoriadne zrucni reziseri, ktori rozhodne rozumeli/rozumeju filmarskemu remeslu. Ovsem na tento serial sa nemozno pozerat z uhla pohladu roku 2008, nedajboze 2013. Na tento serial sa treba pozerat z uhla pohladu roku vzniku, tzn. 1966 a v kontexte dobovych realii /Studena vojna, Sovietsky Blok, uvolnenie 60. rokov v Ceskoslovensku/. A z tohto uhla pohladu ide o kultovy serial, ktory by som si opat rad pozrel. Ovsem z uhla pohladu roku 2013 - neviem, neviem ..... 88 % ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

...v čase vysielania hrozne populárny seriál.To,že každý druhý pes sa volal Šarik bolo úplne samozrejmé ako i to,že decká sa hrávali na tankistov.Mám to na dvd,ale obávam sa či to nebolo predabované....zatial je to v obale.... mnohé scény si pamätám a myslím,že tam toho propagačno-socialistického nebolo až tak veľa,tiež Červená armáda tam nebola extra v popredí (čo u polskej produkcie bolo a je bežné). Možno dnešnými akože modernými očami to príde už naivné,neakčné,ale pre mňa to vždy bude za 5 hviezd.Najmladší člen posádky Janek a pes Šarik budú vždy TOP. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Bouře jde do dálky, v sadu kvítka rve, my jsme vyšli do války, v bouři nyní jsme!" Nevím, jak by se mi to líbilo po letech, ale na tomhle seriálu jsme vyrůstali. I my holky jsme si hrály na Čtyři z tanku, pokud vím, žádná z nás se necpala do role Plamínku nebo Lidky, všechny jsme bojovaly. Jenom Šaryk nám chyběl. Ale jmenovala se tak půlka vlčáků z okolí ... Ještě dovětek - někdo soudí, že je seriál nadhodnocený. Beru to tak, že jsme tu na amatérském servru, že jsou tu pouzí milovníci filmu (a jen pár vystudovaných odborníků). Hodnotíme tudíš emoce, které v nás seriál vyvolal, což je naprosto vpořádku. Sice nebyl přímo určený pro děti, ale když tenkrát šel, byly jsme zrovna děti. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Chápu, že následující příměr bude většina lidí brát jako totální blbost, ale Čtyři z tanku a pes jsou stejnou oslavou něčeho jako třeba Tucet špinavců. Tady projdou čtyři neohrožení tankisté až do Berlína, tam hrstka kriminálníků prakticky zničí jádro německého velení. Každá doba potřebuje něco nebo někoho glorifikovat. A tvůrci si nevyberou. Ruské válečné filmy jsou moc realistické, americké zase odtažité od historie, Čtyři z tanku se zdají být srandovní. Seriál měl původně jen osm dílů, dalších 13 se dotáčelo, a je to trošku poznat. Hlavně v nich se totiž seriál značně odchyluje od Przymanowskiho předlohy, i když kostra je neměnná. Nebudu tuhle válečnou akci polské produkce odsuzovat. Vyrostl jsem na ní jako část hodnotících a nelituju toho, že do mého života Janek, Gustík, Olgierd, Grigorij, Vichr, Tomáš, Lidka či Marusja vstoupili. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Seriál byl prodán do mnoha zemí socialistického bloku (ČSSR, SSSR, Maďarsko, NDR, Kuba), ale také třeba do Finska. (Hans.)
  • Popularita seriálu je v Polsku nesmrtelná a bere se hodně vážně, ale už i obchodně lze koupit mnoho výrobků spojené se seriálem, jako karty, pohlednice, lego, komiksy, fotografie z natáčení, trička a další... (sator)
  • Počítačová hra World of Tanks nabízí jako prémiové vozidlo tank Rudy (T34-85), kde je posádka složena z protagonistů jmenovaného seriálu nevyjímaje ani psa Šaryka. (Iktus)

Reklama

Reklama